Κριτική της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς για τον κινηματογράφο της Regina King, “One Night in Miami…” 

Κριτική της πρώτης σκηνοθετικής δουλειάς για τον κινηματογράφο της Regina King, “One Night in Miami…” 

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

One Night in Miami…”

6/10

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο στο σινεμά της βραβευμένης με Όσκαρ υποκριτικής Regina King (1971) αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου (2013) του σεναριογράφου και δημοσιογράφου Kemp Powers (1973), συν-δημιουργού του Soul (8,5/10), του πρώτου animation της Pixar με μαύρο πρωταγωνιστή. Το έργο εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα. Αφορά στην βραδιά της 25ης Φεβρουαρίου 1964, οπότε και συναντήθηκαν σε ένα δωμάτιο του μοτέλ Hampton House ο 39χρονος Malcolm X (Kingsley Ben-Adir), ο 33χρονος Sam Cooke (Leslie Odom Jr.), ο 38χρονος Jim Brown (Aldis Hodge) και ο 22χρονος Cassius Clay (Eli Goree), μετά την νίκη του τελευταίου επί του 34χρονου Sonny Liston (Aaron D. Alexander) και την ανακήρυξή του σε παγκόσμιο πρωταθλητή του μποξ στην κατηγορία του.

Η ιστορία περιγράφει την πολύωρη συνύπαρξη των τεσσάρων νέων, μαύρων και αμετανόητων ανδρών και πως αυτή επηρέασε την μετέπειτα καριέρα τους. Δυστυχώς η σκηνοθέτις (Watchmen, 2019) παρασύρεται από το μέγεθος των μορφών και καταλήγει στον διδακτισμό, ενώ και η δίωρη διάρκεια δεν βοηθάει στην θέαση. Ούσα η ίδια ευαισθητοποιημένη σε θέματα φυλετικών διαφορών (κινηματογραφικό ντεμπούτο το 1991 στο Boyz n the Hood) επιλέγει να σκηνοθετήσει ένα έργο, που εξυψώνει τον μαύρο άντρα. Το έγραψε όμως ένας άντρας, που ηρωοποιεί τους χαρακτήρες του, αν και δεν παραβλέπει τα ελαττώματά τους.

Ο 40χρονος Leslie Odom Jr. (ο Aaron Burr του Hamilton) είναι ο καλύτερος υποκριτικά, υποδυόμενος συγκινητικά τον Sam Cooke, ξανατραγουδώντας τις επιτυχίες του. Ο Cooke πέθανε την ίδια χρονιά, γεγονός το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο του ντοκιμαντέρ του Netflix ReMastered: The Two Killings of Sam Cooke. Ο 34χρονος Kingsley Ben-Adir (ο Barack Obama του The Comey Rule) υποδύεται τον Malcolm X σε μία περίοδο αδυναμίας του, αλλά ασίγαστου πάθους. Στο φιλμ κατηγορεί τον Cooke ότι η μουσική του είχε γίνει αρκετά λευκή. Κατά τον ίδιο τρόπο κατηγορήθηκε η Whitney Houston στα Soul Train Awards του 1989, οπότε και έκανε τον δίσκο Im Your Baby Tonight (1990), που τα φωνητικά της είχαν αναφορά στις καταβολές της, συνεργαζόμενη με L.A. Reid, Babyface και Stevie Wonder.

Ο Malcolm X δολοφονήθηκε μετά από έναν χρόνο (1965), γεγονός το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο του ντοκιμαντέρ του Netflix Who Killed Malcolm X?, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που τον υποδύεται ο Nigel Thatch στο τηλεοπτικό Godfather of Harlem. Καλή ως σύζυγός του η Joaquina Kalukango (Lovecraft Country). Ο 26χρονος Eli Goree είναι ο νεότερος των πρωταγωνιστών και η ορμή και η ζωτικότητά του αποτυπώνονται στην ερμηνεία του ως Cassius Clay. Ο Muhammad Ali πέθανε το 2016. Ο αντίπαλός του Liston πέθανε το 1970. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε πτώση μετά από χρήση υπερβολικής δόσης ηρωίνης, αλλά πολλοί μίλησαν για δολοφονία.

Malcolm X Cassius Clay 1024x683

Ο 34χρονος Aldis Hodge (The Invisible Man, 7,5/10, Black Mirror) τολμά να υποδυθεί έναν αμφιλεγόμενο, εν ζωή χαρακτήρα. Ο Jim Brown (δεσμός της φεμινίστριας Gloria Steinem) έκανε γυμνή φωτογράφιση στο Playgirl το 1974 και καταδικάστηκε το 1975 για ξυλοδαρμό της συντρόφου του, ενώ απαλλάχθηκε από κατηγορίες βιασμού, επειδή τα θύματα δεν τον μήνυσαν. Για 40 χρόνια ο Jim Brown (Rio Conchos, 1964, The Dirty Dozen, 1967) αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες επιθετικής συμπεριφοράς κατά γυναικών, χωρίς να φυλακίζεται. Ας μην κάνει εντύπωση αυτό, αφού εν έτει 2021 στην Ελλάδα της υποκρισίας και του ρατσισμού η Σοφία Μπεκατώρου (1977) σταυρώνεται από νοικοκυραίους, επειδή τόλμησε να ξεστομίσει πως βιάστηκε από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Trivia:

  • Τον Jackie Wilson (1934-1984) υποδύεται ο Jeremy Pope (από τα καλά Pose και Hollywood), ο οποίος θα παίξει τον Sammy Davis Jr. στο επερχόμενο Scandalous! σε σκηνοθεσία της συν-δημιουργού και των τριών Janet Mock. Ο Davis Jr. επίσης έβρισκε κατάλυμα στο Hampton House, αφού - λόγω χρώματος - αυτός και οι συνάδελφοί του δεν μπορούσαν να μείνουν αλλού στο Miami.
  • Το A Change Is Gonna Come είχε ηχογραφηθεί πριν την συνάντηση των τεσσάρων, ήτοι στις 30/01/1964.
  • Το σάουντρακ ανήκει στον Terence Blanchard (1962), που «έντυσε» μουσικά και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Halle Berry (Bruised, 2020), αλλά και το Da 5 Bloods του Spike Lee. Συμμετείχε ως μουσικός στο ανυπέρβλητο Malcolm X (1992) του Spike Lee ως τρομπετίστας της Billie Holiday, την οποία υποδύεται τον επόμενο μήνα η Andra Day στο The United States vs. Billie Holiday του Lee Daniels.

Το φιλμ παίζεται στο Amazon Prime.