Κριτική του νοτιο-κορεάτικου animation «Snow White and the Red Shoes»

Κριτική του νοτιο-κορεάτικου animation «Snow White and the Red Shoes»

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική του νοτιο-κορεάτικου animation
«Snow White and the Red Shoes/Τα κόκκινα γοβάκια και οι επτά νάνοι»
7/10

Πριν ένα μήνα περίπου μία 14χρονη μαθήτρια, που έβαλε γαστρικό δακτύλιο λόγω σχολικού εκφοβισμού (bullying), πέθανε από σηπτικό σοκ. Ίσως, αν στο σχολείο της είχε προβληθεί η Κοκκινοπάπουτση Χιονάτη, η Γωγώ να ζούσε σήμερα. Δυστυχώς ο σχολικός περίγυρος και κάποια παιδιά από την Επανομή της Θεσσαλονίκης οδήγησαν την παχύσαρκη Γωγώ στο χειρουργικό τραπέζι και στο θάνατο από ιατρικό λάθος, όπως καταγγέλλει ο ιερέας πατέρας της. Το animation της Tanweer αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα, αφού όλη η υπόθεση του φιλμ βασίζεται στην ιδέα της εξωτερικής εικόνας και αν αυτή σε κάνει να νοιώθεις όμορφα ή άσχημα για τον εαυτό σου.

Η ταινία (σε σκηνοθεσία και σενάριο Sung-ho Hong) περιλαμβάνει κάποιες εντυπωσιακές σκηνές δράσεις και γνωστοί, καλοί ηθοποιοί χαρίζουν τη φωνή τους στους πρωταγωνιστές.

Ξεχωρίζει η Chloe Grace Moretz (The Miseducation of Cameron Post, 7/10, 2018), που ντύνει την Χιονάτη με την βραχνή φωνή της και το υποκριτικό ταλέντο της. Στο πλάι της, σε μία εφηβική εκδοχή του μάγου Μέρλιν, ο Sam Claflin, που είχε παίξει και στην ενήλικη Χιονάτη του 2012 (8/10). Την κακιά μητριά υποδύεται η Gina Gershon (House of Versace, 2013) και έναν εκ των επτά νάνων ο Κύπριος Simon Kassianides (James Bond: Quantum of Solace, 2008).

Μακάρι μαθητές με τους γονείς τους να δουν αυτή την ταινία μαζί με κάποιες άλλες (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/29851-10-tainies-me-ullying) μπας και βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον στα σχολεία.

Trivia: Τα τραγούδια του φιλμ ερμηνεύουν στα Αγγλικά οι Jordyn Kane (https://www.youtube.com/watch?v=KN_Ux5J6Wok&ab_channel=JordynKane-Topic) και Giuseppe Izzo (https://www.youtube.com/watch?v=BEo4SRyNIls&ab_channel=GiuseppeIzzo-Topic), που ξεκίνησε το 2015 από το talent-show The Voice της Ιταλίας.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου από την Neofilms.