Το φούσκωμα που εκδηλώνεται μετά από ένα γεύμα σπανίως αποτελεί λόγο ανησυχίας, σε κάθε περίπτωση όμως η δυσφορία που προκαλεί δεν είναι καθόλου ευχάριστη.
Στους περισσότερους ανθρώπους, το φούσκωμα είναι απλώς μια «παρενέργεια» της πέψης. Καθώς διασπώνται στη γαστρεντερική οδό οι τροφές που καταναλώνουμε, παράγονται αέρια που προκαλούν τη χαρακτηριστική διαστολή της κοιλιάς. Το πρόβλημα δε εντείνεται όταν μαζί με το φαγητό καταπίνουμε και αέρα.
Το φούσκωμα μετά το φαγητό μπορεί βέβαια να αποτελεί και σύμπτωμα παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή μιας τροφικής ευαισθησίας ή δυσανεξίας. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εκδηλώνετε συχνά φούσκωμα μετά το φαγητό και αυτό συνοδεύεται και από άλλες ενοχλήσεις όπως πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ναυτία, κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, δερματικούς ερεθισμούς ή διάρροια.
Εφόσον το φούσκωμα δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία, είναι δυνατό να το αποφύγουμε ακολουθώντας μερικές απλές πρακτικές. Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε τις πιο αποτελεσματικές από αυτές.
1. Καταναλώστε φυτικές ίνες με μέτρο: Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη ρύθμιση του σακχάρου, την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Όταν όμως καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες οδηγούν στο φούσκωμα και στην απελευθέρωση αερίων στο στομάχι. Αν παρουσιάζετε ευαισθησία στις φυτικές ίνες, προτιμήστε να καταναλώνετε τα όσπρια, τα φρούτα (ιδίως μαζί με τη φλούδα τους), το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα προϊόντα ολικής άλεσης με μέτρο σε κάθε σας γεύμα.
2. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας: Οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες (π.χ. λόγω της κατανάλωσης λακτόζης ή γλουτένης) έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερβολική συσσώρευση αερίων στο στομάχι –άρα και το φούσκωμα. Για να διαπιστώσετε αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, δοκιμάστε για μερικές εβδομάδες να τηρήσετε ένα αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων που εκδηλώνετε ώστε να εντοπίσετε τις «ένοχες» τροφές που τυχόν σας επιβαρύνουν.
3. Αποφύγετε τις τροφές με πολλά λιπαρά: Τα λιπαρά αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ωστόσο, επειδή μεταβολίζονται με αργό ρυθμό και αργούν να περάσουν από τη γαστρεντερική οδό είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Προτιμήστε λοιπόν τις μικρές «δόσεις» λιπαρών σε κάθε σας γεύμα και δώστε έμφαση στα υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο αντί γι’ αυτά που υπάρχουν στα τηγανητά, τα γλυκά και τα αλλαντικά.
4. Μην τρώτε γρήγορα: Όσο πιο γρήγορα τρώτε το φαγητό σας τόσο περισσότερος αέρας «παγιδεύεται» στο στομάχι. Απολαύστε λοιπόν το γεύμα σας τρώγοντας λίγο πιο αργά για να αποφύγετε τη συσσώρευση αερίων και το ενοχλητικό φούσκωμα.
5. Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό: Το ανθρακικό των αναψυκτικών σε συνδυασμό με το γεύμα μόνο χειρότερο μπορεί να κάνει το πρόβλημα του φουσκώματος. Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση αναψυκτικών και συνδυάστε το φαγητό σας με ένα ποτήρι νερό με λεμόνι ή μια φέτα αγγούρι.
6. Προσθέστε στο φαγητό σας τζίντζερ: Το τζίντζερ –γνωστό και ως πιπερόριζα– έχει μια πολύ ιδιαίτερη και ελαφρώς πικάντικη γεύση και ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, αλλά και σε smoothies και γλυκά. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι» για διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η πρόληψη ή αντιμετώπιση του φουσκώματος και της δυσπεψίας.
7. Κάντε έναν περίπατο μετά το φαγητό: Λίγη χαλαρή σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, συχνά βοηθά να αποφευχθεί το φούσκωμα μετά από ένα γεύμα. Μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση Gastroenterology & Hepatology έδειξε πως η ήπια άσκηση μετά το φαγητό διευκολύνει την απομάκρυνση των αεριών από τη γαστρεντερική οδό.
Πηγή: Medical News Today, onmed.gr