Tο στρες σου συρρικνώνει τον εγκέφαλο: 6 τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

Tο στρες σου συρρικνώνει τον εγκέφαλο: 6 τρόποι για να καταπολεμήσεις το άγχος

Το έντονο και παρατεταμένο άγχος μπορεί κυριολεκτικά να σου συρρικνώσει τον εγκέφαλο! Περισσότερο στρες = λιγότερη φαιά ουσία, υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες.

Όταν βρεθούμε σε στρεσογόνο κατάσταση, το σώμα εκκρίνει την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη η οποία σε μικρές ποσότητες όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά μπορεί να είναι και ευεργετική για τον οργανισμό. Ωστόσο, το χρόνιο άγχος – που προκύπτει από μια απαιτητική δουλειά ή από τη μακροχρόνια φροντίδα συγγενών – φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως αν η κορτιζόλη μένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καρδιακή νόσο ή κατάθλιψη, ενώ πρόσφατα βρήκαν πως επηρεάζει αρνητικά και τη φαιά ουσία του εγκεφάλου!

Η υψηλή κορτιζόλη κυριολεκτικά μειώνει το μέγεθος του εγκεφάλου και αυτό έχει διαπιστωθεί σε πολλές μελέτες που χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους. Μια από τις μελέτες αυτές δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology και αφορούσε σε 2.231 άτομα μέσης ηλικίας.

Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν υψηλή κορτιζόλη για μακρά διαστήματα, απέδιδαν λιγότερο σε γνωστικές ασκήσεις και τεστ μνήμης. Επιπλέον, οι απεικονίσεις έδειξαν, πως ο εγκέφαλός τους έχανε σταδιακά μέρος του όγκου του! Ανάμεσα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται σημαντικά από το στρες είναι ο ιππόκαμπος, που έχει κεντρικό ρόλο στους μηχανισμούς μνήμης και μάθησης, και ο προμετωπιαίος φλοιός που έχει καθοριστικό ρόλο στη σκέψη και τα συναισθήματα.

Η απώλεια φαιάς ουσίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες. Ωσότου προχωρήσει η σχετική έρευνα, οι ειδικοί αναφέρουν τουςτρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να ελέγξει το στρες, πριν αυτό γίνει «μόνιμος» βραχνάς.

Δες τις 6 λύσεις ενάντια στο στρες:

Κάνε ένα διάλειμμα! Ένα διάλειμμα δεν θα εξαφανίσει μαγικά το άγχος, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να το διαχειριστείς καλύτερα. Τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Κοιμήσου! Στη διάρκεια του ύπνου τόσο το σώμα όσο και το… πνεύμα, δηλαδή ο εγκέφαλος, «ανασυντάσονται». Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου – λιγότερο από 7 ώρες κάθε μέρα – αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Κάνε τσεκ απ! Το στρες κατά κανόνα προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά υπάρχουν και ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που μπορεί να ανεβάσουν την κορτιζόλη εσωτερικώς!

Κινήσου! Ακόμη και μια βόλτα 10 λεπτών μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Η δε συστηματική άσκηση βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη διάθεση

Δες τους φίλους σου! Όταν περιβάλλεσαι από αγαπημένα πρόσωπα, το σώμα σου παράγει οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, η οποία μειώνει το άγχος.

Φάε καλά! Η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού και όσο πιο ποιοτική είναι, τόσο καλύτερη λειτουργία εγγυάται. Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, με τους σύνθετους υδατάνθρακες που αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης η οποία «ανεβάζει» τη διάθεση. Μην ξεχνάς τη βιταμίνη C, που «ρίχνει» την κορτιζόλη.

Με πληροφορίες από onmed.gr