Δισκοθήκη: Notorious B.I.G. από τους κορυφαίους στο χιπ χοπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Christopher George Latore Wallace (21 Μαΐου 1972 – 9 Μαρτίου 1997), περισσότερο γνωστός με τα καλλιτεχνικά του ονόματα Notorious B.I.G., Biggie Smalls ή απλά Biggie, ήταν Αμερικανός ράπερ. Με τις ρίζες του στο hip hop της Ανατολικής Ακτής και ιδιαίτερα στο gangsta rap, αναφέρεται σε διάφορες λίστες μέσων ενημέρωσης ως ένας από τους καλύτερους ράπερ όλων των εποχών. Ο Wallace έγινε γνωστός για τη χαρακτηριστική του χαλαρή λυρική παράδοση, αντισταθμίζοντας το συχνά ζοφερό περιεχόμενο των στίχων. Η μουσική του ήταν συχνά ημι-αυτοβιογραφική, αφηγούμενη τις κακουχίες και την εγκληματικότητα, αλλά και την ακολασία και τη γιορτή.

Video Url

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Wallace υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική Bad Boy Records του Sean "Puffy" Combs  και κέρδισε την δημοσιότητα . Το ντεμπούτο του άλμπουμ Ready to Die (1994) γνώρισε ευρεία αποδοχή από τους κριτικούς και περιελάμβανε τα τραγούδια του "Juicy" και "Big Poppa". Το άλμπουμ τον έκανε την κεντρική φιγούρα στο χιπ χοπ της Ανατολικής Ακτής και αποκατέστησε την απήχηση της Νέας Υόρκης σε μια εποχή που η χιπ χοπ σκηνή της Δυτικής Ακτής κυριαρχούσε στη μουσική χιπ χοπ. Ο Γουάλας βραβεύτηκε σαν  Ράπερ της Χρονιάς των Μουσικών Βραβείων Billboard το 1995. Την επόμενη χρονιά, οδήγησε την προστατευόμενη ομάδα του Junior M.A.F.I.A., μια ομάδα από τον ίδιο και μακροχρόνιους φίλους, συμπεριλαμβανομένης της Lil' Kim, στην επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια του 1996, ενώ ηχογράφησε το δεύτερο άλμπουμ του, ο Wallace παγιδεύτηκε στην κλιμακούμενη διαμάχη χιπ χοπ Ανατολικής Ακτής-Δυτικής Ακτής. Μετά τη δολοφονία του Tupac Shakur σε πυροβολισμό στο Λας Βέγκας τον Σεπτέμβριο του 1996, εικασίες για συμμετοχή στη δολοφονία του Shakur από εγκληματικά στοιχεία που περιφέρονταν γύρω από τον κύκλο της Bad Boy κυκλοφόρησαν ως αποτέλεσμα της δημόσιας διαμάχης του Wallace με τον Shakur. Στις 9 Μαρτίου 1997, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Shakur, ο Wallace δολοφονήθηκε από έναν άγνωστο δράστη κατά τη διάρκεια πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Λος Άντζελες. Το δεύτερο άλμπουμ του Wallace Life After Death, ένα διπλό άλμπουμ, κυκλοφόρησε δύο εβδομάδες αργότερα. Έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard 200, και τελικά έγινε διαμαντένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με δύο ακόμη μεταθανάτια άλμπουμ που κυκλοφόρησαν, ο Wallace έχει πιστοποιήσει πωλήσεις άνω των 28 εκατομμυρίων αντιτύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 21 εκατομμυρίων άλμπουμ. Το Rolling Stone τον έχει αποκαλέσει τον «μεγαλύτερο ράπερ που έζησε ποτέ», και το Billboard τον ονόμασε τον καλύτερο ράπερ όλων των εποχών. Το περιοδικό Source τον ανακήρυξε τον καλύτερο ράπερ όλων των εποχών στο 150ο τεύχος του. Το 2006, το MTV τον κατέταξε στο Νο. 3 στη λίστα τους με τους καλύτερους MCs όλων των εποχών, αποκαλώντας τον πιθανώς "τον πιο επιδέξιο ποτέ στο μικρόφωνο". Το 2020, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame.

 

Video Url

 

Video Url