Δισκοθήκη: Frank Zappa, ήταν ιδιοφυΐα

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Frank Vincent Zappa (21 Δεκεμβρίου 1940 – 4 Δεκεμβρίου 1993) ήταν Αμερικανός μουσικός, συνθέτης και αρχηγός συγκροτήματος. Το έργο του χαρακτηρίζεται από μη συμμόρφωση, αυτοσχεδιασμό ελεύθερης μορφής, πειράματα ήχου, μουσική δεξιοτεχνία και σάτιρα της αμερικανικής κουλτούρας.Σε μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χρόνια, ο Zappa συνέθεσε συγκεκριμένα έργα rock, pop, jazz, jazz fusion, ορχηστρικά και μουσικά έργα και παρήγαγε σχεδόν όλα τα 60 και πλέον άλμπουμ που κυκλοφόρησε με το συγκρότημα του Mothers of Invention και ως σόλο. καλλιτέχνης. Ο Ζάπα σκηνοθέτησε επίσης ταινίες μεγάλου μήκους και μουσικά βίντεο και σχεδίασε εξώφυλλα άλμπουμ. Θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους και διαφορετικούς στυλιστικά μουσικούς της γενιάς του.

Video Url

 

Ως αυτοδίδακτος συνθέτης και ερμηνευτής, ο Zappa είχε ποικίλες μουσικές επιρροές που τον οδήγησαν στη δημιουργία μουσικής που μερικές φορές ήταν δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί. Ενώ ήταν στην εφηβεία του, απέκτησε μια γεύση για τον κλασικό μοντερνισμό του 20ου αιώνα, τον αφροαμερικανικό ρυθμό και μπλουζ, και τη μουσική doo-wop. Άρχισε να γράφει κλασική μουσική στο λύκειο, ενώ ταυτόχρονα έπαιζε ντραμς σε συγκροτήματα ρυθμού-εν-μπλουζ, ενώ αργότερα μεταπήδησε στην ηλεκτρική κιθάρα. Το ντεμπούτο του άλμπουμ το 1966 με τους Mothers of Invention, Freak Out!, συνδύαζε τραγούδια σε συμβατική μορφή ροκ εν ρολ με συλλογικούς αυτοσχεδιασμούς και κολάζ ήχου που δημιουργήθηκαν από στούντιο. Συνέχισε αυτή την εκλεκτική και πειραματική προσέγγιση είτε το βασικό σχήμα ήταν το ροκ, η τζαζ ή η κλασική.

Η παραγωγή του Zappa ενοποιείται από μια εννοιολογική συνέχεια που ονόμασε "Project/Object", με πολυάριθμες μουσικές φράσεις, ιδέες και χαρακτήρες που επανεμφανίζονται στα άλμπουμ του.Οι στίχοι του αντανακλούσαν τις εικονομαχικές απόψεις του για καθιερωμένες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, δομές και κινήματα, συχνά με χιούμορ, και έχει χαρακτηριστεί ως ο «νονός» της κωμωδίας ροκ. Ήταν σκληρός επικριτής της γενικής εκπαίδευσης και της οργανωμένης θρησκείας, και ειλικρινής και παθιασμένος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, της αυτοεκπαίδευσης, της πολιτικής συμμετοχής και της κατάργησης της λογοκρισίας. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους ροκ μουσικούς της γενιάς του, αποδοκίμαζε την ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών, αλλά υποστήριξε την αποποινικοποίηση και τη ρύθμιση.

Ο Zappa ήταν ένας εξαιρετικά παραγωγός και παραγωγικός καλλιτέχνης με αμφιλεγόμενη κριτική. Οι υποστηρικτές της μουσικής του θαύμασαν τη συνθετική της πολυπλοκότητα, ενώ οι κριτικοί βρήκαν ότι δεν είχε συναισθηματικό βάθος. Είχε μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία εκτός ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Αν και εργάστηκε ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης, ο Zappa βασιζόταν κυρίως σε συμφωνίες διανομής που είχε διαπραγματευτεί με τις μεγάλες δισκογραφικές. Παραμένει σημαντική επιρροή στους μουσικούς και τους συνθέτες. Οι πολλές του διακρίσεις περιλαμβάνουν τη μεταθανάτια ένταξή του στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995 και το βραβείο Grammy Lifetime Achievement 1997.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url