Ένα απλό αλλά αποτελεσματικό τρικ για να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού

Ένα απλό αλλά αποτελεσματικό τρικ για να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού

«Σταμάτα να γκρινιάζεις! Δεν είσαι μωρό!» «Μα πότε θα πάψει αυτή η γκρίνια; Αν δε σταματήσεις δε θα σου πάρω παγωτό μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι!» λένε οι απελπισμένοι γονείς σε μία προσπάθεια να σταματήσουν τη γκρίνια του παιδιού τους.

Ξέρετε τι αποτέλεσμα έχουν αυτές και οι αντίστοιχες φράσεις; Κ-α-ν-έ-ν-α! Μάλιστα, κανένα αποτέλεσμα! Γιατί; Επειδή με αυτό τον τρόπο τραβάτε την προσοχή του παιδιού στην αρνητική συμπεριφορά του και έτσι την κάνει ακόμα περισσότερο. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κάνει σας ενοχλεί οπότε στο τέλος, που θα πάει, θα του κάνετε το χατίρι. Αν πάλι η γκρίνια του παιδιού προέρχεται από κούραση, πείνα, κακή διάθεση, δυσφορία, τότε το να του πείτε να σταματήσει είναι σαν να μην παίρνετε υπόψη το γεγονός ότι είναι κουρασμένο και στεναχωρημένο. Όταν του λέτε «σταμάτα τη γκρίνια» το παιδί το αντιλαμβάνεται ως «δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζεις», οπότε συνεχίζει μέχρι να πάρετε το μήνυμα.

Ξέρετε πότε τα παιδιά μαθαίνουν να γκρινιάζουν; Όταν μαθαίνουν να μιλούν με προτασούλες, γύρω στην ηλικία των 2 ετών! Η ενοχλητική αυτή συνήθεια μπορεί να τραβήξει για πολλά χρόνια, μέχρι το τέλος του Δημοτικού.

Πώς μπορείτε λοιπόν να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού σας; Με έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο!Portrait of scared baby against crazy mother with pan on head

Αυτά είναι τα βήματα για να σταματήσετε τη γκρίνια:

-Όταν το παιδί σας αρχίσει να μιλάει με γκρινιάρικη φωνή, χαμογελάστε του (ναι, καταπιείτε τον εκνευρισμό σας και δείξτε του ότι δε θυμώσατε) και πείτε: «Ορίστε; Η φωνή σου είναι πολύ γκρινιάρικη και τα αυτιά μου δεν ακούν καλά όταν γκρινιάζεις! Μπορείς να το επαναλάβεις με την κανονική σου φωνή;»

-Αν το παιδί συνεχίσει τη γκρίνια, βάλτε το χέρι πίσω από το αυτί και πείτε, πάντα χαμογελώντας: «Τιιιι; Ξέρω ότι μου λες κάτι αλλά τα αυτιά μου δε δουλεύουν! Μπορείς παρακαλώ να μου το πεις με την κανονική σου φωνή;»

-Αν το παιδί αλλάξει τη φωνή του σε λιγότερο γκρινιάρικη, αναγνωρίστε το! Μη περιμένετε να πάει στο καθόλου γκρίνια με τη μία, αν και μπορεί να συμβεί και αυτό! Αν λοιπόν το παιδί σας απαντήσει με λιγότερο γκρινιάρικη φωνή, πείτε με ανακούφιση: «Ευτυχώς, τώρα σε ακούω! Σε ευχαριστώ που χρησιμοποίησε την κανονική σου φωνή» ή «Πόσο χαρούμενα είναι τα αυτάκια μου που σε ακούνε! Νόμιζα ότι χάλασαν, αλλά ευτυχώς ακούνε μια χαρά όταν δε γκρινιάζεις».

-Αν ζητήστε από το παιδί δύο φορές να μιλήσει με τη φωνή του μεγάλου παιδιού και δε συμμορφωθεί, τότε απλώς αγνοήστε το! Σχολιάστε: «Όταν είσαι έτοιμη να μου πεις τι θέλεις με φωνή μεγάλου κοριτσιού, θα με βρεις στο καθιστικό» και μη δώσετε άλλη σημασία.

-Αν το παιδί βάλει τα κλάματα, πείτε: «Θέλω να σε ακούσω, αλλά τα αυτάκια μου χρειάζονται τη βοήθειά σου. Θέλουν να ακούσουν την κανονική φωνή σου, όπως μιλάνε τα μεγάλα αγόρια». Αν το παιδί κάνει μία έστω και μικρή αλλαγή, πάτε πίσω στο βήμα #3. Στόχος σας είναι να «προπονήσετε» σταδιακά το παιδί και να αλλάξει τον γκρινιάρικο τόνο φωνής σε κανονικό.

-Το σημαντικότερο για την επιτυχία της τεχνικής αυτής είναι να είστε 100% σταθεροί και συνεπείς στην εφαρμογή της. Αν την εφαρμόζετε μία φορά και εννιά φορές το ξεχνάτε, η τεχνική ΔΕΝ θα πετύχει. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι εννοείτε αυτό που λέτε!

Τι να προσέξετε:

Η βασική ιδέα είναι να διατηρήσετε θετική και χαλαρή στάση και να κάνετε την κατάσταση λίγο αστεία, με πολύ ενθάρρυνση στο παιδί να αλλάξει.

Ενθαρρύνετε και ενισχύστε το παιδί με έπαινο (όπως στο βήμα #3).
Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα κάνει λίγη πρόοδο στην αρχή. Μην απογοητευτείτε και θεωρήσετε ότι αποτύχατε! Είστε σε καλό δρόμο! Συνεχίστε την προσπάθεια και την προσδοκία να χρησιμοποιεί το παιδί τον κανονικό τόνο φωνής.

Διατηρήστε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας ώστε το παιδί να επικεντρωθεί στο μήνυμα «χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο φωνής». Διαφορετικά μπαίνετε σε μία κατάσταση σύγκρουσης: όσο αντιδράτε αρνητικά, τόσο ενισχύετε την κακή συνήθεια!

Πηγή: https://varvogli.gr/pws-stamataw-gkrinia-paidiou