Δισκοθήκη: Ray Charles Ίσως ο κορυφαίος

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Ray Charles Robinson Sr. (23 Σεπτεμβρίου 1930 – 10 Ιουνίου 2004) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας. Θεωρείται ως ένας από τους πιο εμβληματικούς και επιδραστικούς τραγουδιστές στην ιστορία, και συχνά αναφέρεται από τους σύγχρονους ως "The Genius". Μεταξύ φίλων και συναδέλφων μουσικών προτιμούσε να τον αποκαλούν "Brother Ray". Ο Charles τυφλώθηκε κατά την παιδική του ηλικία, πιθανώς λόγω γλαυκώματος.

Video Url

 

Ο Τσαρλς πρωτοστάτησε στο είδος της σόουλ μουσικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 συνδυάζοντας μπλουζ, τζαζ, ρυθμό και μπλουζ και στυλ γκόσπελ στη μουσική που ηχογράφησε για την Atlantic Records. Συνέβαλε στην ενσωμάτωση της κάντρι μουσικής, του ρυθμού και των μπλουζ και της ποπ μουσικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 με την επιτυχία του στο crossover στην ABC Records, κυρίως με τα δύο άλμπουμ του Modern Sounds. Ενώ ήταν με την ABC, ο Τσαρλς έγινε ένας από τους πρώτους μαύρους μουσικούς στους οποίους παραχωρήθηκε ο καλλιτεχνικός έλεγχος από μια κυρίαρχη δισκογραφική εταιρεία.

Η επιτυχία του 1960 του Charles "Georgia On My Mind" ήταν η πρώτη από τις τρεις νούμερο 1 επιτυχίες της καριέρας του στο Billboard Hot 100. Το άλμπουμ του 1962 Modern Sounds In Country And Western Music έγινε το πρώτο του άλμπουμ που έφτασε στην κορυφή του Billboard 200. Ο Charles είχε πολλά σινγκλ  στο Top 40 σε διάφορα τσαρτ Billboard: 44 στο τσαρτ σινγκλ των ΗΠΑ R&B, 11 στο τσαρτ σινγκλ Hot 100, 2 στα τσαρτ σινγκλ Hot Country.

Ο Charles ανέφερε τον Nat King Cole ως κύρια επιρροή, αλλά η μουσική του επηρεάστηκε επίσης από τον Louis Jordan και τον Charles Brown. Είχε μια δια βίου φιλία και περιστασιακή συνεργασία με τον Κουίνσι Τζόουνς. Ο Φρανκ Σινάτρα αποκάλεσε τον Ρέι Τσαρλς «τη μόνη αληθινή ιδιοφυΐα στην σόου μπίζνες», . Ο Billy Joel είπε, "Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ιεροσυλία, αλλά νομίζω ότι ο Ray Charles ήταν πιο σημαντικός από τον Elvis Presley".

Για τις μουσικές του συνεισφορές, ο Τσαρλς έλαβε τις τιμητικές διακρίσεις του Κέντρου Κένεντι, το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών και το Βραβείο Μουσικής Polar. Ήταν ένας από τους πρώτους που μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986. Έχει κερδίσει 18 βραβεία Grammy (5 μετά θάνατον), το Grammy Lifetime Achievement Award το 1987 και 10 από τις ηχογραφήσεις του έχουν εισαχθεί στο Grammy Hall of Fame. Το Rolling Stone κατέταξε τον Charles στο Νο. 10 στη λίστα τους με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, και στο Νο. 2 στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Το 2022, εισήχθη στο Country Music Hall of Fame, καθώς και στο Black Music & Entertainment Walk of Fame.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5