Δισκοθήκη: Abba, ο καθρέπτης της ποπ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι ABBA  παλαιότερα με το όνομα Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid) είναι Σουηδικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Στοκχόλμη το 1972 από τους Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, και Benny Anders-Frid. Lyngstad. Το όνομα  είναι ένα ακρωνύμιο των πρώτων γραμμάτων των ονομάτων τους τακτοποιημένα ως παλίνδρομο. Ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα μουσικά γκρουπ όλων των εποχών, έγιναν ένα από τα μουσικά δρώμενα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της λαϊκής μουσικής, φτάνοντας στην κορυφή των charts παγκοσμίως από το 1974 έως το 1982 και το 2021.

Video Url

 

Το 1974, οι ABBA ήταν ο πρώτος νικητής της Σουηδίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι "Waterloo", το οποίο το 2005 επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού ως μέρος του εορτασμού της 50ης επετείου του διαγωνισμού. Κατά τη διάρκεια των βασικών ενεργών ετών του συγκροτήματος, αποτελούνταν από δύο παντρεμένα ζευγάρια: τον Fältskog και τον Ulvaeus και τους Lyngstad και Andersson. Με την αύξηση της δημοτικότητάς τους, η προσωπική τους ζωή υπέφερε, κάτι που τελικά είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση και των δύο γάμων. Οι αλλαγές στη σχέση αντικατοπτρίστηκαν στη μουσική του γκρουπ, με τις τελευταίες συνθέσεις να περιλαμβάνουν πιο σκοτεινούς και πιο εσωστρεφείς στίχους. Μετά τον χωρισμό των ABBA τον Δεκέμβριο του 1982, ο Andersson και ο Ulvaeus συνέχισαν την επιτυχία τους γράφοντας μουσική για μιούζικαλ και ταινίες, ενώ οι Fältskog και Lyngstad ακολούθησαν σόλο καριέρα.

Δέκα χρόνια μετά τη διάλυση του γκρουπ, κυκλοφόρησε μια συλλογή, το ABBA Gold, που έγινε παγκόσμιο best-seller. Το 1999, η μουσική των ABBA προσαρμόστηκε στο Mamma Mia!, ένα θεατρικό μιούζικαλ που περιόδευσε σε όλο τον κόσμο και, από τον Απρίλιο του 2022, εξακολουθεί να βρίσκεται στις δέκα μεγαλύτερες παραγωγές τόσο στο Broadway (έκλεισε το 2015) όσο και στο West End (ακόμα τρέχει ). Μια ταινία με το ίδιο όνομα, που κυκλοφόρησε το 2008, έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη τη χρονιά. Συνέχεια, Mamma Mia! Here We Go Again, κυκλοφόρησε το 2018.

Το 2016, το γκρουπ επανενώθηκε και άρχισε να εργάζεται σε μια περιοδεία συναυλίας με ψηφιακό avatar. Τα πρόσφατα ηχογραφημένα τραγούδια ανακοινώθηκαν το 2018.Το Voyage, το πρώτο τους νέο άλμπουμ μετά από 40 χρόνια, κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου 2021 με θετικές κριτικές και ισχυρές πωλήσεις σε πολλές χώρες Το ABBA Voyage, μια συναυλιακή κατοικία με τους ABBA ως εικονικά avatars, άνοιξε τον Μάιο του 2022 στο Λονδίνο.

Οι ABBA συγκαταλέγονται στους καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, με πωλήσεις δίσκων που υπολογίζονται μεταξύ 150 και 385 εκατομμυρίων παγκοσμίως και το συγκρότημα κατατάχθηκε στην τρίτη θέση καλλιτέχνες σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με συνολικό αριθμό από 11,3 εκατομμύρια σινγκλ που πωλήθηκαν έως τις 3 Νοεμβρίου 2012. Οι ABBA ήταν το πρώτο γκρουπ από μια μη αγγλόφωνη χώρα που πέτυχε σταθερή επιτυχία στα charts των αγγλόφωνων χωρών, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής. 

Είναι το σουηδικό συγκρότημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών και το συγκρότημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από την ηπειρωτική Ευρώπη. Οι ABBA είχαν οκτώ συνεχόμενα νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκρότημα γνώρισε επίσης σημαντική επιτυχία στη Λατινική Αμερική και ηχογράφησε μια συλλογή από τα τραγούδια του στα ισπανικά. Οι ABBA εισήχθησαν στο Hall of Fame του Vocal Group το 2002. Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2010, οι πρώτοι και μοναδικοί καλλιτέχνες ηχογραφήσεων που έλαβαν αυτήν την τιμή εκτός αγγλοφωνικής χώρας. Το 2015, το τραγούδι τους "Dancing Queen" εισήχθη στο Hall of Fame της Ακαδημίας Ηχογράφησης Grammy

Video Url

 

Video Url

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5