Κριτική της νέας ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «MONDAY»

Κριτική της νέας ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «MONDAY»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

«MONDAY»

6,5/10

Το φιλμ Monday αφορά στον κεραυνοβόλο, καλοκαιρινό έρωτα δύο σαραντάρηδων Αμερικανών, που εργάζονται στην Ελλάδα. Ο ανασφαλής, μουσικός παραγωγός/DJ Mickey (ο γεννημένος στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας Sebastian Stan) και η δικηγόρος μεταναστευτικού δικαίου Chloe (η βραβευμένη με Lawrence Olivier Award Ιρλανδή Denise Gough) αποφασίζουν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις ευθύνες της ηλικίας τους μέχρι την απότομη προσγείωση. Ωραίες οι Παρασκευές, αλλά κάποτε έρχεται Δευτέρα…

Στην παραγωγή της ταινίας βρίσκεται ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, o Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος (Before Midnight, Αστακός, Suntan), ο Brian Kavanaugh-Jones (Loving, 2016, 7/10), ο Damian Jones (The Iron Lady, 2011, 9/10). Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Bank Bang, 5/10, Suntan, 9/10) πρωταγωνιστούν δύο ήρωες, που αρνούνται να μεγαλώσουν. Η Denise Gough είναι καλή ηθοποιός και έχει ένα ενδιαφέρον look (Colette, 2018, 7,5/10). Ο Sebastian Stan είναι ένας ωραίος άντρας και ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται την ομορφιά και των δύο. Το φιλμ πάσχει στο σενάριο του Παπαδημητρόπουλου και του Rob Hayes (Chewing Gum, 8/10). Τα πρώτα 45’ της ταινίας κυλούν λίγο βαρετά και οι ηθοποιοί σου δίνουν την εντύπωση πως κάνουν διακοπές στην Ελλάδα με διάλειμμα ολίγων γυρισμάτων. Πιο αμήχανος φαντάζει ο Stan, που αντιδρά σε όλα με την λέξη «Ουάου». Ευτυχώς το δεύτερο μισό του φιλμ είναι πιο ενδιαφέρον, οπότε και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι του αιώνιου έφηβου Mickey και της αστής Chloe συγκρούονται.

Ωραία η σκηνή του πάρτυ, που η δικηγόρος γίνεται για πρώτη φορά ρεζίλι στους φίλους της, ο τραγουδιστικός αυτοσχεδιασμός στη Συννεφούλα, η γυμνή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας.

Executive Producer: Fred Berger (La La Land) και Φένια Κοσοβίτσα (μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη (αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

Συμμετέχουν: Σύλλας Τζουμέρκας (μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), Ορφέας Αυγουστίδης, (μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), Έφη Γούση (Η Όπερα της Πεντάρας, 2016, 7/10), Άλκηστις Πουλοπούλου (Ορέστεια, 2016, 7/10), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Ορέστεια, 2016, 7/10, Ο Θεός είναι D.J., 2000, 8,5/10), ο Γιώργος Πυρπασόπουλος στον ρόλο ενός 45άρη που ζει με τα λεφτά της γιαγιάς του (εξ αγχιστείας εγγονός της Μαρίκας Νέζερ, που την μιμήθηκε στα ξεκινήματα στα 16 του8:30)

https://www.youtube.com/watch?v=lflpwxeWMOg&ab_channel=KonstantinaKalaintzi

Πάολα Ρεβενιώτη, Βάσω Καβαλιεράτου (72 ώρες, 2016, 6/10), Δημήτρης Οικονόμου (με όλες τις ατάκες του δυστυχώς κομμένες στο μοντάζ), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Ο τσαλαπετεινός του Wyoming, 1995), ο πανταχού παρών Ανδρέας Κοντόπουλος, και οι ικανοί να ξεχωρίσουν στο πρώτο λεπτό Έλλη Τρίγγου (Suntan, The Durrells), Ανδρέας Κωνσταντίνου (ο Σπύρος της Μικράς Αγγλίας) και Σοφία Κόκκαλη (η Μόσχα της Μικράς Αγγλίας), κ.α.

Trivia: Το Monday γυρίστηκε στην Αθήνα, στην Αντίπαρο (όπως και το Suntan) και την Πάρο.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 24 Ιουνίου 2021 από την Tulip. Από την ίδια εταιρεία κυκλοφορεί στη 1/7/21 το φιλμ Nobody (6,5/10).