Οι 20 συναυλίες που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Μέρος δεύτερο

Οι στιγμές που το rock n roll έπαψε να είναι γιορτή και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εξελίχτηκε στις χειρότερες τραγωδίες Image @Youtube

Οι στιγμές που το rock n roll έπαψε να είναι γιορτή και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εξελίχτηκε στις χειρότερες τραγωδίες. (Μέρος δεύτερο)

Οι 10 συναυλιακές τραγωδίες που περιγράφηκαν στο πρώτο μέρος του αφιερώματος αποτέλεσαν (δυστυχώς) το προοίμιο της συναυλιακής rock πραγματικότητας, η οποία όσες συγκινήσεις και αν έχει δώσει, χαρακτηρίζεται δυστυχώς από εκείνα τα γεγονότα τα οποία πήγαν τη σκηνή, τη μουσική, τη χαρά και τη διασκέδαση πολλά βήματα πίσω. Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται γεγονότα από φεστιβάλ διαφόρων μουσικών ειδών, θρυλικές στιγμές της δεκαετίας του 60, την τραγική απώλεια ενός σύγχρονου guitar hero, αλλά και μία σχεδόν τραγελαφική εν Ελλάδι κατάσταση που παραπέμπει σε μια πολύ διαφορετική εποχή, κοινωνικά, πολιτικά και φυσικά καλλιτεχνικά. Πάμε σιγά σιγά να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι του δεύτερου μέρους του αφιερώματος. 

11) Rolling Stones (Altamont, 1969)
Το Altamont Speedway Free Festival ήταν ένα festival στο σκεπτικό του Woodstock, με όλη την αντιπολεμική και αντικομφορμιστική νεολαία (κυρίως), να συγκεντρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου 1969, στο Livermore της California. Ονόματα όπως οι Santana, Jefferson Airplane, CSNY και οι Rolling Stones ως headliners, θα έπαιρναν ο καθένας με τη σειρά του θέση στο σανίδι, ενώ οι Grateful Dead ακύρωσαν τελευταία στιγμή λόγω της υποψίας σοβαρών επεισοδίων. Λόγω του χαμηλού ύψους της σκηνής, ζητήθηκε από τα μέλη του διαβόητου Motorcycle Club των Hells Angels να αναλάβουν τη φύλαξη της. Στη διάρκεια του Sympathy for the Devil, ένας Hells Angel γρονθοκοπεί τον Meredith Hunter ο οποίος θέλει να ανεβεί επάνω στη σκηνή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Hunter ήταν σε έξαλλη κατάσταση παραφροσύνης, προφανώς λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Προσπάθησε να βγάλει ένα περίστροφο από την τσέπη του, ωστόσο ο μηχανόβιος Alan Passaro, απομάκρυνε το πιστόλι με τη χρήση μαχαιριού, καταφέρνοντας όμως και δύο φονικές μαχαιριές στα πλευρά του Hunter. Ο Mick Jagger έκανε έκκληση για ιατρική βοήθεια από το μικρόφωνο, ήταν όμως πολύ αργά. 

 

12) Roskilde Festival (Ιούνιος, 2000)
Ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά Festivals της Νότιας Δανίας, με το αντίστοιχο του 2000 να σημαδεύεται τόσο από την εμφάνιση των (στα ντουζένια τους τότε) Pearl Jam, όσο και από τον τραγικό θάνατο εννέα ανθρώπων, αλλά και τον τραυματισμό άλλων είκοσι έξι. Η συναυλία ξεκίνησε αργά το βράδυ γύρω στις 22:30, με το κοινό να φτάνει τις 50.000. Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, αρκετοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν λόγω της προσπάθειας άλλων να προσεγγίσουν τη σκηνή. Πολλοί εξ αυτών πέθαναν από ασφυξία, πιθανότατα σε διάστημα μικρότερο των πέντε λεπτών. Το πλησιέστερο νοσοκομείο, για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, απείχε 2 χιλιόμετρα από το συναυλιακό χώρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, κανένας από αυτούς που δέχτηκαν ιατρική βοήθεια, δεν είχε καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες, ή υπερβολική ποσότητας αλκοόλ. Οι θρυλικοί Δανοί D.A.D (του hit "Sleeping my day away), έχοντας τον άτυπο ρόλο της house band του festival, ακύρωσαν την εμφάνιση τους και επιδόθηκαν σε λόγο στήριξης του κόσμου. Ο Eddie Vedder έφυγε για μεγάλο διάστημα στην Ευρώπη προσπαθώντας να συνέλθει από το σοκ που υπέστη, ενώ ένα άλλο επιφανές μέλος των Pearl Jam, χωρίς ποτέ να ονομαστεί ποιο, ήταν κάτι παραπάνω από έτοιμο να τα παρατήσει.

13) Damageplan (Columbus OH, 2004) 
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 2004, ακριβώς 24 χρόνια ύστερα από τη δολοφονία του John Lennon, όταν ο μουσικός κόσμος αναγκάστηκε να θρηνήσει έναν ακόμα ήρωα του με τον ίδιο άνανδρο τρόπο. Οι Damageplan, το συγκρότημα των αδερφών Abbott (Dimebag Darrel και Vinnie Paul) ύστερα από τη διάλυση των Pantera, ανεβαίνει στο σανίδι. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του set, ένας παράφρων ονόματι Nathan Gale πυροβόλησε από απόσταση αναπνοής με πιστόλι 9 χιλιοστών, τον Dimebag, σκοτώνοντας τον ακαριαία. Μαζί του σκοτώθηκαν ένας fan και ένας υπάλληλος του club οι οποίοι ασυναίσθητα έτρεξαν να βοηθήσουν τον Dimebag Darrel. Κανείς δεν έμαθε τα πραγματικά κίνητρα του (νεκρού λίγο μετά) δράστη, με τις διάφορες θεωρίες που ακούγονται κατά καιρούς να μην μπορούν να αποδειχθούν. Στην κηδεία του Dimebag Darrell, ο Eddie Van Halen, παιδικός ήρωας του, τοποθέτησε μία κιθάρα του μέσα στο KISS φέρετρο, δωρεά του Gene Simmons. Ονόματα όπως ο Zakk Wylde, ο Corey Taylor και Jerry Cantrell, απλά παρακολουθούσαν συντετριμμένοι. 

 

14) Pukkelpop Music Festival (Βέλγιο, 2011)
To Pukkelpop είναι ένα διάσημο μουσικό festival που λαμβάνει χώρα στην επαρχία του Limburg, στη Φλαμανδική περιοχή του Βελγίου. Ειδικεύεται στις εναλλακτικές μορφές του rock αλλά και διαφόρων άλλων ειδών, με ονόματα που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς να είναι οι : Beastie Boys, Within Temptation, Sonic Youth, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, The Smashing Pumpkins, Foo Fighters, Green Day, Blink-182, Guns N' Roses, Daft Punk και πολλοί άλλοι. Στις 18 Αυγούστου του 2011, κατά τη διάρκεια του festival, έπιασε μια σφοδρή καταιγίδα η κατάληξη της οποίας ήταν τραγική. Πολλά δέντρα μετακινήθηκαν λόγω των ανέμων, πέφτοντας πάνω στη σκηνή του Chateau η οποία και κατέρρευσε. Συνολικά πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν. Ονόματα όπως οι Smith Westerns και οι 30 Second to Mars (του Jared Leto) ακύρωσαν αμέσως τις εμφανίσεις τους, ζητώντας από τον κόσμο μέσω του Twitter να προσευχηθεί για τα θύματα. Το festival μπήκε σε κατάσταση αναμονής για κάποιο διάστημα, ωστόσο σήμερα συνεχίζει ακμαιότατο, με σημαντικά και σπουδαία ονόματα να παρελαύνουν.

15) David Cassidy (White City Concert, 1974)
Το The Partridge Family ήταν ένα δημοφιλές Sitcom της δεκαετίας του 70, πλούσιο σε μουσική και σχετικές αναφορές, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο David Cassidy. Ο Cassidy εκτός από ηθοποιός, διατηρούσε και μουσική καριέρα, με ήχους που παρέπεμπαν σε soft rock αλλά και country ακούσματα. Η τραγωδία που σημάδεψε την εν λόγω καριέρα συνέβη στις 29 Μαίου του 1974, σε συναυλία στο White City Concert του Δυτικού Λονδίνου. Ένα κύμα στο κέντρο του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν αρκετό για να σπρώξει αρκετό κόσμο προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, και με τους τραυματιοφορείς να μαρτυρούν πως δεν είχαν αντιμετωπίσει ως τότε μαζικό τραυματισμό σε τέτοια κλίμακα. Περί τα 31 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η 14χρονη Bernadette Whelan, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της δύο μέρες αργότερα. Ο David Cassidy έστειλε λουλούδια και συλληπητήριο μήνυμα, χωρίς ωστόσο να παρευρεθεί στην κηδεία της από φόβο για την κάλυψη των ΜΜΕ. Ο πατέρας της Bernadette δήλωσε πως "Η κόρη μου δε θα ήθελε να τον κατηγορήσουμε".

 

16) SXSW Festival (Μάρτιος 2014)
Το αρκτικόλεξο SXSW αποτελεί ουσιαστικά παραλλαγή της φράσης South by South West και αναφέρεται στο ομώνυμο festival που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Austin του Texas. Το εν λόγω festival δεν είναι αμιγώς μουσικό, καθώς γίνονται προβολές ταινιών, ημερίδες, συνέδρια κλπ. Το Μάρτιο του 2014 έμελλε να γραφτεί η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Meredith Bradley, οδηγού φορτηγού που έτυχε να βρίσκεται στο οπτικό πεδίο εκείνη τη στιγμή, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος rapper Rashad Owens, ένα γκρι Honda Civic, να φεύγει από την πορεία του, να περνάει μέσα από τον κόσμο που περίμενε στα πέριξ του festival, σταματώντας επάνω σε ένα σταθμευμένο van. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 4 νεκροί και 12 τραυματίες. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον έστειλε στη φυλακή με ισόβια. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Owens έτρεχε για να αποφύγει έλεγχο των αστυνομικών, ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο εισαγγελέας τόνισε πως ο δράστης έπρεπε να σταματήσει στην πρώτη σύγκρουση με ανθρώπινα σώματα, ωστόσο συνέχισε τραυματίζοντας άλλους 20.

17) Pulse Club (Orlando, 2016)
Το Pulse Club ήταν ένα γνωστό gay bar του Orlando που λειτουργούσε από το 2004. Κάθε βράδυ φιλοξενούσε θεματικές παραστάσεις ενδιαφέροντος της LGBT κοινότητας, ενώ ήταν γνωστό για τα εντυπωσιακά drag shows του. Στις 12 Ιουνίου του 2016, το club ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει ένα ακόμα σπουδαίο event, αυτή τη φορά με latin μουσική, καταφέρνοντας έτσι πέρα από το σύνηθες κοινό του, να προσεγγίσει πολλούς θαμώνες νοτιοαμερικανικής καταγωγής. Ο Αφγανοαμερικανός Omar Mateen είχε διαφορετική άποψη. Εισέβαλλε στο club και εν πλήρη συνειδήσει σκότωσε 49 άτομα και τραυμάτισε άλλους 53. Στην απολογία του ισχυρίστηκε πως αφορμή για την πράξη του στάθηκε η δολοφονία του Abu Waheeb, ισλαμιστή και μιλιταριστή ηγέτη από επίθεση με πύραυλο. Σύμφωνα με τον πατέρα του, οι πράξεις του γιου του δεν είχαν καμία σύνδεση με τη θρησκεία του. Η πόλη του Orlando ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης (υλικά και πνευματικά) του club, αγοράζοντας το. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία από ένα μεμονωμένο άτομο, μέχρι το μακελειό στο Las Vegas την επόμενη χρονιά.

 

18) República Cromañón (Μπουένος Άιρες, 2004)
Οι Callejeros ήταν μία από τις σημαντικότερες rock μπάντες της Αργεντινής. Ξεκίνησαν το 1995 παίζοντας διασκευές σε ονόματα όπως οι Creedence Clearwater Revival, ωστόσο σύντομα δημιούργησαν το δικό τους υλικό, ντεμπουτάροντας δισκογραφικά το 2001. Τρία χρόνια αργότερα θα έδιναν συναυλία στο φημισμένο Republica Cromanon club στο Μπουένος Άιρες. Το κοινό ανερχόταν περί τα 3000 άτομα, νούμερο σχεδόν διπλάσιο από την χωρητικότητα του club. Η ημερομηνία έδειχνε 30 Δεκεμβρίου 2004 και έτσι, στο πλαίσιο του εορτασμού για την έλευση του νέου χρόνου, χρησιμοποιήθηκαν πυροτεχνήματα τα οποία ήταν πολύ επικίνδυνα για το ντεκόρ του club, που αποτελούταν από ξύλο, φελιζόλ και δίχτυα. Παρά τις προειδοποιήσεις του ιδιοκτήτη, να μη χρησιμοποιηθούν εύφλεκτα υλικά, η προτροπή του δεν εισακούστηκε. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 194 νεκροί, σχεδόν αποκλειστικά από αναπνευστικά προβλήματα και εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Ο ιδιοκτήτης, ταυτόχρονα κάτοχος διαφόρων άλλων νυχτερινών μαγαζιών, συνελήφθη ύστερα από δικαστική απόφαση. 

19) Atmosphere Festival (Βραζιλία, 2017)
Το Atmosphere Dance Festival είναι ένα από τα πλέον γνωστά festival ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως. Φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 150.000 άτομα και λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Porto Alegre στη Βραζιλία. Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 έμελλε να γνωρίσει την πιο τραγική του στιγμή. Με τον άνεμο και τις καταιγίδες να μένονται μανιωδώς, η σκηνή καταρρέει, καθώς η σκαλωσιά της σπάει σταδιακά. Ο 30χρονος DJ Kaleb Freitas χτυπιέται από τα συντρίμμια και αφήνει την τελευταία του πνοή, όπως διαπιστώνεται στο νοσοκομείο όπου μεταφέρεται. Μαζί του τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα, ευτυχώς ελαφρά. Μέχρι και σήμερα πέντε χρόνια μετά, η κατάρρευση της σκηνής προκαλεί το ίδιο αρχικό σοκ.

 

20) Rolling Stones (Αθήνα 1967)
Οι αφίσες που κυκλοφόρησαν και αφορούσαν το ιστορικό live της 17ης Απριλίου του 1967, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανέφεραν ότι «το ρεσιτάλ είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Πλυτά και οι εισπράξεις του θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό». Επεισόδια συνέβησαν τόσο κατά την έλευση των Rolling Stones στο παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όσο και κατά τη διαμονή τους στο Hilton. Θρυλείται πως το μισό γήπεδο ήταν γεμάτο αστυνομικούς, με αντίστοιχη δύναμη να βρίσκεται έξω από αυτό. Κάποια στιγμή στη διάρκεια του Satisfaction, o Mick Jagger κράτησε μια ανθοδέσμη με κόκκινα λουλούδια, με το κόκκινο χρώμα να είναι απαγορευτικό σχεδόν εκείνη την εποχή, για ευνόητους λόγους. Η αστυνομική δύναμη όρμηξε στο συγκρότημα και μετά στον κόσμο (ή το αντίθετο, οι μαρτυρίες ποικίλλουν), οι Rolling Stones φυγαδεύτηκαν, τα φώτα έσβησαν. Τέσσερις μέρες αργότερα η Ελλάδα θα περνούσε στην πιο σκοτεινή μεταπολεμική περίοδο της.