Δισκοθήκη: John Lee Hooker από τους σημαντικούς στα μπλουζ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο John Lee Hooker (22 Αυγούστου 1912 – 21 Ιουνίου 2001) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας των μπλουζ. Αναδείχθηκε ερμηνεύοντας μια προσαρμογή του Delta blues σε στυλ ηλεκτρικής κιθάρας. Ο Χούκερ συχνά ενσωμάτωσε άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ομιλούντων μπλουζ και των πρώιμων μπλουζ κάντρι χιλ του Βόρειου Μισισιπή. Ανέπτυξε το δικό του στυλ boogie  διαφορετικό από το boogie-woogie του 1930-1940 που προέρχεται από πιάνο. Ο Χούκερ κατατάχθηκε στην 35η θέση του 2015 του Rolling Stone με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες.

Video Url

 

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του περιλαμβάνουν τα "Boogie Chillen'" (1948), "Crawling King Snake" (1949), "Dimples" (1956), "Boom Boom" (1962) και "One Bourbon, One Scotch, One Beer " (1966). Αρκετά από τα μεταγενέστερα άλμπουμ του, συμπεριλαμβανομένων των The Healer (1989), Mr. Lucky (1991), Chill Out (1995) και Don't Look Back (1997), ήταν επιτυχίες στα τσαρτ άλμπουμ στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το The Healer (για το τραγούδι "I'm In The Mood") και το Chill Out (για το άλμπουμ) του κέρδισαν και τα δύο βραβεία Grammy καθώς και το Don't Look Back, το οποίο του κέρδισε ένα Κέρδισε διπλό Grammy για την καλύτερη παραδοσιακή ηχογράφηση μπλουζ και την καλύτερη ποπ συνεργασία με φωνητικά (με τον Van Morrison).

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url