Το τζίντζερ μπορεί να προστεθεί στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και να προσφέρει πολλά οφέλη. Το πιο δραστικό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, που ευθύνεται και για την χαρακτηριστική πικάντική γεύση.
Εκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία. Το τζίντζερ αποτελείται κατά σχεδόν 80% από νερό, αλλά ταυτόχρονα περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες αποδίδονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.
H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα ακόμη και κοκτέιλ. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο. Το τζίντζερ διατίθεται στην αγορά σε διάφορες μορφές, όπως σε ρίζα, σε σκόνη (μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένη πιπερόριζα κατόπιν ειδικής επεξεργασίας), σε σιρόπι, σε αιθέριο έλαιο, σε κάψουλα και σε βάμμα.
Αν ακόμη δεν έχει κατορθώσει να μπει στη διατροφή σας, δείτε για ποιους λόγους πρέπει να το εντάξετε αμέσως!
1. Καταπολεμά τα μικρόβια: Κάποια από τα συστατικά του φρέσκου τζίντζερ ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως η πιπερόριζα μπορεί να δράσει ενάντια σε βακτήρια όπως το E.coli και η shigella αλλά και να συμβάλει στην καταπολέμηση ιών όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός (RSV). Αυτή η αντιβακτηριακή ιδιότητα του τζίντζερ βοηθά στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν περιοδοντίτιδα και άλλα οδοντικά προβλήματα. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε χρόνια νοσήματα.
2. Καταπραΰνει τη ναυτία: Έχει διαπιστωθεί ότι το τζίντζερ μπορεί να γίνει σύμμαχος της εγκύου στην αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας – αρκεί ο γιατρός που την παρακολουθεί να δώσει πράσινο φως για την κατανάλωσή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιπερόριζα διασπά τα αέρια που συγκεντρώνονται στο πεπτικό σύστημα κι έτσι ανακουφίζει το αίσθημα δυσφορίας.
3. Ανακουφίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας: Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, άρα βοηθά στη μείωση του οιδήματος. Γι’ αυτό πιθανώς να προσφέρει ανακούφιση σε όσους υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι ειδικοί συνιστούν και κομπρέσες με τζίντζερ στις αρθρώσεις που πονούν.
4. Βοηθά την πέψη: Όσοι υποφέρουν από χρόνια δυσπεψία, μπορούν να δοκιμάσουν να πάρουν λίγο τζίντζερ πριν από το γεύμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση αερίων και άρα το φούσκωμα. Αντίστοιχα, μετά από μια διατροφική «κραιπάλη», ένα ρόφημα με τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει ώστε να χωνέψει κανείς πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
5. «Ρίχνει» το ζάχαρο και τη χοληστερίνη: Η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώση τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη, άρα και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σε μια τελευταία έρευνα, διαπιστώθηκε πως 5 γραμμάρια τζίντζερ καθημερινά για 3 μήνες μπορούν να «ρίξουν» την LDL χοληστερίνη κατά περίπου 30 μονάδες. Πρόσφατη μελέτη – αν και μικρής κλίμακας – έδειξε ότι η πιπερόριζα βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρείται η γλυκόζη του αίματος στα επιθυμητά, αν και απαιτείται περεταίρω έρευνα.
6. Ανακουφίζει τους πόνους περιόδου: Σε ορισμένες έρευνες διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που έπαιρναν 1500 μιλιγκράμ τζίντζερ σε σκόνη τις 3 πρώτες μέρες της περιόδου, είχαν σημαντικά λιγότερο πόνο σε σύγκριση με πριν.
Πηγή: WebMD