Ο όρος «βιταμίνη Κ» αναφέρεται σε μία ομάδα λιποδιαλυτών ουσιών με παρόμοια χημική δομή, που ανήκουν στην κατηγορία των ναφθοκινονών και διακρίνονται στη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τις μενακινόνες (βιταμίνες Κ2). Η βιταμίνη Κ1 παράγεται από τα ανώτερα φυτά και τα φύκη, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.ά.). Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή παραγόντων που συντίθενται στο ήπαρ και εμπλέκονται στον παραπάνω μηχανισμό.
Η έλλειψη βιταμίνης Κ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγιών. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Κ είναι το εύκολο μελάνιασμα, οι συχνές ρινορραγίες, η αιμορραγία των ούλων, η βαριά εμμηνορρυσία, και η παρουσία αίματος στα ούρα και/ή τα κόπρανα.
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη και για τη σωστή λειτουργία πρωτεϊνών που συντίθεται σε άλλους ιστούς, όπως η οστεοκαλσίνη (συντίθεται στους οστεοβλάστες) και η MGP (συντίθεται στο χόνδρο και τα τοιχώματα των αγγείων), οι οποίες εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Η οστεοκαλσίνη είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά, ενώ η βασική λειτουργία της MGP είναι να εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της καρδιάς.
Δείτε σε ποιες τροφές θα τη βρείτε >>
1. Natto: Το νατό είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που προέρχεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή προβιοτικών, πρωτεϊνών με όλα τα βασικά αμινοξέα, λιπαρών οξέων, βιταμινών Β και Κ, σιδήρου, άπεπτων ινών και φυτικών οιστρογόνων. Περιέχει επίσης μια πεπτιδάση η οποία προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά.
2. Λαχανίδες: Εκτός από βιταμίνη Κ, είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
3. Μπρόκολο: Είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ, αλλά και βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού. Το μπρόκολο αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα και συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδας και της καρδιάς.
4. Χυμός καρότου: Όπως όλα τα πορτοκαλί λαχανικά, τα καρότα περιέχουν β-καροτένιο, ένα τύπο βιταμίνης Α που προστατεύει τα μάτια και ενισχύει την όραση. Παράλληλα, ενισχύει τον μεταβολισμό, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας.
5. Σόγια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και πρωτεΐνες και βοηθά στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης και του κινδύνου καρκίνου λόγω του ισχυρού συνδυασμού βιταμινών και μετάλλων.
6. Γογγύλια: Ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά και είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου καρκίνου. Λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχουν, βοηθούν στη αντιμετώπιση της αναιμίας, τη βελτίωση της επιδερμίδας και των μαλλιών, αλλά και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
7. Σογιέλαιο: Είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν την κακή χοληστερόλη και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται σε ισορροπία με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται στο σολομό και τους ξηρούς καρπούς.
8. Ενταμάμε: Τα φασολάκια σόγιας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εκτός από βιταμίνη Κ, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
9. Κολοκύθα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες A και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
10. Χυμός ροδιού: Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Ο χυμός ροδιού συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, προστατεύει την καρδιά, βοηθά την πέψη και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C.
Πηγή: prevention.com