Κριτική του αγγλόφωνου μιούζικαλ «Annette» , με τους Adam Driver & Marion Cotillard

Κριτική του αγγλόφωνου μιούζικαλ «Annette» , με τους  Adam Driver & Marion Cotillard

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Annette»

6,5/10

Δεν είναι σίγουρο ότι η ταινία θα αρέσει στους λάτρεις του μιούζικαλ. Ο Leos Carax (Les Amants du Pont-Neuf, 1991) σκηνοθετεί με μαεστρία τους Adam Driver (Henry McHenry) και Marion Cotillard (Ann Defrasnoux), βασισμένος στην ιδέα των Ron Mael και Russell Mael (The Sparks).

Μιας και το σενάριο αφορά στον έρωτα ενός κωμικού και μιας τραγουδίστριας της όπερας, ήτοι δύο καλλιτεχνών, οι Mael εμπνέονται να συνθέσουν τραγουδιστή πρόζα, που αποτελεί το χαρακτηριστικό του φιλμ. Μιμούνται όμως άχαρα το ίδιον του λιμπρέτου μιας όπερας, στην οποία ο τραγουδιστής μπορεί να επαναλαμβάνει τον ίδιο στίχο πολλές φορές. Σε ένα pop σάουντρακ του 2021 η ίδια επιλογή δεν φαίνεται να βοηθά την ταινία. Η επανάληψη ενός στίχου αρκετές φορές στο Annette φαντάζει ανούσια, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποιο βαθύ νόημα στη φράση, που επιλέγεται. Τα τραγούδια τους δεν πρόκειται να μείνουν, πλην του We Love Each Other So Much.

Η Hebe Griffiths τραγουδά τον παιδικό ρόλο στη θέση της Rihanna, που είχε κλείσει για τον ρόλο-έκπληξη το 2017, αλλά τελικά αποχώρησε λόγω καθυστερήσεων, που ανάγκασαν τους δημιουργούς να μεταφέρουν τα γυρίσματα στο έτος 2019. Η Marion Cotillard αντικατέστησε με την σειρά της την Michelle Williams, που είχε αντικαταστήσει την Rooney Mara. Μαζί με τον Adam Driver ερμηνεύουν με τις φωνές τους ανεκτά τις μελωδίες. Ο Driver, για να πείσει ως stand-up κωμικός, δέχθηκε βοήθεια από τους επαγγελματίες του είδους Bill Burr και Chris Rock.

Κατά τα άλλα η ταινία φαίνεται να προσπαθεί να βαδίσει ανεπιτυχώς στα χνάρια του La La Land (από την αφίσα μέχρι το κίτρινο φόρεμα, που επιλέγει η Cotillard σε μία σκηνή του έργου). Η άρια του δάσους αποδίδεται καλλιτεχνικά με τρόπο ακριβώς ίδιο με την σκηνή του δάσους στο ελληνικό θεατρικό μιούζικαλ Μάλα, η μουσική του ανέμου (2002).

https://www.youtube.com/watch?v=4JatuNVpX0g&ab_channel=empeirognwmonas

Η ηρωίδα μάλιστα, την οποία υποδύεται στην όπερα η Ann Defrasnoux της Marion Cotillard (με την φωνή πια της mezzo-soprano Catherine Trottmann), έχει τον ίδιο θάνατο (σκηνικό και κοστούμι) με αυτόν της Μάλας της Άννας Βίσση (στο τραγούδι Δεν φοβάμαι). Η έλλειψη πρωτοτυπίας χαρακτηρίζει και την μέτρια ιστορία, που εμπνέεται από το κλασικό A Star Is Born (επιτυχία της γυναίκας, πτώση στην καριέρα του άντρα). Ο αφανισμός της Ann φέρνει στο νου τις φήμες γύρω από τον θάνατο της Natalie Wood.

Trivia: Δείτε τους τίτλους τέλους μέχρι το τέλος τους.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 2 Σεπτεμβρίου από την Weird Wave, ενώ έτυχε διανομής και στην πλατφόρμα της Amazon.