Αυτά είναι τα 7 καθημερινά πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ιώσεων και γρίπης

Αυτά είναι τα 7 καθημερινά πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ιώσεων και γρίπης

Υπάρχουν σε κάθε σπίτι, χρησιμοποιούνται πολλές φορές καθημερινά από μικρούς και μεγάλους και μπορούν να «μεταδώσουν» ιώσεις και γρίπη.

Όλοι ανησυχούμε μήπως κολλήσουμε κάποια ίωση, στο αεροπλάνο, στο ασανσέρ της δουλειάς ή στα πολυσύχναστα κλειστά μέρη. Όμως ο κίνδυνος μπορεί να βρίσκεται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπου μπορεί να «κατοικοεδρεύουν» οι ιοί της γρίπης και πολλών άλλων μεταδοτικών ιώσεων.

Επιστήμονες από το αμερικανικό κέντρο Υγείας Johns Hopkins, αναφέρουν πως όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει ίωση, ούτε λίγο ούτε πολύ διασκορπίζει τον ιό σε ολόκληρο το σπίτι! Οι επιφάνειες στο μπάνιο και την κουζίνα συνήθως καθαρίζονται τακτικά, ειδικά όταν κάποιος είναι άρρωστος.

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χρησιμοποιούνται συχνά αλλά καθαρίζονται σπάνια, και στα οποία μπορεί να «παραμονεύουν» τα μικρόβια. Το ότι πρόκειται για… άψυχα αντικείμενα δεν αποτελεί παράγοντα εφησυχασμού, αφού ανάλογα με τον τύπο τους, οι ιοί ζουν πάνω στις επιφάνειες από μερικά λεπτά της ώρας έως και μερικές μέρες!

Πηγή: Reader's Digest, onmed.gr

1. Βρύσες: Όλοι ξέρουμε πως το πλύσιμο των χεριών είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κανόνας προστασίας από γρίπη και άλλες ιώσεις. Κι όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Μικροβιολογίας, μόνο 39% των αρρώστων πλένουν τα χέρια τους μετά από κάθε βήξιμο ή φτέρνισμα. Κι αυτοί που το κάνουν, είναι πολύ πιθανόν να αφήνουν τον ιό τους πάνω στη βρύση! Ο ιός του κοινού κρυολογήματος επιβιώνει πάνω σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για αρκετές μέρες και ο ιός της γρίπης περίπου ένα 24ωρο. Μια καλή λύση είναι να έχουμε δίπλα στη βρύση απολυμαντικά μαντηλάκια και να τη σκουπίζουμε τακτικά.

2. Μολύβια και στυλό: Είναι από τα πιο… κοινόχρηστα αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι και μπορούν να γίνουν εστία μικροβίων, αφού το υλικό τους επιτρέπει την επιβίωση των ιών για αρκετό διάστημα. Το σωστό, λοιπόν, είναι να πλένουμε τα χέρια μας μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο.

3. Τηλεχειριστήρια: Για πολλούς είναι… προέκταση του χεριού, όσο κάθονται στον καναπέ, αλλά πόσοι θυμούνται πότε ήταν η τελευταία που καθάρισαν το τηλεκοντρόλ; Οι επιδημιολόγοι προτείνουν καθάρισμα με απολυμαντικό μια φορά την εβδομάδα – για τα δύσκολα σημεία χρησιμοποιούμε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα.

4. Πετσέτες: Στα πορώδη υλικά όπως οι πετσέτες μειώνεται ο χρόνος ζωής των ιών, ειδικά όταν το ύφασμα στεγνώνει. Οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν περίπου 15 λεπτά σε βρεγμένο ύφασμα, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) μέχρι 45 λεπτά, ενώ ο ιός της λαρυγγίτιδας μέχρι και 4 ώρες! Γι’ αυτό, ο ασθενής καλό είναι να έχει τη δική του χωριστή πετσέτα, τοποθετημένη επίσης σε χωριστό σημείο.

5. Θήκη οδοντόβουρτσας: Ο ιός του ασθενή μεταφέρεται στην οδοντόβουρτσά του κάθε φορά που τη χρησιμοποιεί και από αυτήν στη θήκη και από τη θήκη στις οδοντόβουρτσες των άλλων! Η πιο ασφαλής λύση είναι οι χωριστές θήκες οι οποίες καλό είναι να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, για σίγουρη καθαριότητα.

6. Ηλεκτρικοί διακόπτες: Είναι ανάμεσα στα πιο χρησιμοποιούμενα αντικείμενα ενός σπιτιού, αλλά δεν καθαρίζονται το ίδιο συχνά και μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν πηγή μετάδοσης των ιώσεων. Οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίζουμε τους διακόπτες με απολυμαντικό υγρό ή μαντηλάκια κάθε μέρα, εάν κάποιος από την οικογένεια έχει συμπτώματα.