Κριτική της επανακυκλοφορούμενης ταινίας «Accident– Το Δυστύχημα. »

Κριτική της επανακυκλοφορούμενης ταινίας «Accident– Το Δυστύχημα. »

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της επανακυκλοφορούμενης ταινίας

«ACCIDENT – ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ»
7/10

Το 1965 ο συγγραφέας Nicholas Mosley (1923-2017) έγραψε το ομώνυμο μυθιστόρημα. Η υπόθεση αφορά στον Stephen (Dirk Bogarde), έναν παντρεμένο καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης, που περνάει κρίση μέσης ηλικίας. Ο ήρωας έχει χαρακτηριστικά του αριστοκράτη Mosley, όπως το τραύλισμα.

Σε αντίθεση με τον τυπικό συνάδελφό του Arthur Chipping (του Goodbye, Mr. Chips, https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/45020-10-akomi-tainies-i-ellada-sto-kseno-sinema) ο Stephen δεν γνωρίζει όρια στις σχέσεις με τους μαθητές του. Γίνονται φιλαράκια, πίνει μαζί τους, ερωτοτροπεί, κάνει σεξ ή κρατάει το φανάρι στα νεόκοπα ζευγαράκια. Και δεν είναι ο μόνος.

Ο συνάδελφός του Charley (Stanley Baker) είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα, για να νυμφευθεί μία μαθήτριά τους και ο Stephen προδίδει την εμπιστοσύνη του μαθητή του William (Michael York), για να διεκδικήσει - μετά του Charley – την φιλενάδα του William Anna (Jacqueline Sassard), που έχει καρδιά αγκινάρα. Ένα ατύχημα θα φέρει τα πάνω-κάτω στις ζωές όλων.

Ο σεναριογράφος Harold Pinter (1930-2008), που κάνει και ένα πέρασμα από το φιλμ, ταυτίστηκε με την δράση του βιβλίου, καθώς και ο ίδιος απατούσε την τότε σύζυγό του Vivien Merchant (1929-1982), η οποία στην ταινία υποδύεται την κερατού, ετοιμόγεννη σύζυγο του Stephen και μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών τους. Πρόκειται για την δεύτερη συνεργασία του Pinter με τον παραγωγό και σκηνοθέτη Joseph Losey (1909-1984), ύστερα από τον Υπηρέτη https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/83-film-tv-page/25562-the-servant. Η συνεργασία Pinter και Losey συνεχίστηκε στο The Go-Between (1971).

Σαγηνευτική η σιωπηλή σκηνή μέσα στη γόνδολα. Όπως συχνά και στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, εκτός κάμερας λαμβάνει χώρα η πιο τραγική σκηνή του έργου. Το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο πραγματοποιούν ο Michael York (5 χρόνια πριν το Caberet) και ο 8χρονος Maxwell Caulfield (o Miles Colby των The Colbys και Dynasty) ως γιος του Stephen. Επίκαιρο το γεγονός της αδιαφορίας των πατεράδων για τα παιδιά τους, μπροστά στα θέλγητρα μίας νέας γυναίκας. Τα συνέδρια γονιμότητας μας μάραναν…

Trivia: Η Merchant χώρισε από τον Pinter το 1980, ούσα σε διάσταση από το 1975, και κατέληξε αλκοολική, επιταχύνοντας τον θάνατό της το 1982.

Η ταινία επανακυκλοφορεί στις 17 Ιουνίου 2021 στους θερινούς κινηματογράφους σινέ ΖΕΦΥΡΟΣ (Πετράλωνα) και σινέ ΟΑΣΙΣ (Παγκράτι) με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες από την Bibliotheque.

https://www.youtube.com/watch?v=eIakXJ3JE2g