Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας του Netflix “Oxygen”

Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας του Netflix “Oxygen”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας του Netflix

Oxygen

6,5/10

Αν είδες το 2010 το Buried, γνωρίζεις ήδη ποιά ιδέα κρύβεται πίσω από το γύρισμα του Oxygen. Στο sci-fi φιλμ του Alexandre Aja η Liz (Melanie Laurent) ξυπνά μέσα σε μία κάψουλα, χωρίς να θυμάται ποια είναι και γιατί βρίσκεται εκεί.

Συμπρωταγωνιστής στο δράμα της η φωνή του Mathieu Amalrick, που υποδύεται τον υπολογιστή M.I.L.O., κλέβοντας την παράσταση, όπως και άλλοι ηθοποιοί, που έπαιξαν στο παρελθόν μόνο με την φωνή τους (https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/26056-22).

Η ταινία καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή για 90’ λεπτά, ότι πρέπει δηλαδή για να περάσεις ένα ευχάριστο βράδυ, αν δεν θες να παρακολουθήσεις κάποιο τοξικό, τηλεοπτικό ριάλιτι ή ένα talent-show με ατάλαντους. Ο 42χρονος, Γάλλος σκηνοθέτης ειδικεύεται στα φιλμς, που περιέχουν το στοιχείο της αγωνίας (The Hills Have Eyes, 2006, Piranha 3D, 2010, Horns, 2013, Crawl, 2019) και το ίδιο καταφέρνει με το Oxygen, παρά το χαμηλό κόστος της παραγωγής, που χαρακτηρίζει εξάλλου όλες τις sci-fi ταινίες του Netflix.

Η – κατά τα άλλα άγνωστη – Καναδή, σεναριογράφος Christie LeBlanc εμβαθύνει σταδιακά στον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, έχοντας συλλάβει την κεντρική ιδέα από το 2016, ύστερα από μία λαβυρινθίτιδα που πέρασε το 2015, γεγονός που την απόκοψε από το περιβάλλον της για έξι εβδομάδες. Το σενάριό της είναι επίκαιρο, καθώς περιέχει και το στοιχείο μιας πανδημίας, που απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη επί Γης. Η Γαλλίδα σταρ του φιλμ Melanie Laurent (1983) έπαιξε στα Inglourious Basterds (2009), Now You See Me (2013) και στο - το σταματάς στα 6’ - 6 Underground (2019) με τον πρωταγωνιστή του Buried Ryan Reynolds. Καταφέρνει να αποδείξει την αξία της σε ένα one-woman-show, συνδυάζοντας υποκριτικό ταλέντο και ομορφιά.

Trivia: Στο φιλμ ακούγεται το Lacrimosa από το Requiem του Wolfgang Amadeus Mozart

https://www.youtube.com/watch?v=5Yamu70Z_FI

Η ταινία παίζεται στο Netflix