Δισκοθήκη: Orb ηλεκτρονική μουσική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Video Url

 

Οι  Orb είναι ένα αγγλικό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής που ιδρύθηκε το 1988 από τους Alex Paterson και Jimmy Cauty. Γνωστοί για τον ψυχεδελικό ήχο τους, οι Orb ανέπτυξαν μια λατρεία μεταξύ των clubbers Το επιδραστικό ντεμπούτο άλμπουμ τους του 1991 The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld ήταν πρωτοπόρο στο εκκολαπτόμενο κίνημα ambient house του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η συνέχεια του U.F.Orb που κορυφώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε την εμπορική κορυφή του είδους.

Ξεκινώντας ως ambient και dub DJ στο Λονδίνο, οι πρώτες εμφανίσεις των Orb εμπνεύστηκαν από ηλεκτρονικούς καλλιτέχνες της δεκαετίας του 1970, κυρίως τους Brian Eno, Cluster και Kraftwerk. Οι Orb διατήρησαν το ύφος τους στην αισθητική επιστημονικής φαντασίας παρά τις πολυάριθμες αλλαγές στα μέλη τους, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του Cauty και των μελών Kris Weston, Andy Falconer, Simon Phillips, Nick Burton και Andy Hughes. Ο Paterson ήταν το μόνο μόνιμο μέλος, συνεχίζοντας να εργάζεται ως Orb με τον Ελβετογερμανό παραγωγό Thomas Fehlmann, και αργότερα, με τον Martin "Youth" Glover, μπασίστα των Killing Joke. Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση των έργων άλλων καλλιτεχνών από τον Paterson οδήγησε σε πολλαπλές διαφωνίες, κυρίως με την Rickie Lee Jones.

Κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων τους στη δεκαετία του 1990, οι Orb εμφανίστηκαν χρησιμοποιώντας μηχανές ψηφιακής ταινίας ήχου βελτιστοποιημένες για ζωντανή μίξη και δειγματοληψία πριν από τη μετάβαση σε φορητούς υπολογιστές και άλλα ψηφιακά μέσα. Με πολύχρωμα σόου φωτός και ψυχεδελικές εικόνες, οι ερμηνείες τους συχνά προκάλεσαν συγκρίσεις με τους Pink Floyd, των οποίων ο κιθαρίστας, David Gilmour, συνεργάστηκε αργότερα μαζί τους στο άλμπουμ Metallic Spheres το 2010.

Το δέκατο έκτο στούντιο άλμπουμ τους, Abolition of the Royal Familia, κυκλοφόρησε στις 27 Μαρτίου 2020 από την Cooking Vinyl.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url