Γλαύκωμα: Τα στοιχεία που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα

Γλαύκωμα: Τα στοιχεία που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα

Το γλαύκωμα αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ, καθώς οδηγεί προοδευτικά σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα της πάθησης. Στους παράγοντες κινδύνου ωστόσο, περιλαμβάνονται η ηλικία (να είναι κανείς άνω των 60), η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Σε κάποιους ανθρώπους το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος και η χρήση στεροειδών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Το γλαύκωμα προκαλείται από την αδυναμία απαγωγής του υγρού που φυσιολογικά παράγεται στο εσωτερικό του οφθαλμού. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Με τον χρόνο, η πίεση που ασκείται στο οπτικό νεύρο, μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική και μη αναστρέψιμη βλάβη αυτού και μόνιμη απώλεια όρασης.

Το γλαύκωμα εξελίσσεται αργά για μία περίοδο ετών. Είναι μία «σιωπηλή» νόσος, αφού οι περισσότεροι ασθενείς στα αρχικά στάδια, συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (συνήθως πάνω από 20-22 mmHg) αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη της νόσου, αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει γλαύκωμα ακόμα και με φυσιολογική πίεση (γλαύκωμα χαμηλής πιέσεως).

Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος προβλέπει συμβατική φαρμακευτική αγωγή με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων προκειμένου να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση και να σταματήσει η παραγωγή υγρού, στην περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης. Η θεραπεία με λέιζερ και η χειρουργική επέμβαση για τον καθαρισμό του υγρού από τα μάτια και η ταυτόχρονη μείωση της πίεσης είναι η άλλη επιλογή που αποτρέπει την απώλεια της όρασης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους, προκειμένου η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με αντιοξειδωτικά συμπληρώματα και τρόφιμα.

Ιχθυέλαια: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης διαπίστωσε ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επί τρεις μήνες οδήγησε σε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε άτομα με πρώιμα συμπτώματα γλαυκώματος. Άλλη μελέτη έδειξε ότι το γλαύκωμα προλαμβάνεται εάν τα ιχθυέλαια συνδυάζονται με βιταμίνη Α και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ασταξανθίνη: Είναι πανίσχυρο καροτενοειδές που υπάρχει στα κοκκινωπά και πορτοκαλί τρόφιμα. Τροφές όπως τα φύκια και ο άγριος σολομός συμβάλλουν στην πρόληψη της βλάβης του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Η λήψη 2mg ασταξανθίνης την ημέρα με τη μορφή συμπληρώματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και των άλλων συμπτωμάτων του γλαυκώματος.

Μύρτιλλα: Είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μπορείτε να λάβατε τα πολύτιμα στοιχεία τους με τη μορφή συμπληρωμάτων, καψουλών, σκόνης ή εκχυλίσματος. Γενικά, 160mg μύρτιλλων την ημέρα μπορούν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα του γλαυκώματος.

CoQ10: Πρόκειται για ακόμη ένα αντιοξειδωτικό που σύμφωνα με μελέτες αντιστρέφει μερικά από τα συμπτώματα του γλαυκώματος. Προλαμβάνει τη βλάβη των νεύρων του αμφιβληστροειδούς και μειώνει την ποσότητα των ελευθέρων ριζών που αναπτύσσονται στα μάτια. Η λήψη 300mg σε μορφή συμπληρώματος σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων λειτουργούν αποτελεσματικά.

Μαγνήσιο: Τόσο η βελτίωση της ροής του αίματος στα μάτια, όσο και η πρόληψη της απώλειας των γαγγλιακών κυττάρων των ματιών, καθιστούν το μαγνήσιο σημαντικό στοιχείο στη διαχείριση του γλαυκώματος. Η λήψη 250mg συμπληρώματος μαγνησίου βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Πηγή: Medical Daily, onmed.gr