Δισκοθήκη: MC5 από την Αμερική, δυναμικό ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι MC5 είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα από το Λίνκολν Παρκ του Μίσιγκαν, που δημιουργήθηκε το 1963. Η κλασική σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Rob Tyner, τους κιθαρίστες Wayne Kramer και Fred "Sonic" Smith, τον μπασίστα Michael Davis και τον ντράμερ Dennis Thompson. Οι MC5 καταχωρήθηκαν από το VH1 ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα σκληρού ροκ όλων των εποχών. Τα τρία πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος θεωρούνται από πολλούς ως κλασικά όπως και το τραγούδι τους "Kick Out the Jams" .

Μέρος του κινήματος της  αντικουλτούρας στο πιο ασταθές και απειλητικό του», σύμφωνα με τον κριτικό του AllMusic Stephen Thomas Erlewine, οι αριστεροί πολιτικοί δεσμοί και οι στίχοι και η μουσική των αντικαθεστωτικών MC5 τους τοποθέτησαν ως αναδυόμενους καινοτόμους του πανκ κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Το δυνατό, ενεργητικό τους στυλ ροκ εν ρολ που επαναλαμβάνονταν από τα βασικά περιλάμβανε στοιχεία garage rock, hard rock, blues rock και psychedelic rock.

Οι MC5 είχαν μια πολλά υποσχόμενη αρχή που τους χάρισε μια εμφάνιση εξωφύλλου τον Ιανουάριο του 1969 στο Rolling Stone και μια ιστορία που γράφτηκε από τον Eric Ehrmann πριν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους ζωντανό άλμπουμ. Ανέπτυξαν τη φήμη για καλές ζωντανές εμφανίσεις, μία από τις οποίες ηχογραφήθηκε ως το ντεμπούτο τους άλμπουμ το 1969 Kick Out the Jams πριν το γκρουπ διαλυθεί το 1972.

Ο τραγουδιστής Tyner πέθανε από καρδιακή προσβολή στα τέλη του 1991 σε ηλικία 46 ετών και τον ακολούθησε ο Fred Smith, ο οποίος επίσης πέθανε από καρδιακή προσβολή, το 1994 σε ηλικία 46 ετών. Τα υπόλοιπα τρία μέλη του συγκροτήματος ενώθηκαν το 2003 με τον τραγουδιστή των Dictators, Handsome Dick Manitoba, και αυτή η ανανεωμένη σύνθεση εμφανιζόταν περιστασιακά ζωντανά τα επόμενα εννέα χρόνια έως ότου ο Davis πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια το 2012 σε ηλικία 68 ετών.

Το 2022, ο Kramer ανακοίνωσε ότι μια περιοδεία υπό το πανό των We Are All MC5 θα πραγματοποιούνταν εκείνη την άνοιξη και ότι ένα νέο στούντιο άλμπουμ των MC5 με τον βετεράνο παραγωγό Bob Ezrin θα κυκλοφορούσε επίσης αργότερα το ίδιο έτος με τον αρχικό ντράμερ των MC5 Dennis Thompson παίζοντας σε δύο κομμάτια.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url