Είναι απλώς μια έντονη και βαθιά θλίψη - 4 μύθοι για την κατάθλιψη

Είναι απλώς μια έντονη και βαθιά θλίψη - 4 μύθοι για την κατάθλιψη

1.Η κατάθλιψη είναι απλώς μια έντονη και βαθιά θλίψη

Ενώ η βαθιά θλίψη είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης, δεν είναι αρκετή από μόνη της για να διαγνωσθεί κάποιος με αυτή την διαταραχή. Το συναίσθημα της θλίψης είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα όπως όλα τα άλλα, το οποίο είναι πιθανό να νιώσουμε μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός, όπως για παράδειγμα μια απώλεια.

Στην κατάθλιψη συνυπάρχουν κι άλλα στοιχεία όπως για παράδειγμα το αίσθημα αναξιότητας, ενοχής, ή αίσθηση πως δεν μπορεί να μας βοηθήσει κανείς. Επίσης, η κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται πάντα με λύπη αλλά μπορεί να βιώνεται ως «άδειασμα» , «κενό» ή «απάθεια». Σε κάποιους ανθρώπους και ιδίως στους άνδρες μπορεί να εκφράζεται μέσω ενός διαρκούς εκνευρισμού ή θυμού. Πάντως, ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της είναι η απώλεια ευχαρίστησης για το οτιδήποτε, ακόμα και για πράγματα ή ασχολίες που ήταν πριν ευχάριστα.

2. Όσοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν την κατάθλιψη είναι αδύναμοι. Όποιος θέλει, μπορεί.

Η κατάθλιψη είναι μία πολύπλοκη διαταραχή με βιοχημική, ψυχολογική και κοινωνική βάση. Οποιοσδήποτε έχει βιώσει κατάθλιψη, γνωρίζει πως δεν γίνεται να την ξεπεράσεις απλά με τη δύναμη της θέλησης ή της επιτηδευμένης θετικής σκέψης. Η κατάθλιψη φαντάζει σαν κάτι πάνω από τη δύναμη μας, σαν ένα τρομακτικό τέρας που καταβροχθίζει όλη την ενέργεια και τη χαρά της ζωής.

Όχι μόνο η συμβουλή «προσπάθησε να το ξεπεράσεις» ή «να σκεφτείς θετικά» δεν βοηθά τον καταθλιπτικό αλλά τον βυθίζει σε μια πιο έντονη δυσαρέσκεια, θυμίζοντας του ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που του ζητείται κι αυτό που λαχταρά και ο ίδιος για τη δική του ζωή. Αυτή η παραδοχή- δεν μπορώ να βγάλω τον εαυτό μου από την θλίψη μέσα στην οποία έχει βουλιάξει-δημιουργεί έντονα συναισθήματα θυμού κι απογοήτευσης απέναντι σε αυτή την «ανικανότητα» του εαυτού καθώς και άγχους για το μέλλον.

3. Δεν πρέπει να παίρνεις χάπια για την κατάθλιψη γιατί δε θα μπορείς να τα κόψεις και θα εξαρτάσαι από αυτά.

Τα αντικαταθλιπτικά χάπια βοηθούν να εξομαλυνθεί η βιοχημεία του εγκεφάλου η οποία συνδέεται με την κατάθλιψη. Είναι μια λύση για ν’ ανακτήσει κανείς το κίνητρο του και να αρχίσει να υιοθετεί μικρές αλλαγές στη ζωή του. Σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης είναι απαραίτητα για να μπορέσει το άτομο να αποκτήσει κάποια λειτουργικότητα.

Εάν χρησιμοποιούνται σωστά και συνοδεύονται από ψυχοθεραπεία καθώς και άλλες αλλαγές στη ζωή, σε πολλές περιπτώσεις, ο θεραπευόμενος μπορεί με την καθοδήγηση του γιατρού του να τα σταματήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν φυσικά τα αντικαταθλιπτικά αποτελούν τη μοναδική θεραπεία είναι πιο πιθανό να χρειαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν και αυτό δεν είναι κάτι απόλυτο.

4. Εάν μιλάω για αυτά που με απασχολούν θα νιώσω χειρότερα, οπότε το αντικαταθλιπτικό χάπι αρκεί.

Η φαρμακευτική αγωγή αν και βοηθητική όπως ειπώθηκε παραπάνω, δεν αρκεί από μόνη της για να επιλύσει το πολύπλοκο πρόβλημα της κατάθλιψης. Ο συνδυασμός με ψυχοθεραπεία είναι κατά κοινή ομολογία η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία, βοηθά στο να επεξεργαστούμε δύσκολα συναισθήματα και σκέψεις και στο να χτίσουμε ένα καινούριο νόημα γύρω από αυτά.

Κάθε προσέγγιση διαφέρει στον τρόπο που προσπαθεί να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, όμως το σημαντικότερο είναι πως μας φέρνει σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό μας, τα θέλω μας, τους φόβους μας και τα όνειρα μας. Σιγά σιγά μας βοηθά να νιώσουμε πιο πλήρεις και πιο ικανοί στο να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που μας προκύπτουν. Και ενώ κάποιες φορές η ψυχοθεραπευτική διαδικασία ανασύρει δύσκολα συναισθήματα και αναμνήσεις, άλλες φορές ανασύρει και τα τεράστια αποθέματα δύναμης που έχουμε σαν άνθρωποι. ‘Όλα είναι κομμάτια της εσωτερικής μεταμόρφωσης στην οποία σκοπεύει να καταλήξει.

Πηγή: happymind.gr