Κριτική της νέας σκηνοθετικής δουλειάς του George Clooney “Ο Ουρανός του Μεσονυχτίου/The Midnight Sky”

Κριτική της νέας σκηνοθετικής δουλειάς του George Clooney “Ο Ουρανός του Μεσονυχτίου/The Midnight Sky”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

“Ο Ουρανός του Μεσονυχτίου/The Midnight Sky

5,5/10

Μετά τα φιλμς Confessions of a Dangerous Mind (2002), Good Night, and Good Luck. (2005) και The Ides of March (2011) ο George Clooney δεν έχει σκηνοθετήσει άξια λόγου ταινία. Το φιλμ Ο Ουρανός του Μεσονυχτίου βασίζεται στο βιβλίο της Lily Brooks-Dalton Good Morning, Midnight (2016), όπως αυτό διασκευάστηκε από τον Mark L. Smith (The Revenant, 2015), και δεν προσθέτει κάτι στην σκηνοθετική καριέρα του ηθοποιού-συμπαραγωγού. Ο Clooney υποδύεται έναν άρρωστο επιστήμονα, που απέμεινε στην Αρκτική της κατεστραμμένης Γης, εν έτει 2049 και προσπαθεί να ειδοποιήσει το σκάφος της καπετάνισσας Sully (Felicity Jones) να μην επιστρέψει στο αφιλόξενο πλέον περιβάλλον.

Και ενώ το θέμα της αναζήτησης κατάλληλης ατμόσφαιρας σε άλλους πλανήτες σε «πιάνει», καθώς εν μέσω πανδημίας αναπτύσσεις τάσεις φυγής, η εξέλιξη της ιστορίας δεν έχει κάποια κορύφωση ή ένα μυστήριο να διαλευκάνει πέραν του ξενέρωτου «… και η ζωή συνεχίζεται». Αν και ο σταρ του Gravity (2013) ενώνει τις δυνάμεις του με τον συν-σεναριογράφο του The Revenant, δεν δένεσαι με κάποιον χαρακτήρα πλην της νεαρής Tiffany Boone (Little Fires Everywhere και Hunters) στον ρόλο της Maya.

MS

Η δίωρη ταινία ξεκινά καλά, αλλά κάπου στη μέση κάνει κοιλιά και το φινάλε σε απογοητεύει. Ενδιάμεσα ο Augustine (George Clooney) πρέπει να διαπραγματευτεί την άρνηση εκτέλεσης των γονεϊκών του υποχρεώσεων, ενώ το υπόλοιπο καστ δεν έχει ρόλο και κείμενο να πιαστεί και να προσφέρει κάτι στον θεατή. Κρίμα για τους υποψήφιους για Όσκαρ κατά το παρελθόν Felicity Jones και Demian Bichir, αλλά και για τους καλούς ηθοποιούς David Oyelowo (Selma, 2014), Kyle Chandler (Early Edition) και Sophie Rundle (Gentleman Jack, 2019).

Trivia: πλην της μουσικής του Alexandre Desplat ακούγονται τα Tennessee Whiskey (Chris Stapleton) https://apotis4stis5.com/news-f/14303-tennessee-whiskey-chris-stapleton και Sweet Caroline (Neil Diamond) https://apotis4stis5.com/news-f/39000-sweet-caroline-50-neil-diamond.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.