Δισκοθήκη: Οι Creedence Clearwater Revival έμειναν για τα τραγούδια τους, είχαν όμως και καλά άλμπουμ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Creedence Clearwater Revival, που αναφέρονται επίσης ως Creedence και CCR, ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο El Cerrito της Καλιφόρνια.

Το συγκρότημα αρχικά αποτελούνταν από τον βασικό τραγουδιστή, τον βασικό κιθαρίστα και τον βασικό τραγουδοποιό John Fogerty. Ο αδερφός του, ο ρυθμικός κιθαρίστας Tom Fogerty. Μπασίστας Stu Cook? και τον ντράμερ Νταγκ Κλίφορντ. Αυτά τα μέλη έπαιζαν μαζί από το 1959, αρχικά ως Blue Velvets και αργότερα ως Golliwogs, πριν καταλήξουν στο όνομα Creedence Clearwater Revival το 1967.

Video Url

 

Το συγκρότημα εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Woodstock το 1969 στο Upstate της Νέας Υόρκης, και ήταν η πρώτη σημαντική πράξη που υπογράφηκε για να εμφανιστεί εκεί.

Οι CCR διαλύθηκαν στα τέλη του 1972 μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχίας στην κορυφή των chart. Ο Τομ Φόγκερτι είχε φύγει επίσημα τον προηγούμενο χρόνο και ο Τζον ήταν σε διαφωνία με τα υπόλοιπα μέλη για θέματα επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού ελέγχου, τα οποία οδήγησαν σε επακόλουθες μηνύσεις μεταξύ των πρώην συμπαικτών του συγκροτήματος.

Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες του Fogerty με τον ιδιοκτήτη της Fantasy Records, Saul Zaentz, δημιούργησαν περαιτέρω παρατεταμένες δικαστικές μάχες, και ο John Fogerty αρνήθηκε να παίξει με τα δύο άλλα επιζώντα μέλη στην εισαγωγή του Creedence το 1993 στο Rock and Roll Hall of Fame.

Αν και το συγκρότημα δεν επανενώθηκε ποτέ επίσημα, ο John Fogerty συνεχίζει να ερμηνεύει τραγούδια CCR ως μέρος της σόλο δράσης του, ενώ ο Cook και ο Clifford έχουν εμφανιστεί ως Creedence Clearwater Revisited από τη δεκαετία του 1990.

Η μουσική των CCR εξακολουθεί να είναι βασικό στοιχείο του κλασικού ροκ ραδιοφώνου των ΗΠΑ.[5] 30 εκατομμύρια δίσκοι CCR έχουν πουληθεί μόνο στις ΗΠΑ.Το άλμπουμ συλλογής Chronicle: The 20 Greatest Hits, που κυκλοφόρησε αρχικά το 1976, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τσαρτ άλμπουμ του Billboard 200 και έφτασε το όριο των 500 εβδομάδων τον Δεκέμβριο του 2020.

Έχει βραβευτεί σαν 10× πλατινένιο.

 

Video Url
Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url