245435 102512

 

Το σώμα μας ξέρει πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ακόμη κι αν δεν το αισθανόμαστε, ακόμη κι αν επιμένουμε να αδιαφορούμε για συμπτώματα ή ενδείξεις, κάθε σημείο του κορμιού μας, από την κορφή ως τα νύχια, έχει κάτι να μας πει, αρκεί να ξέρουμε πώς να το "ακούσουμε".

 

Από μία αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, μέχρι ένα παροδικό πόνο που πηγαινοέρχεται, όλα έχουν τη σημασία τους, όταν μιλάμε για την κατάσταση της υγείας μας και γι' αυτό σίγουρα αξίζει να είμαστε πιο παρατηρητικοί.

 

Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ή αν το έχετε ήδη παρατηρήσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μην ξεχνάτε το τακτικό τσεκ απ.

 

1.Ροζ πατούσες

 

Τα πόδια μας συνήθως έχουν το χρώμα της επιδερμίδας που εντοπίζεται σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Αν, όμως, παρατηρείτε ότι οι πατούσες σας έχουν μια ροδαλή απόχρωση, ίσως πιο ροζ απ' ό,τι συνήθως, ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξετε το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Γενικά, το έντονο χρώμα στις πατούσες μαρτυρά παθήσεις του κυκλοφορικού ή προβλήματα με τον μεταβολισμό, γι' αυτό μην αγνοείται τη διαφοροποίηση του χρώματος στα πόδια, ειδικά σε στιγμές που είστε ξεκούραστοι και δεν φοράτε παπούτσια.

 

2.Άβολες αγκαλιές

 

Υπάρχουν φορές που έχετε αισθανθεί εξαιρετικά δυσάρεστα, όταν σας αγκαλιάζουν και μάλιστα αγαπημένα σας πρόσωπα; Που νιώθετε, όχι απλώς σα να σας έσφιξαν πολύ, αλλά σα να σας έδεσαν με σκοινιά και σας σέρνουν; Ίσως πρέπει να ελέγξετε μήπως πάσχετε από Σύνδρομο Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ως άλλο σύμπτωμα αναφέρονται τα βαριά κουρασμένα άκρα -σα να φοράτε γάντια ή να έχετε βαρίδια στα πόδια- και η επίσκεψη σε νευρολόγο κρίνεται απαραίτητη.

 

3. Αραίωση φρυδιών

 

Αν παρατηρείτε ότι το σχήμα των φρυδιών σας λεπταίνει και οι τρίχες στο συγκεκριμένο σημείο ολοένα και αραιώνουν, ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν αυτό συνοδεύεται από μόνιμο αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους, θα ήταν σοφό να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο.

 

4.Πρησμένα μεγάλα δάχτυλα ποδιών

 

Αν το μεγάλο δάχτυλο κάθε ποδιού είναι δυσανάλογα πρησμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα δάχτυλα, για τους ειδικούς αυτή είναι μία πρώτη ένδειξη ψωριασικής αρθρίτιδας. Δερματολόγος και ρευματολόγος είναι οι δύο γιατροί στους οποίους θα πρέπει να απευθυνθείτε, ειδικά στην περίπτωση που η περιοχή εμφανίζει ευαισθησία σε παροδικούς πόνους και αλλοιώσεις στο δέρμα γύρω από τα νύχια.

 

5.Απώλεια όρεξης

 

Αν δεν εμπλέκεται ο ψυχολογικός παράγοντας, ωστόσο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα βλέπετε την όρεξη σας για φαγητό να εξαφανίζεται -μαζί με αρκετά από τα κιλά σας- καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο για να διαπιστώσει την υγιή κατάσταση του πεπτικού σας συστήματος ή την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής στο έντερο. Ακόμη κι αν η απώλεια βάρους σας ικανοποιεί, μην αγνοείτε αυτό το σημάδι.

 

6. Ενοχλητικός κνησμός

 

Το να σας "τρώει" ένα σημείο του σώματός σας, χωρίς να σας έχει τσιμπήσει κάτι, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι (μία τροφή ή ένα προϊόν καθαρισμού ή ακόμη και ένα ύφασμα). Καλό είναι να ανακαλύψετε σε τι είστε αλλεργικοί με ένα σχετικό τεστ. Ωστόσο, το αίσθημα του κνησμού μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη, οπότε ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε για αρχή, τουλάχιστον.

 

7.Ανάγκη για ανοιχτά παράθυρα

 

Αν είστε από εκείνους που στα ΜΜΜ ζητάτε να ανοίξει κάποιος το παράθυρο ή που όπου κι αν βρίσκεστε θέλετε να υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή (και αν δεν έχετε κλειστοφοβία), τότε ένας καλός έλεγχος του αναπνευστικού είναι απαραίτητος. Αν κάθε φορά που μπαίνετε σε χώρο χωρίς παράθυρα, αισθάνεστε την καρδιά σας να σκαρφαλώνει στο στόμα, τότε η επίσκεψη σε καρδιολόγο κρίνεται απαραίτητη. Αν μονίμως νιώθετε "ζεστοί" με μία κάποια δυσανεξία στην θερμότητα, αυτό είναι και ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού, με το σώμα σας να αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, αν δεν βρίσκεται σε ανοιχτό περιβάλλον.

 

8....και ανάγκη για κλειστά παράθυρα

 

Και πάλι, αν κρυώνετε ακόμη και το καλοκαίρι, και δεν θέλετε ούτε υποψία δροσερού αέρα στο δωμάτιο και πάλι ο θυρεοειδής ίσως λειτουργεί μη φυσιολογικά. Ο ενδοκρινολόγος θα δώσει και πάλι τη σωστή διάγνωση.

 

9.Κλεπτομανία

 

Δυστυχώς, είναι ένα πρώιμο σημάδι άνιας και γενικότερα εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν κάποιος συγγενής σας -και μάλιστα ευυπόληπτος- ξαφνικά βρίσκει χαρά στο να κλέβει μικροαντικείμενα από καταστήματα, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν νευρολόγο.

 

10.Αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα και την υφή των νυχιών

 

Αν παρατηρείτε αλλαγές στο χρώμα και τη σκληρότητα των νυχιών σας, συνήθως αυτή σχετίζεται με τους πνεύμονες και παθήσεις που αφορούν το αναπνευστικό ή τη λειτουργία της καρδιάς. Μην αγνοείτε τις εμφανείς αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα και την υφή των νυχιών και συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο για τις εξετάσεις που χρειάζονται.

 

Με στοιχεία από MayoClinic, Healthline.com, MensHealth.com, lifo.gr