Όσο και αν προασπαθείτε να είστε ήρεμοι, το άγχος, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, δύσκολα μπορείτε να το αποφύγετε.
Για να διαχειριστείτε την απαιτητική καθημερινότητα και να καταφέρετε να ελέγξετε άγχος και στρες, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας, να γυμνάζεστε, να κοιμάστε καλά, να κάνετε διαλογισμό και να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.
Παράλληλα, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας τα παρακάτω βότανα, τα οποία έχουν ηρεμιστική και αγχολυτική δράση.
Πρόκειται για τα λεγόμενα προσαρμογόνα βότανα, τα οποία βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί το στρες, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των επινεφριδίων.
1. Χαμομήλι: Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό χαλαρωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (μίας από τις πιο κοινές αγχώδεις διαταραχές).
2. Μελισσόχορτο: Είναι γνωστό και ως μέλισσα ή βάλσαμο λεμονιού και ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.
3. Βαλεριάνα: Βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν έχουμε υπερένταση. Τα έλαια που περιέχει έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά για να προσφέρουν ανακούφιση σύντομης διάρκειας στις καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι τα φύλλα και η ρίζα του.
4. Ροδιόλα: Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το νευρικό σύστημα και βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Η ροδιόλα βοηθάει στην προσαρμογή του οργανισμού σε συνθήκες πίεσης, και εμπλέκεται στην αύξηση των επιπέδων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
5. Πασιφλόρα: Xρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της νευρικότητας και άγχους, ενώ δεν προκαλεί υπνηλία ή μειωμένη απόδοση στην εργασία. Έχει φανεί επίσης ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που παρουσιάζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Συστήνεται επίσης για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση αφεψήματος πασιφλόρας έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου.
Πηγή: onmed.gr