Δισκοθήκη: Enya η φωνή της Ιρλανδίας που ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin (αγγλοποιημένη Enya Patricia Brennan, γεννημένη στις 17 Μαΐου 1961), γνωστή μονοώνυμα ως Enya, είναι Ιρλανδή τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός. Γνωστή για τη σύγχρονη κέλτικη μουσική της, είναι μια Ιρλανδή σόλο καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και η δεύτερη σε πωλήσεις ιρλανδική μουσική παράσταση συνολικά μετά το ροκ συγκρότημα U2.

Γεννημένη σε μουσική οικογένεια και μεγαλωμένη στην ιρλανδόφωνη περιοχή του Gaoth Dobhair, η Enya ξεκίνησε την καριέρα της το 1980 όταν εντάχθηκε στο Celtic folk συγκρότημα Clannad της οικογένειάς της. Έφυγε από τους Clannad το 1982 για να ακολουθήσει σόλο καριέρα με τον μάνατζερ και παραγωγό των Clannad, Nicky Ryan και τη σύζυγο του Ryan, Roma Ryan, ως στιχουργό της. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανέπτυξε τον ήχο της συνδυάζοντας φωνητικά και πλήκτρα πολλαπλών κομματιών με στοιχεία μουσικών ειδών όπως η Celtic, η classical, η Church, η new age, η world, η pop και η ιρλανδική φολκ.

Τα πρώτα σόλο έργα της Enya περιελάμβαναν δουλειά στο soundtrack για το The Frog Prince (1985) και τη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC The Celts (1987), η οποία κυκλοφόρησε ως το ντεμπούτο της άλμπουμ Enya (1987). Υπέγραψε με την Warner Music UK, η οποία της παρείχε σημαντική καλλιτεχνική ελευθερία και ελάχιστες παρεμβάσεις. Η εμπορική και κριτική επιτυχία του Watermark (1988) την ώθησε σε παγκόσμια φήμη, βοηθούμενη κυρίως από το διεθνές σινγκλ επιτυχία "Orinoco Flow". Ακολούθησαν τα άλμπουμ Shepherd Moons (1991), The Memory of Trees (1995) και A Day Without Rain (2000) με πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων. Οι πωλήσεις του A Day Without Rain και του πρώτου σινγκλ του, "Only Time", αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χρήση του στην κάλυψη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Μετά το Amarantine (2005) και το And Winter Came... (2008), η Enya έκανε ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών από τη μουσική, επιστρέφοντας το 2012 για να ξεκινήσει τη δουλειά στο όγδοο άλμπουμ της Dark Sky Island (2015).

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url