Η αϋπνία είναι εν μέρει κληρονομική, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική γενετική έρευνα. Οι επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια που μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη διαταραχών του ύπνου και τα οποία είναι δυνατό να κληροδοτηθούν στους απογόνους.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει γενετική σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η σοβαρή κατάθλιψη, αλλά επίσης ανάμεσα στην αϋπνία και σε σωματικές παθήσεις, ιδίως τον διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρεϊ Στάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Molecular Psychiatry, πήραν δείγματα DNA από περισσότερους από 33.000 στρατιώτες και στη συνέχεια έκαναν ανάλυση του γονιδιώματός τους.
Η χρόνια αϋπνία πάει χέρι χέρι με διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και οι ψυχικές παθήσεις. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υπόβαθρου της αϋπνίας θα οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον.
Γονίδια εξυπνάδας
Σε μια άλλη εξέλιξη βρέθηκαν περισσότερα από 500 γονίδια που συνδέονται με τη νοημοσύνη. Τα γονίδια που συνδέονται με την ανθρώπινη εξυπνάδα ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας νέας βρετανοαμερικανικής γενετικής έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Σαουθάμπτον και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντέιβιντ Χιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Molecular Psychiatry, σύμφωνα με το New Scientist και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία και συνέκριναν το DNA άνω των 240.000 ανθρώπων.
Εντόπισαν έτσι 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη διανοητική ικανότητα. Μερικά από αυτά τα γονίδια έχουν ήδη βρεθεί να συνδέονται και με άλλα πράγματα, όπως η μακροζωία.
Τα «γονίδια της εξυπνάδας» –ορισμένα τουλάχιστον από αυτά– φαίνεται να βελτιώνουν τη μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και, παράλληλα, να προστατεύουν από την άνοια και τον πρόωρο θάνατο.
via: kathimerini.gr