Πώς θα καταλάβετε ότι λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό σας

Πώς θα καταλάβετε ότι λείπει ψευδάργυρος από τον οργανισμό σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο ευρύτερα γνωστό για την τόνωση που παρέχει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιτελεί όμως και άλλες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, καθώς εμπλέκεται μεταξύ άλλων στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη, στην ακοή και στη γεύση.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης, καθώς και σε ορισμένα ενισχυμένα προϊόντα (κυρίως γαλακτοκομικά). Ωστόσο, η έλλειψή του στον οργανισμό δεν είναι σπάνια, κυρίως μεταξύ όσων ακολουθούν μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικές τροφές, όσων καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ ή όσων πάσχουν από παθήσεις του πεπτικού συστήματος που δεν επιτρέπουν την επαρκή απορρόφηση του συστατικού. Ακόμη συνηθέστερη δε είναι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου, η οποία απαντάται συχνά μεταξύ των ατόμων 60 ετών και άνω.

Δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος δεν αποθηκεύεται στο σώμα, σε αντίθεση με άλλα μέταλλα, απαιτείται μια σταθερή πρόσληψη μέσω της διατροφής ώστε να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ή η έλλειψή του. Τι συμβαίνει λοιπόν στον οργανισμό όταν δεν λαμβάνει τον ψευδάργυρο που χρειάζεται;

1. Τριχόπτωση: Τα άτομα που πάσχουν από αλωπεκία, μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από την απώλεια μαλλιών και την αραίωση της τριχοφυΐας σε διάφορα μέρη του σώματος, τείνουν να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται στενά με την αραίωση των μαλλιών και την τριχόπτωση.

2. Σπυράκια: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ψευδάργυρος έχει αντιφλεγμονώδη δράση κι έτσι βοηθά να μειωθεί η λιπαρότητα και να εξουδετερωθούν τα βακτήρια που συμβάλλουν στην ακμή.

3. Χρόνιες παθήσεις: Όπως ήδη αναφέρθηκε εισαγωγικά, ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο-κλειδί στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς επαρκή πρόσληψη λοιπόν, ο οργανισμός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και επικίνδυνες φλεγμονές, δύο παράγοντες που συμβάλλουν σε ευρύ φάσμα χρόνιων παθήσεων, από τον διαβήτη και την αθηροσκλήρωση μέχρι το Αλτσχάιμερ και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

4. Αργή επούλωση πληγών: Και αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται με την επίδραση του ψευδαργύρου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Χωρίς αρκετό ψευδάργυρο, η αποκατάσταση και η αναγέννηση των ιστών γίνεται με πιο αργό ρυθμό κι έτσι ακόμη και μια μικρή πληγή αργεί αρκετά να επουλωθεί.

5. Επιδείνωση της όρασης: Στα μάτια και ιδίως στον αμφιβληστροειδή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ψευδαργύρου κι αυτό γιατί ο ψευδάργυρος διευκολύνει τη μεταφορά της βιταμίνης Α από στο συκώτι στα μάτια ώστε να παραχθούν προστατευτικές χρωστικές ουσίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία.

6. Απώλεια γεύσης: Η ανεπάρκεια ή η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε μια αποδυνάμωση των πέντε αισθήσεων, όπως η γεύση. Έτσι, η γεύση του φαγητού δεν είναι τόσο έντονη και συχνά αυτό συνοδεύεται και από απορρύθμιση του αισθήματος του κορεσμού.

7. Δυσκολία στην ακοή: Όπως και στην περίπτωση της γεύσης, έτσι και η ακοή μπορεί να παρουσιάσει επιδείνωση λόγω της χαμηλής πρόσληψης ψευδαργύρου. Σύμφωνα με μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση American Journal of Otolaryngology, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από εμβοές (βουητό στα αυτιά) καθώς και όσοι παρουσιάζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό τους.

Πηγή: prevention.com, onmed.gr