Κριτική του ρουμάνικου ντοκυμαντέρ «Collective/Colectiv»

Κριτική του ρουμάνικου ντοκυμαντέρ «Collective/Colectiv»

 

«Collective/Colectiv»
7,5/10

Ένα έργο συμπαραγωγής Ρουμανίας, Λουξεμβούργου και Γερμανίας έρχεται να σοκάρει με τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σύστημα υγείας της γειτονικής χώρας. Όλα ξεκινούν με τη φωτιά στο κλαμπ Colectiv στο Βουκουρέστι πριν έξι χρόνια. Τα νοσοκομεία της χώρας έρχονται αντιμέτωπα με έναν μεγάλο αριθμό εγκαυματιών.

Η ανικανότητα περίθαλψης των 180 τραυματιών οδήγησε σε κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες ανάγκασαν σε παραίτηση την τότε κυβέρνηση και σε ανάδειξη στην εξουσία μίας υπηρεσιακής διακυβέρνησης, που στόχο είχε να διορθώσει τα κακώς κείμενα εντός δώδεκα μηνών. Κάτι μπορεί να έχεις υποψιαστεί για την κατάντια του συστήματος υγείας της Ρουμανίας, αν είχες δει το The Death of Mr. Lazarescu (2005).

collage 490

Η κάμερα του Alexander Nanau ακολουθεί τον νέο υπουργό Υγείας της χώρας, τον δημοσιογράφο της αθλητικής εφημερίδας Gazeta Sporturilor, που με την ομάδα του ξεσκεπάζει το μέγεθος της διαφθοράς και μία επιζήσασα της τραγωδίας. Αποδεικνύεται πως δεν υπήρξε κάποια ποιότητα ελέγχου των απολυμαντικών. Η νοθεία στα υλικά επέφερε ανάπτυξη βακτηρίων στα σώματα των εγκαυματιών και θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το σύστημα αδειοδότησης εντελώς διάτρητο και οι – διορισμένοι με κομματικά κριτήρια – διευθυντές των νοσοκομείων απλά ανίκανοι. Η διαφθορά αφορά δυστυχώς και στο ιατρικό προσωπικό, ενώ συνολικά η δημόσια διοίκηση φαντάζει πλήρως αποθαρρυμένη. Εννοείται όλα συνοδεύονται από κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Οι εκλογές, που σημαδεύτηκαν από καθολική αποχή των νέων ψηφοφόρων, επανέφεραν το παλαιό καθεστώς στην εξουσία. Η ταινία αφορά σε γεγονότα προ πανδημίας. Δεν θες να υποψιαστείς τι συμβαίνει στη Ρουμανία εν μέσω κορονοϊού…

Trivia: Για την ιστορία να αναφερθεί πως ύστερα από αναστολή δύο μηνών, επειδή είχε απόλυτη θνητότητα, επαναλειτούργησε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου ως Γενική και όχι ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα η χώρα μας είναι δεύτερη σε θανάτους από CoVid ανά εκατομμύριο θανάτους (46,83 θάνατοι ανά εκατομμύριο) μετά τη Βουλγαρία (92,07 θάνατοι ανά εκατομμύριο). Στην Ιταλία αναλογούν 12,81 θάνατοι ανά εκατομμύριο και στην Πορτογαλία 16,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο (και με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον 85% πλέον). Στην κεντρική Ευρώπη, η Γερμανία έχει 4,5 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γαλλία 22,47.

https://www.youtube.com/watch?v=KLgGoT7v3ro

Η ταινία κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από την Cinobo.