Δισκοθήκη: Melissa Etheridge από τις γυναίκες που ξεχώρισαν στο ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Melissa Lou Etheridge (γεννημένη στις 29 Μαΐου 1961) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, μουσικός και κιθαρίστας. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ της κυκλοφόρησε το 1988 και έγινε underground επιτυχία. Έφτασε στο Νο. 22 του Billboard 200 και το βασικό του σινγκλ, "Bring Me Some Water", χάρισε στην Etheridge την πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο Grammy για την Καλύτερη Ροκ Φωνητική Ερμηνεία, Γυναικεία το 1989. Το δεύτερο άλμπουμ της, Brave and Crazy, εμφανίστηκε την ίδια χρονιά και χάρισε στην Etheridge δύο ακόμη υποψηφιότητες για Grammy. Το 1992, η Etheridge κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ, Never Enough, και το βασικό σινγκλ της, "Ain't It Heavy", χάρισε στην Etheridge το πρώτο της βραβείο Grammy.

Video Url

 

Το 1993, κυκλοφόρησε αυτό που θα γινόταν το βασικό της άλμπουμ: Yes I Am. Τα κομμάτια του "I'm the Only One", "If I Wanted To", και "Come to My Window" έφτασαν όλα στο Top 40 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το τελευταίο χάρισε στην Etheridge το δεύτερο βραβείο Grammy.Το Yes I Am πέρασε 138 εβδομάδες στο Billboard 200, φτάνοντας στο Νο. 15, και κέρδισε την πιστοποίηση RIAA 6× Platinum, είναι το άλμπουμ της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέχρι σήμερα. Το πέμπτο της άλμπουμ, Your Little Secret, κυκλοφόρησε το 1995 και έφτασε στο Νο. 6 του Billboard 200, το υψηλότερο άλμπουμ της στα charts μέχρι σήμερα. Τα κομμάτια του "Nowhere to Go" και "I Want to Come Over" έφτασαν και τα δύο στο Top 40 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Etheridge πέτυχε περαιτέρω επιτυχία με τα άλμπουμ της Breakdown (1999), Skin (2001) και Lucky (2004). Τον Οκτώβριο του 2004, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Η Etheridge έχει κυκλοφορήσει 16 στούντιο άλμπουμ μέχρι σήμερα, το πιο πρόσφατο είναι το One Way Out (2021).

Η Etheridge είναι γνωστή για τη μουσική με μια μίξη «εξομολογητικών στίχων, λαϊκής ροκ βασισμένης στην ποπ Είναι ομοφυλόφιλη και λεσβία ακτιβίστρια  Ανάμεσα στις διάφορες διακρίσεις της, η Etheridge έχει λάβει δύο βραβεία Grammy (από 15 υποψηφιότητες) και ένα Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το "I Need to Wake Up" από την ταινία An Inconvenient Truth (2006).

Video Url

 

Video Url

 

Video Url