sleep-tight-film.jpg (610×340)

 

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

« ΟΘΥΡΩΡΟΣ/ SLEEPTIGHT/ MIENTRAS DUERMES»***

 

Ο «Σέζαρ» (Λουίς Τοσάρ) είναι ένας επικίνδυνος άνδρας. Φθονεί και ζηλεύει τους αισιόδοξους ανθρώπους. Κάποιος ειδικός θα τον κατέτασσε στους καταθλιπτικούς. Έχει τάσεις αυτοκτονίας. Θέλει να κάνει και τους άλλους δυστυχισμένους. Υπονομεύει όποιον επιθυμεί να καταστρέψει και κυρίως όποιον είναι καλός στη δουλειά του. Ο ίδιος εμφανίζεται αμελής στα καθήκοντά του. Παρενοχλεί τον κρυφό του πόθο με ανώνυμα γράμματα, sms, και e-mails. Μπορεί να γίνει πολύ σκληρός με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και με τα παιδιά. Μπορεί να δηλητηριάσει ζώο και άνθρωπο. Από κακία, κλέβει και καταστρέφει τα πολύτιμα αντικείμεναόσων γνωρίζει. Κρύβεται μέσα σε ξένα σπίτια και παρακολουθεί τις ζωές των ιδιοκτητών τους. Η διαστροφή του φτάνει μέχρι το σημείο του να συλλέγει τα πεταμένα αποσμητικά των ξένων, και να τα χρησιμοποιεί ο ίδιος. Πώς τα καταφέρνει όλα αυτά;Εργάζεται ως θυρωρός μίας πολυκατοικίας, και για αυτό έχει πρόσβαση στα αντικλείδια των διαμερισμάτων της.

 

Αυτός είναι ο άξονας του ισπανικού ψυχολογικού θρίλερ του Χάιμε Μπαλαγκέρο, που γυρίστηκε το 2011. Την ταινία φέρνει στην χώρα μας μία νέα εταιρεία διανομής, η WeirdWave. Η εταιρεία επιλέγει ένα φιλμ με «πειραγμένο» ήρωα. Έναν ήρωα ασταμάτητο μπροστά στον στόχο του. Ικανό να φτάσει ακόμα και στο έγκλημα. Ο θυρωρός, αισθανόμενος κατακάθι της μικροαστικής τάξης, εκδικείται τους αστούς για την ευτυχία τους. Ως γνήσιος όμως κακός στρέφεται και κατά όσων ανήκουν στην δική του τάξη, όταν νοιώσει ότι απειλούν την ασφάλειά του ή την επίτευξη του σχεδίου του. Ο πρωταγωνιστής Λουίς Τοσάρ φέρει με επιτυχία τον ρόλο του μηχανορράφου θυρωρού. Το θρίλερ προχωρά αργά, αφηγούμενο την ιστορία που εκτυλίσσεται σε διάρκεια δύο εβδομάδων.Το βλοσσυρό βλέμμα του ηθοποιού και η υποκριτική του δεινότητα κρατά το αμείωτο το ενδιαφέρον. Δεν γίνονται πολλά ακραία πράγματα και για αυτό το σενάριο είναι αληθοφανές. Μην περιμένετε εκρήξεις, απέθαντους ενοίκους και σπλατεριές. Ο Μπαλαγκέρο χτίζει το δράμα σταδιακά, χωρίς να προσφέρει άλλοθι στον ήρωά του. Η κορύφωση του τέλους αναμενόμενη. Θα πρέπει να δείτε το φιλμ, για να διαπιστώσετε αν αποδίδεται δικαιοσύνη ή αν ο εγκληματίας μένει ατιμώρητος. Το σενάριο έγραψε ο Αλμπέρτο Μαρίνι. Η ταινία περιέχει άγριες σκηνές, τίποτα όμως δεν σε τρομάζει περισσότερο από την σκέψη ότι πολλοί τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν δίπλα σου καθημερινά. Ο θυρωρός  του «SleepTight» ενσαρκώνει όλη την αρρώστια της σύγχρονης κοινωνίας. Τον αναίσθητο πρωταγωνιστή δεν αγγίζει κάτι. Δεν σέβεται ηλικίες. Δεν ξεχωρίζει κοινωνικές τάξεις. Δεν κάνει διακρίσεις σε προβλήματα υγείας. Όλοι είναι εν δυνάμει εχθροί του. Όλοι αποτελούν μέρος του σχεδίου του. Είτε ως κομπάρσοι. Είτε ως πρωταγωνιστές. Είτε ως σκηνικό. Είτε ως πιόνια του.

 

Πολύ καλή ως αιώνια αισιόδοξη η «Κλάρα» της Μάρτα Ετούρα. Συγκινητική η Πέτα Μαρτίνεζ ως «κα. Βερόνικα». Σημαντική παρουσία ο Αλμπέρτο Σαν Χουάν ως «Μάρκος», σύντροφος της «Κλάρα». Στην καλύτερη σκηνή της ταινίας παίζει μόνο με τα μάτια της. Ο «Θυρωρός» κέρδισε 6 βραβεία Γκαουντίτο 2012 και ήταν υποψήφιος για άλλα 9.

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό ,