Κριτική της νέας ταινίας της Disney "LUCA"

Κριτική της νέας ταινίας της Disney "LUCA"

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας της Disney

«LUCA»

7,5/10

Η νέα ταινία του κινούμενου σχεδίου της Disney αποτίει φόρο τιμής στην Ιταλία των 1950’ς και 1960’ς, ασχολούμενη με την φιλία δύο αγοριών, θυμίζοντας έτσι την ιταλική σειρά My Brilliant Friend. Η δράση τοποθετείται σε ένα ψαροχώρι της Λιγουρίας, στην Ιταλική Ριβιέρα. Θέμα του φιλμ είναι η διαφορετικότητα, η φιλία, το bullying και η ορφάνια.

Σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ο υποψήφιος για βραβείο Oscar Enrico Casarosa, βασισμένος στο σενάριο των Jesse Andrews και Mike Jones. Τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν ο 15χρονος Jacob Tremblay (Room, 2015 https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/15765-kritiki-gia-to-room) και ο 18χρονος Jack Dylan Grazer (It, 2017 & 2019). Την φωνή της στο κορίτσι της ιστορίας δίνει η Emma Berman και η Maya Rudolph ξεχωρίζει στον ρόλο της μητέρας. Στον ρόλο της γιαγιάς ακούγεται η Sandy Martin (η φοβερή θεία του Ray Donovan), ενώ συμμετέχει και ο Giacomo Gianniotti (ο γιατρός DeLuca της σειράς Greys Anatomy). Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο Sacha Baron Cohen ως θείος Ugo.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο φιλμ της Disney φαντάζει πολύ παιδικό και δεν είναι τόσο συναρπαστικό στη θέαση για τους ενήλικες συνοδούς. Το animation κλείνει το μάτι στο ιταλικό σινεμά με αναφορές στο La Strada (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/39655-federico-fellini-la-strada) και στον Marcello Mastroianni (1924-1996) και δείχνει αγάπη στην ιταλική κουζίνα, στο ιταλικό ποδόσφαιρο και στη δημοφιλή στη γειτονική χώρα ποδηλασία, στην ιταλική φύση, στην ιστορία, στη λαϊκή κουλτούρα, στην όπερα και στον πολιτισμό της Ιταλίας γενικότερα.

Trivia: Το soundtrack του Dan Romer συμπληρώνουν ιδανικά τα τραγούδια O Mio Babbino Caro (με την Μαρία Κάλλας) από την όπερα Gianni Schicchi, Un bacio a mezzanotte (με τους Quartetto Cetra), Il Gatto e la Volpe (με τον Edoardo Bennato), Andavo A Cento AllOra και Fatti mandare dalla mamma a prendere il latte

https://www.youtube.com/watch?v=7eLBR4xQt_4&ab_channel=ciropepe

(με τον Gianni Morandi), Citta vuota (με την Mina), Viva La Pappa Col Pomodoro (με την Rita Pavone), Largo al factotum della citta (με τον Wolfgang Brendel) και Una Voce Poco Fa (με την Sonia Ganassi) από τον Κουρέα της Σεβίλλης. Το animation είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ennio Morricone (1928-2020).

Η ταινία κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου 2021 από την Feelgood Entertainment.