Τα λευκά μούρα χρησιμοποιούνται συχνά στη φυτοθεραπεία. Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύουν την προστασία από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Το εκχύλισμα τόσο των καρπών όσο και των φύλλων ή του φλοιού της λευκής μουριάς θεωρείται ότι συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη.
Ηλευκή μουριά (Morus Alba) είναι ένα δένδρο μικρότερο από τον κόκκινο συγγενή του και μπορεί να φτάσει σε ύψος 10-20 μέτρων. Προέρχεται από τη Βόρεια Κίνα αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καρπός της είναι πολύ γλυκός αλλά δεν έχει την έντονη γεύση των κόκκινων ή μαύρων μούρων. Καλλιεργείται ευρέως καθώς τα φύλλα της τρώγονται από τους μεταξοσκώληκες που παράγουν το πολύτιμο μετάξι. Είναι δημοφιλής και ως διακοσμητικό δέντρο που παρέχει σκιά σε πάρκα και κήπους. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν τα λευκά μούρα αναπόσπαστο συστατικό της ιατρικής τους και έκαναν χρήση όχι μόνο των καρπών αλλά και των φύλλων και του φλοιού των δένδρων. Τα λευκά μούρα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες C και Κ, ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών σύνθετων ουσιών όπως η ζεαξανθίνη, η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη και πολλές άλλες πολυφαινολικές ενώσεις.
Διάφορες έρευνες, κυρίως σε ποντίκια, δείχνουν ότι η λευκή μουριά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο για την υγεία. Αρκετές μελέτες σε διαβητικά ποντίκια έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα λευκά μούρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ζώων, προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα λευκών μούρων μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης στα ζώα των οποίων η δίαιτα είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κερσετίνη συνέβαλε στην αναστολή της αθηροσκλήρωσης.
Είναι γνωστό ότι, η αυξημένη πίεση στο σώμα επιφέρει οξειδωτική βλάβη σε κύτταρα και ιστούς και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο χυμό των μούρων μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο του καρκίνου. Βοηθούν επίσης, στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Parkinson. Τα φύλλα της λευκής μουριάς έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία των φλεγμονών που προκαλούνται από χρόνιες ασθένειες.
Η δραστική φυτοχημική ουσία που εντοπίζεται στα άσπρα μούρα (και στο κόκκινο κρασί), η ρεσβερατρόλη, μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα φουσκώματα, τις κράμπες και τη δυσκοιλιότητα. Περιέχουν ακόμη υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε που με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Μια άλλη σύνθετη ουσία, η ζεαξανθίνη, μειώνει το στρες σε επιμέρους οφθαλμικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, ενισχύοντας την όραση μας. Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και φώσφορο προσφέροντας προστασία στον οστίτη ιστό.
Με πληροφορίες από itrofi.gr