Δισκοθήκη: Annie Lennox των Eurythmics

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Ann Lennox OBE (γεννημένη στις 25 Δεκεμβρίου 1954) είναι Σκωτσέζα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, πολιτική ακτιβίστρια και φιλάνθρωπος. Αφού πέτυχε μέτρια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως μέρος του new wave συγκρότημα των Tourists, αυτή και ο συνάδελφός της μουσικός Dave Stewart συνέχισαν με διεθνή επιτυχία τη δεκαετία του 1980 ως Eurythmics. Εμφανιζόμενη στο μουσικό βίντεο του 1983 για το "Sweet Dreams (Are Made of This)" με πορτοκαλί κομμένα μαλλιά και φορώντας ανδρικό επαγγελματικό κοστούμι, αναφέρει το BBC, "όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Annie Lennox, την τραγουδίστρια της οποίας το δυνατό ανδρόγυνο βλέμμα αψηφούσε το ανδρικό βλέμμα. «. Οι επόμενες επιτυχίες των Eurythmics περιλαμβάνουν τα "There Must Be an Angel (Playing with My Heart)", "Love Is a Stranger" και "Here Comes the Rain Again".

Η Lennox ξεκίνησε μια σόλο καριέρα το 1992 με το ντεμπούτο της άλμπουμ, Diva, το οποίο παρήγαγε αρκετά επιτυχημένα σινγκλ όπως τα "Why" και "Walking on Broken Glass". Την ίδια χρονιά, ερμήνευσε το «Love Song for a Vampire» για το Dracula του Bram Stoker. Το στούντιο άλμπουμ της, το 1995, Medusa, περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών όπως τα "No More 'I Love You's" και "A Whiter Shade of Pale". Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει έξι σόλο στούντιο άλμπουμ και ένα συλλογικό άλμπουμ, The Annie Lennox Collection (2009). Με οκτώ βραβεία Brit, τα οποία περιλαμβάνουν την ανακήρυξη της Καλύτερης Βρετανίδας Καλλιτέχνιδας έξι φορές ρεκόρ, η Lennox έχει ονομαστεί «Πρωταθλητής Βρετανών πρωταθλητών». Έχει επίσης συλλέξει τέσσερα βραβεία Grammy και ένα MTV Video Music Award. Το 2002, ο Lennox έλαβε το Billboard Century Award. η υψηλότερη διάκριση από το Billboard.[3] Το 2004, έλαβε τη Χρυσή Σφαίρα και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «Into the West», που γράφτηκε για το soundtrack της ταινίας μεγάλου μήκους The Lord of the Rings: The Return of the King.

Το φωνητικό εύρος της Lennox είναι κοντράλτο. Έχει ονομαστεί "The Greatest White Soul Singer Alive" από το VH1 και μία από τις 100 καλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών από το Rolling Stone. Το 2012, βαθμολογήθηκε στο Νο. 22 στις 100 καλύτερες γυναίκες στη μουσική του VH1 Τον Ιούνιο του 2013 η Official Charts Company την αποκάλεσε «την πιο επιτυχημένη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα στην ιστορία της μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου». Από τον Ιούνιο του 2008, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς της με τους Eurythmics, η Lennox είχε πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Ως μέρος μιας 1ωρης συμφωνίας βρετανικής μουσικής, η Lennox ερμήνευσε το "Little Bird" κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Στα βραβεία Ivor Novello 2015, η Lennox έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Τραγουδιστών, Συνθετών και Συγγραφέων (The Ivors Academy), η πρώτη γυναίκα που έλαβε την τιμή. Η Lennox και ο σύντροφός της στους Eurythmics, Dave Stewart, εισήχθησαν στο Songwriters Hall of Fame το 2020 και το ντουέτο μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2022.

Εκτός από την καριέρα της ως μουσικός, η Lennox είναι επίσης πολιτική και κοινωνική ακτιβίστρια, συγκεντρώνοντας χρήματα και ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS καθώς επηρεάζει γυναίκες και παιδιά στην Αφρική. Ίδρυσε την καμπάνια Sing το 2007 και ίδρυσε μια φιλανθρωπική οργάνωση για την ενδυνάμωση των γυναικών που ονομάζεται The Circle το 2008. Το 2011, η Lennox διορίστηκε OBE από τη Βασίλισσα Ελισάβετ II για τις «ακούραστες φιλανθρωπικές της εκστρατείες και την υπεράσπιση ανθρωπιστικών σκοπών». Στις 4 Ιουνίου 2012, εμφανίστηκε στο Queen's Diamond Jubilee Concert μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το 2017, η Lennox διορίστηκε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Glasgow Caledonian University.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url