Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη δεν θέλει να είναι λυπημένο ή να βρίσκεται συνεχώς παγιδευμένο μέσα στις σκέψεις του. Στην πραγματικότητα δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να ξεφύγει από την προσωπική φυλακή του.
Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες στη σημερινή κοινωνία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμάται ότι έχει προσβάλει σχεδόν 350 εκατομμύρια ανθρώπους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επίσης δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η ασθένεια αυτή προσβάλλει και παιδιά καθώς και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού των νέων ανθρώπων.
Η κατάθλιψη ευθύνεται για έναν μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών κάθε χρόνο, όμως αυτό συνήθως δεν αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης.
Μιλάμε για μια «αόρατη» ασθένεια. Το ίδιο ισχύει και για την ινομυαλγία, τον ερυθυματώδη λύκο και τη διπολική διαταραχή.
Τα συμπτώματα δεν ανιχνεύονται πάντα πολύ εύκολα. Η κατάθλιψη αφήνει τραύματα που ο γενικός πληθυσμός συχνά δεν συναισθάνεται.
Δεν είναι εύκολο για τους επαγγελματίες υγείας να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις ασθένειες. Οι γενικοί γιατροί έχουν πολύ λίγο χρόνο και συχνά δεν παρέχουν ολοκληρωμένη διάγνωση.
Οι φαρμακολογικές θεραπείες δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί από ψυχοθεραπευτικής πλευράς. Η κοινωνία και τα ιδρύματα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε αυτές τις πραγματικότητες.
Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι πάσχοντες αισθάνονται τόσο μόνοι. Σήμερα στο ιστολόγιό μας θέλουμε να σας μιλήσουμε για μερικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την ασθένεια.
1. Δεν υπάρχει γρήγορη θεραπεία για την κατάθλιψη
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεπεραστεί ή να θεραπευτεί η κατάθλιψη εξαρτάται από τη σοβαρότητά της.
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο περιβάλλον του πάσχοντος συχνά ασκούν επιπλέον πίεση δίνοντας λανθασμένες συμβουλές του τύπου «να είσαι πιο θετικός» ή «δεν είναι σοβαρό, προσπάθησε να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία» δεν βοηθάει.
Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η γιόγκα συμβάλλει στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Το ξεπέρασμα της κατάθλιψης απαιτεί μια πολύ λεπτή εσωτερική αναδόμηση. Πέρα από τη λήψη φαρμάκων, το άτομο πρέπει να κάνει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο εσωτερικό ταξίδι για να μάθει πώς να αλλάζει τις σκέψεις του και να ελέγχει καλύτερα τα συναισθήματά του.
Είναι πιθανό ότι, μετά από τρεις μήνες και με φαρμακολογική αντιμετώπιση, το άτομο θα δει κάποια βελτίωση. Μερικά υπολειπόμενα συμπτώματα μπορεί να είναι η κόπωση ή η αϋπνία.
Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν οποιαδήποτε στιγμή να ενεργοποιήσουν εκ νέου την ασθένεια.
Η ανάρρωση από την κατάθλιψη χρειάζεται χρόνο, υποστήριξη, υπομονή και πολύ θάρρος.
2. Η κατάθλιψη συχνά εκδηλώνεται ως άγχος
Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να λάβουν οι άνθρωποι τη σωστή διάγνωση, επειδή η κατάθλιψη μπορεί να μπερδευτεί με άλλες νόσους.
«Αυτό που έχετε είναι άγχος, πρέπει να παίρνετε τα πράγματα πιο ανάλαφρα» ή «θα σας δώσω κάτι που θα σας βοηθήσει με το άγχος».
Αυτά χωρίς αμφιβολία δεν είναι τα σωστά λόγια. Η κατάθλιψη έχει πολλές όψεις που δεν αναγνωρίζονται πάντα εύκολα.
Το 65% των ασθενών με κατάθλιψη συχνά αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα άγχους.
Αυτό συχνά εκδηλώνεται ως κακή διάθεση, απάθεια, συνεχής ευερεθιστότητα και ανικανότητα του ατόμου να απολαύσει οτιδήποτε.
Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για μια σωστή διάγνωση.
3. Η κατάθλιψη δεν οφείλεται πάντα στη λύπη
Η κατάθλιψη συνήθως συσχετίζεται με τη λύπη. Ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι σαν μια «γιγαντιαία μπάλα» φτιαγμένη από πολλές διαφορετικές πτυχές. Πολλά μικρά πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο εμπόδιο.
Η ανημποριά, η απογοήτευση, η ματαίωση, ο θυμός, η ανησυχία και ο φόβος παγιδεύουν το άτομο που υποφέρει μέσα στη δική του προσωπική φυλακή.
Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε το ρόλο που μπορεί να παίζουν οι γενετικοί παράγοντες στο αν ένα άτομο θα αναπτύξει κατάθλιψη ή όχι.
Η εποχική κατάθλιψη είναι μια άλλη μορφή της νόσου και συνδέεται με την έλλειψη ηλιακού φωτός και τα συναισθήματα μοναξιάς. Είναι καλό να το γνωρίζουμε αυτό.
Η κατάθλιψη έχει πολλές αιτίες, από καταστάσεις έως συναισθήματα και βιοχημικούς παράγοντες.
4. Κανένας δεν επιλέγει αυτή την ασθένεια
Το να έχει ένα άτομο κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμο, δεν έχει χαρακτήρα ή στερείται θάρρους. Στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.
Κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον πόνο ή ακόμα και σε αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη, σε πολλές περιπτώσεις, είναι μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που δεν μπορεί πάντα να ελεγχθεί.
5. Η κατάθλιψη διαστρεβλώνει τη σκέψη σας
Η ασθένεια αυτή καταβάλλει το άτομο από κάθε άποψη. Κλέβει την ενέργειά του, την κινητοποίηση του και ακόμα και τον αυτοέλεγχό του.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη σταματούν να ενδιαφέρονται για την εμφάνιση και την υγιεινή τους, ακόμα και για το φαγητό. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να πείτε πράγματα που είναι αντίθετα με τις επιθυμίες σας ή με αυτό που πραγματικά αισθάνεστε.
Η κακή διάθεση, η ευερεθιστότητα, η συνεχής άρνηση του ατόμου να βγει από το σπίτι, να κάνει σχέδια ή να περάσει χρόνο με άλλους είναι καταστάσεις πολύ δύσκολες για πολλές οικογένειες.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν ανάγκη, οι γύρω τους να δείχνουν κατανόηση και περισσότερη καλοσύνη, υπομονή και στοργή.
Αργά ή γρήγορα το σκοτεινό σύννεφο της κατάθλιψης θα διαλυθεί. Το θάρρος και η υποστήριξη από την οικογένεια και από καλούς γιατρούς αποτελούν αναμφισβήτητα τους πυλώνες της επιτυχίας για να ξεπεραστεί η κατάθλιψη.