Περιγραφή της τελετής των όσκαρ και οι νικητές του 2021

Περιγραφή της τελετής των όσκαρ και οι νικητές του 2021 από τον Κωστή Μπίτσιο

Oscars 2021

(σας καλωσορίζουμε στην σεμνή τελετή μας)

Πρώτη παρουσιάστρια της βραδιάς, που είναι στημένη όπως οι Χρυσές Σφαίρες, η Regina King. Η δολοφονία των μαύρων από τους αστυνομικούς στις ΗΠΑ είναι η πρώτη πολιτική αναφορά της βραδιάς. Όλοι χωρίς μάσκα, όπως και στα κινηματογραφικά γυρίσματα παγκοσμίως (δηλ. και στην Ελλάδα). Εμβολιασμένοι ή τεσταρισμένοι.

Στην κατηγορία του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ το βραβείο αποσπά το Promising Young Woman (7,5/10) ήτοι η Emerald Fennell (ναι η Καμίλα του The Crown). Τον Aaron Sorkin (σεναριογράφο του The Trial of the Chicago 7) συνοδεύει η Paulina Porizkova. Στην κατηγορία του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ το βραβείο αποσπά το The Father (7,5/10). Αντιλαμβάνεσαι ότι φέτος θα απουσιάσει το στοιχείο του σόου λόγω πανδημίας.

Στην κατηγορία καλύτερου international φιλμ η παρουσιάστρια Laura Dern αναφέρεται στο La Strada του Φελίνι. Το Όσκαρ κέρδισε το Another Round από την Δανία (8/10). Ο σκηνοθέτης Thomas Vinterberg αφιερώνει το βραβείο στην κόρη του, που πέθανε, επειδή ένας ασυνείδητος κοίταξε το κινητό του, όσο οδηγούσε.

thumbnail2

Στην κατηγορία του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ Β’ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ κερδίζει ο Daniel Kaluuya (εμπνευσμένος στην ερμηνεία του στο Judas and the Black Messiah - 8/10 - από τον Denzel Washington). Στην πορεία του λόγου του ο Kaluuya αρχίζει να το χάνει. Η παρούσα μητέρα του μένει κόκκαλο όταν ο νικητής αναφέρεται στη σεξουαλική ζωή των γονέων του.

Το βραβείο για ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ παρουσιάζει ο Don Cheadle. Κερδίζει το Ma Rainey’s Black Bottom (7,5/10). Συγκινημένοι οι νικητές (πρώτη φορά είχαμε φέτος μαύρες υποψήφιες σε αυτή την κατηγορία). Το βραβείο κοστουμιών απονέμεται για το φιλμ Ma Rainey’s Black Bottom. Απούσα η νικήτρια Ann Roth, που χρειάστηκε δέκα μέρες, για να σχεδιάσει τα κοστούμια της.

Ο Bryan Cranston παρουσιάζει το ανθρωπιστικό βραβείο της βραδιάς. Απονέμεται στον οργανισμό MPTF. Στην κατηγορία ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ο Bong Joon Ho, μιλώντας Κορεατικά, το παραδίδει στην 39χρονη Κινέζα Chloé Zhao για το αξεπέραστο Nomadland (8,5/10). Η Zhao μιλά σεμνά για την ανθρώπινη καλοσύνη. And the rest is history…

thumbnail3

Ο Riz Ahmed παρουσιάζει το (ενοποιημένο φέτος) βραβείο για τον Καλύτερο ήχο. Κερδίζει η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί (Sound of Metal, 8/10). Best Live Action Short Film κερδίζει το Two Distant Strangers (8/10) του Netflix, ένα φιλμ για την αστυνομία των ΗΠΑ, που κάθε μέρα σκοτώνει τρεις ανθρώπους, κυρίως μαύρους.

Για ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ βραβεύεται - διά χειρός Reese Witherspoon - το If Anything Happens I Love You, ένα φιλμ για την οπλοκατοχή και την βία.

Για ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ βραβεύεται το φαβορί Soul (8,5/10).

Η αγαπημένη Marlee Matlin παρουσιάζει ως καλύτερο Documentary Short Subject το Colette. Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ κερδίζει το αξιόλογο My Octopus Teacher (9/10). Κρίμα για το άριστο Crip Camp (10/10), που αναφέρεται στον πολυετή αγώνα των αναπήρων στις ΗΠΑ για τα δικαιώματά τους. Συγκινητικά και τα δύο ντοκιμαντέρ και διαθέσιμα στο Netflix.

Τα καλύτερα οπτικά εφέ κερδίζει το βαρετό Tenet. Για τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ βραβεύεται η Κορεάτισα Youn Yuh-jung (η γιαγιά του Minari, 7,5). Δεν πιστεύει στον ανταγωνισμό στην τέχνη και παραδέχεται πως η Glenn Close νικιέται μόνο με τύχη. Οκτάκις άτυχη η Close τα τελευταία τριάντα χρόνια...

Η Halle Berry απονέμει το βραβείο για ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΣΚΗΝΙΚΑ) στο Mank (7,5/10). Η νικήτρια ευχαριστεί την σύζυγό της. Στην κατηγορία της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ κερδίζει επίσης το Mank (Netflix).

Ο Harrison Ford, πριν παρουσιάσει το Όσκαρ καλύτερου μοντάζ, αναφέρεται στον Vangelis (συνθέτη του σάουντρακ του Blade Runner). Ως καλύτερο μοντάζ ψηφίζεται αυτό του Sound of Metal. Κρίμα για τον Γιώργο Λαμπρινό (The Father). Δεύτερο ανθρωπιστικό βραβείο από την Viola Davis στον Tyler Perry. Πόσο υποκριτικό να μην βρίσκει το κουράγιο να συνοδευτεί από τον γκόμενό του. Ο κόσμος το’ χει τούμπανο…

Η Zendaya ανακοινώνει το Όσκαρ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ. Κερδίζει το Soul. Στην κατηγορία ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ κερδίζει το “Fight for You” από το Judas and the Black Messiah ήτοι οι H.E.R., Dernst Emile II και Tiara Thomas. Η Andra Day σιγοτραγουδά - σε ένα παιχνίδι της απονομής - το Purple Rain του Prince. Ο Daniel Kaluuya δεν θυμάται την νίκη του Last Dance της Donna Summer. Η Glenn Close ξέρει (και καλά) το Da’ Butt (E.U.) και το χορεύει με twerking στην καλύτερη στιγμή της βραδιάς!

Το φετινό In Memoriam παρουσιάζει η Angela Bassett. Ακούγεται το As (Stevie Wonder). Ήδη κλείσαμε τρίωρο… Ατελείωτες διαφημίσεις με λίγα βραβεία. Το Nomadland ανακοινώνεται δικαίως ως η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ από την Rita Moreno. Η Frances McDormand μιμείται την κραυγή του λύκου. Περιέργως δεν είναι αυτό το τελευταίο βραβείο. Έξι ταινίες ως τώρα έχουν λάβει από δύο βραβεία η κάθε μία. Κανένα βραβείο για το The Trial of the Chicago 7.

Στον ΚΑΛΥΤΕΡΟ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ η Renee Zellweger δίνει το 3ο Oscar της στην Frances McDormand – Nomadland. Έτσι το φιλμ συγκεντρώνει τρεις νίκες σε βασικές κατηγορίες.
Τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ Α’ ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ κερδίζει - για δεύτερη φορά στην καριέρα του - ο απών Anthony Hopkins – The Father (7,5/10). Περίεργο που επέλεξαν να κλείσουν με κατηγορία, που ο νικητής δεν θα ήταν παρών… Σαν το κοινό ίσως…