Δισκοθήκη: Elton John Από τους κορυφαίους μετά το 1970

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Sir Elton Hercules John CH CBE (γεννημένος ως Reginald Kenneth Dwight, 25 Μαρτίου 1947 είναι Βρετανός τραγουδιστής, πιανίστας και συνθέτης. Με το παρατσούκλι "Rocket Man" από το ομώνυμο σινγκλ του το 1972, ο John έχει κάνει μια εμπορικά επιτυχημένη καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης από τη δεκαετία του 1970, έχοντας κυκλοφορήσει 31 άλμπουμ από το 1969.Συνεργαζόμενος με τον στιχουργό Bernie Taupin από το 1967, ο John είναι αναγνωρισμένος από κριτικούς και μουσικούς, ιδιαίτερα για τη δουλειά του κατά τη δεκαετία του 1970 και τη διαρκή του επίδραση στη μουσική βιομηχανία. Η μουσική και οι εμφανίσεις  του John είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δημοφιλή μουσική. Η συνεργασία του στη συγγραφή τραγουδιών με τον Taupin είναι μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία.

Μεγαλωμένος στο Pinner, ο John έμαθε να παίζει πιάνο σε νεαρή ηλικία και μέχρι το 1962 είχε σχηματίσει τους Bluesology, ένα μπλουζ συγκρότημα στο οποίο ήταν μέλος μέχρι το 1967. Γνώρισε τον επί σειρά ετών μουσικό συνεργάτη του Taupin το 1967, αφού και οι δύο απάντησαν σε μια αγγελία για τραγουδοποιούς. . Για δύο χρόνια, έγραψαν τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες και ο John εργάστηκε ως μουσικός στούντιο για καλλιτέχνες. Το 1969, ο John κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ Empty Sky. Το 1970, σχημάτισε την Elton John Band και κυκλοφόρησε το πρώτο του επιτυχημένο σινγκλ, το "Your Song", το οποίο έγινε το πρώτο του τοπ 10 τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ. Η κριτική επιτυχία του John ήταν στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του 1970, όταν κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ που κορυφώθηκαν στα chart στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεκίνησε με το Honky Château (1972) και κορυφώθηκε με το Rock of the Westies (1975). Ο John συνέχισε την επιτυχία του στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, έχοντας αρκετά επιτυχημένα σινγκλ και άλμπουμ και στις δύο δεκαετίες, και από τότε συνέχισε να ηχογραφεί νέα μουσική. Είχε επίσης επιτυχία σε μουσικές ταινίες και θέατρο, συνθέτοντας μουσική για το The Lion King και τη σκηνική του προσαρμογή, την Aida και το Billy Elliot the Musical. Το 2017, ο John κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες Diamonds, που καλύπτει τις επιτυχίες του από το 1970 έως το 2016. Το 2018, ο John ξεκίνησε τη συνεχιζόμενη αποχαιρετιστήρια περιοδεία του Farewell Yellow Brick Road, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023. Η αυτοβιογραφία του John, Me, δημοσιεύτηκε το 2019. Την ίδια χρονιά, η ζωή και η μουσική του καριέρα δραματοποιήθηκαν στο βιογραφικό Rocketman. Αν και δεν εμφανίστηκε στη δική του βιογραφική ταινία, ο John έχει κάνει σύντομη εμφάνιση σε άλλες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές

Video Url

 

Εκτός μουσικής, ο John είναι ένας φιλάνθρωπος και συχνά κάνει έρανους για το HIV/AIDS και έχει συμμετάσχει στον αγώνα κατά του AIDS από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μετά τον θάνατο του Ryan White και του Freddie Mercury, ο John ίδρυσε το Elton John AIDS Foundation το 1992 και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να διοργανώνει το ετήσιο πάρτι του Foundation Academy Awards, το οποίο έκτοτε έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι στην διάρκεια των Όσκαρ . Από την ίδρυσή του, το ίδρυμα έχει συγκεντρώσει πάνω από 300 εκατομμύρια στερλίνες. Ο John ήταν ιδιοκτήτης της Watford F.C. από το 1976 έως το 1987 και ξανά από το 1997 έως το 2002, και είναι επίτιμος ισόβιος πρόεδρος του συλλόγου. Ο Τζον ανακοίνωσε ότι ήταν αμφιφυλόφιλος το 1976 και είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος από το 1988. Με τον Καναδό σκηνοθέτη David Furnish το 2005. παντρεύτηκαν αφού ο γάμος ομοφύλων έγινε νόμιμος στην Αγγλία και την Ουαλία το 2014.

Ο John είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως σε μια καριέρα έξι δεκαετιών στη μουσική.Έχει περισσότερες από πενήντα κορυφαίες επιτυχίες στο UK Singles Chart και το US Billboard Hot 100, συμπεριλαμβανομένων εννέα νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, καθώς και επτά διαδοχικά νούμερο ένα άλμπουμ στις ΗΠΑ.Το διπλό του άλμπουμ του 1973 Goodbye Yellow Brick Road και το άλμπουμ του με τη συλλογή Greatest Hits του 1974 συγκαταλέγονται στα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το σινγκλ του φόρου τιμής "Candle in the Wind 1997", μια ξαναγραμμένη εκδοχή του σινγκλ του το 1974 αφιερωμένο στην Νταϊάνα, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, πούλησε πάνω από 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και είναι το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το 2019, ο John κατατάχθηκε από το Billboard ως ο κορυφαίος σόλο καλλιτέχνης στην ιστορία των αμερικανικών τσαρτ (τρίτος συνολικά) και ο κορυφαίος σύγχρονος καλλιτέχνης για ενήλικες όλων των εποχών. Το 2021, ο John έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης με τα Top 10 σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου για έξι δεκαετίες.

Ο John έχει λάβει πέντε βραβεία Grammy, πέντε Brit Awards. συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής συνεισφοράς στη μουσική. δύο Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο Tony, ένα βραβείο Laurence Olivier, ένα βραβείο Disney Legends και το Kennedy Center Honor. Το 2004, το Rolling Stone τον κατέταξε στην 49η θέση στη λίστα με τους 100 επιδραστικούς μουσικούς της εποχής του ροκ εν ρολ.

Εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame το 1992 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994, και είναι μέλος του The Ivors Academy. Τιμήθηκε σαν  ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ II για υπηρεσίες στη μουσική και φιλανθρωπικές υπηρεσίες το 1998. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απένειμε στον Τζον το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Γαλλίας, το Legion d'honneur, το 2019, και αποκάλεσε τον Τζον «μελωδική ιδιοφυΐα» και επαίνεσε το έργο του εκ μέρους της LGBT κοινότητας.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url