Μια βόλτα με το καρότσι στο σούπερ μάρκετ μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική αν πάμε ανοργάνωτοι, αφού στα ράφια βρίσκουμε παρατεταγμένους και πολλούς… πειρασμούς, αλλά και φαινομενικά «υγιεινά» προϊόντα που τελικά φουσκώνουν το λογαριασμό και δεν μας παρέχουν αυτά που υπόσχονται.
Δείτε σε ποιες παγίδες δεν πρέπει να πέσετε και ποια τρόφιμα καλό είναι να αποφύγετε και να μην τα επιλέξετε ως «υγιεινά».
1. Συσκευασμένα μπιφτέκια λαχανικών
Η αποχή από το κρέας είναι πολύ πιο δημοφιλής διατροφική επιλογή πλέον σε σχέση με παλιότερα και οι χορτοφαγικές επιλογές στα σούπερ μάρκετ έχουν πληθύνει. Ανάμεσα σε αυτές, τα συσκευασμένα μπιφτέκια λαχανικών δεν αποτελούν και την καλύτερη λύση, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν πολύ νάτριο, ενώ άλλα είναι γεμάτα επεξεργασμένα υλικά, ανάμεσα στα οποία ενδεχομένως να βρείτε και ένα επικίνδυνο χημικό, το εξάνιο. Το εξάνιο δημιουργείται από τη διαδικασία που μετατρέπει τα φασόλια σόγιας σε σογιέλαιο κι αν το μπιφτέκι σας έχει σόγια, τότε πιθανόν να έχει κι αυτό το συστατικό, το οποίο έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ίλιγγο σε εργάτες σε εργοστάσια που εκτίθενται σε αυτό. Καλύτερα να το αποφύγετε και να φτιάξετε τα δικά σας μπιφτέκια λαχανικών.
2. Χυμός πορτοκαλιού
Αποτελεί κύριο συστατικό του πρωινού μας, αλλά ακόμη κι αν ο χυμός που επιλέγετε αναφέρει ότι είναι 100% φρέσκος, πρέπει να ξέρετε ότι έχει περάσει από μεγάλη διαδικασία για να παραμένει φρέσκος. Μετά τη συγκομιδή τους, τα πορτοκάλια υπόκεινται σε επεξεργασία, πολτοποιούνται και αποθηκεύουν το χυμό σε δεξαμενές, αφαιρώντας το οξυγόνο, προκειμένου να διατηρηθούν για περισσότερο διάστημα. Κατά την επεξεργασία, τα φυσικά συστατικά, όπως το άρωμα, το έλαιο κ.ο.κ χάνονται και προτίθενται μετά την παστερίωση. Συν τοις άλλοις, πολλοί χυμοί περιέχουν αρκετή ζάχαρη και το καλύτερο είναι να στύβετε μόνοι σας την πρωινή σας πορτοκαλάδα. Μόνο έτσι εξασφαλίζετε ότι είναι 100% φυσική.
3. Εκχύλισμα βανίλιας
Το πραγματικό εκχύλισμα βανίλιας προκύπτει από μια πολύπλοκη διαδικασία προκειμένου να φυτρώσουν οι πραγματικοί σπόροι βανίλιας και αυτό σημαίνει ότι κοστίζει και ακριβά. Γι’ αυτό υπάρχει και η απομίμηση της γεύσης, που παράγεται από μια ουσία, τη βανιλίνη, η οποία χημικά είναι το ισοδύναμο της βανίλιας. Η βανιλίνη είναι αρκετά πιο φθηνή κι αυτό οφείλεται στο ότι είναι υποπροϊόν που εξάγεται από πράγματα όπως ξύλο και κάρβουνο. Είστε σίγουροι ότι θέλετε κάτι τέτοιο στα κουλουράκια σας;
4. Συσκευασμένες σαλάτες
Σίγουρα αποτελεί εύκολη λύση, αλλά μια συσκευασμένη σαλάτα ενέχει κινδύνους που δεν φαντάζεστε. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leicester, οι συσκευασμένες σαλάτες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σαλμονέλας και μάλιστα το να πλύνετε τα φύλλα των λαχανικών δεν σας εγγυάται ότι θα απαλλαγείτε από αυτή. Ο κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται αν ανοίξετε τη σαλάτα σας, καταναλώσετε λίγη και διατηρήσετε την υπόλοιπη μέσα στο ψυγείο για άλλη στιγμή. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen βρήκαν πλήθος μικροβίων στα φύλλα τέτοιων συσκευασμένων σαλατών, που σημαίνει ότι η καλύτερη λύση είναι να κόβετε τη σαλάτα σας μόνη σας, τη στιγμή που πρόκειται να την καταναλώσετε.
5. Ντρέσινγκ σαλάτας
Πάει μαζί με τη σαλάτα, κάτι που ίσως να το απενοχοποιεί για πολλούς, αλλά στην πραγματικότητα το ντρέσινγκ συνήθως είναι φορτωμένο με πολλά λιπαρά, προσθέτοντας μπολικές θερμίδες και κορεσμένα λίπη στη σαλάτα σας. Τα ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά μοιάζουν σαν καλύτερη επιλογή, αλλά κι εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα. Όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue μελέτησαν πόσα θρεπτικά συστατικά απορροφά ο οργανισμός μας από τις σαλάτες με ντρέσινγκ που είχαν 3, 8 ή 20 γραμμάρια λιπαρά, παρατήρησαν ότι τα ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά περιόριζαν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες θρεπτικές ουσίες χρειάζονται την παρουσία λιπαρών για να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Και πάλι η καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε το δικό σας ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, που παρέχει καλά λιπαρά στον οργανισμό και βοηθά και στην απορρόφηση.
6. Φρέσκα βότανα
Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσετε βότανα στο σπίτι σας, τόσο σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει τη διαφορά με αυτά που αγοράζουμε στα καταστήματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο χώρο στο πρεβάζι του παραθύρου σας και παρ’ όλο που κάποια βότανα είναι πιο δύσκολα για το σπίτι από άλλα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και η δάφνη είναι επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Αν αγοράζετε τα βότανά σας, το άρωμά τους, η γεύση τους και η έντασή τους θα είναι σίγουρα μειωμένες και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράζετε κάτι, όταν μπορείτε να έχετε μια καλύτερη έκδοσή του δωρεάν στο σπίτι σας.
7. Σιρόπι αγαύης
Στους vegan κύκλους χρησιμοποιείται πολύ προς αντικατάσταση του μελιού, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν και αντί ζάχαρης. Στην πραγματικότητα, όμως, το σιρόπι αγαύης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε απέχοντας από τη ζάχαρη. Η φρουκτόζη αποτελεί ένα από τα 2 συστατικά της επιτραπέζιας ζάχαρης και είναι αυτή που μετατρέπεται μετατρέπεται σε λίπος εύκολα και γρήγορα. Αν και δεν υπάρχει το τέλειο γλυκαντικό, το σιρόπι αγαύης ίσως θέλει περισσότερη προσοχή απ’ όσο νομίζατε.