Δισκοθήκη: Black Keys ροκ δίδυμο από το Οχάιο

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Black Keys είναι ένα αμερικανικό ροκ ντουέτο που δημιουργήθηκε στο Akron του Οχάιο το 2001. Το γκρουπ αποτελείται από τους Dan Auerbach (κιθάρα, τραγούδι) και Patrick Carney (τύμπανα). Το ντουέτο ξεκίνησε ως μια ανεξάρτητη δράση, ηχογραφώντας μουσική σε υπόγεια και δημιουργώντας μόνοι τους τους δίσκους τους, προτού τελικά αναδειχθούν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες garage rock κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου κύματος αναβίωσης του είδους στη δεκαετία του 2000. Ο ακατέργαστος blues rock ήχος του συγκροτήματος αντλεί σε μεγάλο βαθμό τις μπλουζ επιρροές του Auerbach, συμπεριλαμβανομένων των Junior Kimbrough, R.L. Burnside, Howlin' Wolf και Robert Johnson.

Φίλοι από την παιδική ηλικία, ο Auerbach και ο Carney ίδρυσαν το γκρουπ μετά την εγκατάλειψη του κολεγίου. Αφού υπέγραψαν με την indie δισκογραφική Alive, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ, The Big Come Up (2002), το οποίο τους χάρισε μια νέα συμφωνία με την Fat Possum Records. Την επόμενη δεκαετία, οι Black Keys δημιούργησαν μια underground βάση θαυμαστών μέσω εκτεταμένων περιοδειών σε μικρά κλαμπ, συχνών κυκλοφοριών άλμπουμ και εμφανίσεων μουσικών φεστιβάλ και ευρείας άδειας χρήσης των τραγουδιών τους. Το τρίτο τους άλμπουμ, Rubber Factory (2004), έγινε αποδεκτό από τους κριτικούς και ενίσχυσε το προφίλ της μπάντας, οδηγώντας τελικά σε μια δισκογραφική συμφωνία με τη μεγάλη εταιρεία Nonesuch Records το 2006. Μετά την παραγωγή και την ηχογράφηση των πρώτων τεσσάρων δίσκων τους σε αυτοσχέδια στούντιο, το ντουέτο ολοκλήρωσε Attack & Release (2008) σε ένα επαγγελματικό στούντιο και προσέλαβε τον παραγωγό Danger Mouse, ο οποίος στη συνέχεια έγινε συχνός συνεργάτης με το συγκρότημα.

Η εμπορική επιτυχία του γκρουπ ήρθε το 2010 με το Brothers, το οποίο μαζί με το δημοφιλές σινγκλ του "Tighten Up", κέρδισε τρία βραβεία Grammy. Η συνέχεια του 2011 El Camino έλαβε έντονες κριτικές και έφτασε στο νούμερο δύο στο Billboard 200 chart, οδηγώντας στην πρώτη συναυλιακή περιοδεία σε αρένα της καριέρας του συγκροτήματος, την El Camino Tour. Το άλμπουμ και το σινγκλ του "Lonely Boy" κέρδισαν τρία βραβεία Grammy. Το 2014, κυκλοφόρησαν το όγδοο άλμπουμ τους, Turn Blue, το πρώτο τους νούμερο ένα δίσκο στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας Turn Blue το 2015, το δίδυμο έκανε ένα διάλειμμα για αρκετά χρόνια για να δουλέψει σε παράπλευρα έργα και να παράγει άλλους καλλιτέχνες. Επέστρεψαν το 2019 με το ένατο άλμπουμ τους, Let's Rock. Έκτοτε κυκλοφόρησαν δύο επιπλέον στούντιο άλμπουμ: Delta Kream (2021), που αποτελείται από εξώφυλλα μπλουζ hill country· και Dropout Boogie (2022).

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url