Ένα τεστ αρκετά αξιόπιστο. Όσοι ανεβαίνουν με τα πόδια τα σκαλοπάτια τεσσάρων ορόφων σε λιγότερο από ένα λεπτό έχουν καλή υγεία καρδιάς, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες. Εάν, όμως, κάνουν πάνω από ενάμισι λεπτό, τότε καλύτερα να επισκεφθούν έναν καρδιολόγο.
Αυτό το απλό «τεστ της σκάλας» σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία παρουσίασαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Χεσούς Πετέιρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α της Κορούνια, σε διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
«Οι σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν χρειάζεστε πάνω από ενάμισι λεπτό για να ανέβετε τέσσερις ορόφους, η υγεία σας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», δήλωσε ο δρ Πετέιρο.
Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 165 άτομα με ύποπτα συμπτώματα για στεφανιαία νόσο (πόνοι στο στήθος, δύσπνοια στη διάρκεια της άσκησης κ.ά.). Οι συμμετέχοντες αρχικά έκαναν τεστ κοπώσεως και στη συνέχεια, μετά από σύντομη ανάπαυση, κλήθηκαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με γρήγορο ρυθμό χωρίς να σταματήσουν, ενώ χρονομετρούνταν.
Όσοι ανέβηκαν τα σκαλιά σε 40 έως 45 δευτερόλεπτα είχαν την καλύτερη καρδιομεταβολική λειτουργία και τη χαμηλότερη θνησιμότητα σε βάθος δεκαετίας (έως 1% ετησίως ή 10% σε μία δεκαετία). Όσοι έκαναν πάνω από ενάμισι λεπτό είχαν θνησιμότητα 2% έως 4% ετησίως ή 30% σε βάθος δεκαετίας. Από τους τελευταίους, σχεδόν οι έξι στους δέκα (58%) εμφάνισαν κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς στο τεστ κοπώσεως, έναντι ποσοστού 32% μεταξύ όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από ένα λεπτό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ