Κριτική της νέας ταινίας με τον Hugh Jackman «Reminiscence/Ταξίδι μέσα από τη μνήμη»

 Κριτική της νέας ταινίας με τον Hugh Jackman «Reminiscence/Ταξίδι μέσα από τη μνήμη»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Reminiscence/Ταξίδι μέσα από τη μνήμη»

5,5/10

Η παραγωγός, σκηνοθέτις και σεναριογράφος Lisa Joy (1977) αποτελεί συνδημιουργό της τηλεοπτικής σειράς Westworld (2016-2020). Έχει Βρετανό πατέρα και Ταϊβανέζα μητέρα και είναι σύζυγος του συμπαραγωγού της Jonathan Nolan (1976), αδερφού του Christopher Nolan (1970). Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της στο σινεμά επιλέγει δύο ηθοποιούς από το Westworld (Thandiwe Newton – Angela Sarafyan) και δύο ηθοποιούς από το The Greatest Showman (Hugh Jackman – Rebecca Ferguson). Παράλληλα απευθύνθηκε στους έμπιστους συνεργάτες της από την τηλεοπτική σειρά (διευθυντής φωτογραφίας, σχεδιαστής παραγωγής, μοντέρ, συνθέτης).

Δυστυχώς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει, καθώς η ταινία της δεν έχει αποφασίσει τί θέλει να είναι. Η Joy μπερδεύει πολλά είδη (ρομάντσο, μυστήριο, sci-fi), χωρίς να καταλήγει κάπου. Προσπαθεί δε να απευθυνθεί σε γυναίκες, παιδιά, λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, κλπ., χωρίς να καταφέρνει να ικανοποιήσει κάποιον. Μιμείται το Minority Report, αλλά αποτυχημένα. Αντιλαμβάνεσαι ότι η σκηνοθέτις ήθελε να κάνει ένα φιλμ, που να μοιάζει με φιλμ νουάρ σε μελλοντολογικό setting, αλλά τελικά προσφέρει ένα ανούσιο και άνευρο δημιούργημα.

Η πρόσφατη εμπειρία των Jackman και Ferguson στο μιούζικαλ, αποδεικνύεται χρήσιμη. Η Σουηδή Ferguson μάλιστα δεν ντουμπλάρεται, σε αντίθεση με την τραγουδιστική ερμηνεία της στο The Greatest Showman. Η παρουσία της ως ξελογιάστρα Mae θυμίζει κάτι από Lana Del Rey. Ο Jackman ψάχνει απεγνωσμένα την αγαπημένη του σε ένα πλημμυρισμένο Μαϊάμι. Οι δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν το Where or When (1937) σε διάφορες σκηνές της ταινίας. Η σύνθεση έχει δισκογραφηθεί και από την Barbra Streisand το 1966. Ο πρίγκηπας της παλίρροιας Jackman και η Barbra Streisand ηχογράφησαν ντουέτο στον No1 δίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών Encore: Movie Partners Sing Broadway (2016). Ο Αυστραλός Jackman ξαναπήγε στο Νο1 του Billboard εν έτει 2013 (Les Mirerables) και το 2018 με το The Greatest Showman.

Ξεχωρίζει σε μικρό ρόλο η Μεξικάνα Marina de Tavira (Roma, 2018), υποδυόμενη τη σύζυγο του Brett Cullen (The Guilt Trip, 2012).

Trivia:

  • Αχ αυτοί οι ελληνικοί τίτλοι στις ταινίες! Η λέξη «Αναπόληση» θα αρκούσε.
  • Υπάρχει αναφορά στο μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 26 Αυγούστου από την Tanweer.