Δισκοθήκη: Stereolab Αγγλογαλλικό συγκρότημα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Stereolab είναι ένα Αγγλο-γαλλικό συγκρότημα avant-pop που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1990. Με επικεφαλής την ομάδα τραγουδοποιών των Tim Gane και Lætitia Sadier, η μουσική του γκρουπ συνδυάζει επιρροές από το krautrock, το lounge και την ποπ μουσική της δεκαετίας του 1960, συχνά ενσωματώνοντας ένα επαναλαμβανόμενο motorik beat με βαρύ ρυθμό. χρήση vintage ηλεκτρονικών πλήκτρων και γυναικείων φωνητικών που τραγουδιούνται στα αγγλικά και τα γαλλικά. Οι στίχοι τους έχουν πολιτικά και φιλοσοφικά θέματα επηρεασμένοι από τα σουρεαλιστικά και καταστασιακά κινήματα. Στη σκηνή, παίζουν με πιο ανατροφοδοτούμενο και προσανατολισμένο στην κιθάρα στυλ. Το συγκρότημα αντλούσε επίσης από funk, jazz και βραζιλιάνικη μουσική και ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ονομάστηκαν "post-rock".

Video Url

 

Οι Stereolab δημιουργήθηκαν από τους Gane (κιθάρα και πλήκτρα) και Sadier (φωνητικά, πλήκτρα και κιθάρα) . Οι δυο τους είχαν ρομαντική σχέση για δεκατέσσερα χρόνια και είναι τα μόνα σταθερά μέλη της ομάδας. Άλλα μακροχρόνια μέλη περιελάμβαναν την προσθήκη του 1992 της Mary Hansen ( φωνητικά, πλήκτρα και κιθάρα), η οποία πέθανε το 2002, και την προσθήκη του 1993, Andy Ramsay (τύμπανα). Ο αρχηγός των High Llamas, Sean O'Hagan (κιθάρα και πλήκτρα) ήταν μέλος από το 1993 έως το 1994 και συνέχισε να εμφανίζεται σε μεταγενέστερους δίσκους για περιστασιακές εμφανίσεις ως guest.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι Stereolab είχαν μέτρια εμπορική επιτυχία. Το συγκρότημα απελευθερώθηκε από το δισκογραφικό συμβόλαιό του με την Elektra Records και η ιδιόκτητη δισκογραφική τους Duophonic υπέγραψε συμφωνία διανομής με την Too Pure και αργότερα την Warp Records. Μετά από μια παύση δέκα ετών, το συγκρότημα επανενώθηκε για ζωντανές εμφανίσεις το 2019.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url