Η αποτελεσματικότητα της φυσικής τροφής στην πρόληψη ασθενειών αποδεικνύεται ολοένα και μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα φάρμακα, μέσα από νέες μελέτες.
Έρευνες στο παρελθόν είχαν καταδείξει ότι τα φλαβονοειδή λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν να βλάψουν το DNA. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στην σοκολάτα, στο πράσινο τσάι, και στα φρούτα και τα λαχανικά.
Εστιάζοντας στα φρούτα ερευνητές από το Florida State University, βρήκαν ότι μειώνουν την χοληστερόλη περίπου κατά 25% σε ένα διάστημα έξη μηνών, αποτέλεσμα που δεν μπορούν να φέρουν όλα τα ειδικά φάρμακα μαζί.
Επιπλέον εστίασαν στο ότι η μείωση του λίπους στο αίμα, που προκαλούν τα μήλα, μπορεί να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, την ομάδα υψηλότερου κινδύνου για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια.
Στην μελέτη έλαβαν μέρος 160 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έτρωγε καθημερινά το ισοδύναμο δύο μήλων, ενώ η άλλη δαμάσκηνα. Η μελέτη διήρκεσε ένα χρόνο και κάθε τρείς μήνες οι γυναίκες υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος. Μετά τους πρώτους τρείς μήνες η ομάδα που έτρωγε μήλα παρουσίασε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 9% και της LDL (που αναφέρεται ως ‘κακή’ χοληστερόλη) κατά 16%. Μετά τους έξη μήνες τα επίπεδα χοληστερόλης είχαν πέσει κατά 15% και 24% αντίστοιχα, ενώ μετά το εξάμηνο δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις. Η ομάδα που έτρωγε δαμάσκηνα παρουσίασε επίσης μείωση αλλά σε χαμηλότερα ποσοστά.
Είναι προφανές ότι τα μήλα βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, από τους πρώτους μήνες κατανάλωσης.
Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι τα μήλα που πωλούνται στα supermarkets και τα μανάβικα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων. Συνεπώς είναι σοφό να επιλέγουμε βιολογικά μήλα που σύμφωνα με άλλες μελέτες έχουν 15% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από τα κοινά.