Κριτική της νέας ταινίας του Ryan Murphy “The Prom”

Κριτική της νέας ταινίας του Ryan Murphy “The Prom”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

“The Prom”
7,5/10

Στα πλαίσια της συμφωνίας του με το Netflix ο δημιουργικός Ryan Murphy – μετά τα Hollywood, The Politician, Ratched, The Boys in the Band, A Secret Love, Circus of Books – παρουσιάζει την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μιούζικαλ του 2016. Την μουσική έγραψε ο Matthew Sklar, τους στίχους ο Chad Beguelin και την πρόζα οι Bob Martin και Chad Beguelin, βασισμένοι στην ιδέα του Jack Viertel. Η υπόθεση αφορά σε μία ομοφυλόφιλη 17χρονη, που επιθυμεί να συμμετάσχει στον Χορό του σχολείου της μετά της συντρόφου της σε μία μικρή πόλη της Indiana. Γεννημένος ο ανοιχτά γκέι, 55χρονος σκηνοθέτης στην Indianapolis της Indiana ταυτίζεται με το θέμα, καθώς πρόκειται για μία συντηρητική Πολιτεία των ΗΠΑ, την οποία κέρδισαν φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι με ποσοστό 57,1%.

Ο Murphy κατορθώνει να συγκεντρώσει ένα λαμπερό καστ με ηγερία την Meryl Streep. Η Streep υποδύεται μία σταρ των μιούζικαλ του Broadway με το όνομα Dee Dee Allen, ο οποίος χαρακτήρας θυμίζει πολύ την Patti LuPone (Pose, 2019). Η Streep είναι συνομήλικη της LuPone, η Dee Dee τυγχάνει κάτοχος δύο βραβείων Tony, όπως και η LuPone, η Dee Dee μισεί τα κινητά που χτυπούν μέσα στα θέατρα, όπως και η LuPone,

η Dee Dee θεωρήθηκε μεγάλη για την Evita, όπως και η LuPone το 1996 από τον Andrew Lloyd Weber, για την κινηματογραφική Evita και έτσι προτιμήθηκε η Madonna, ενώ και η Streep υπήρξε υποψήφια πρωταγωνίστρια της ταινίας. Η ηθοποιός ξεχωρίζει στο φιλμ, διατηρώντας μία καλή φιγούρα και εντυπωσιάζοντας με τα ταλέντα της. Αποδεικνύει ξανά την ευρεία γκάμα της υποκριτικής της δεινότητας, έχοντας φέτος συμμετάσχει και στο εντελώς διαφορετικό Let Them All Talk (6,5/10) του Steven Soderbergh.

Οι υπόλοιποι τρεις καλλιτέχνες του Broadway, που βάσει σεναρίου σπεύδουν να στηρίξουν την εξοστρακισμένη ανήλικη, με σκοπό την προσωπική τους προβολή είναι δύο ηθοποιοί, που τους υποδύονται οι James Corden και Andrew Rannells (The Boys in the Band, 2020) και ένα Fosse-girl ονόματι άκουσον-άκουσον Angie Dickinson, που την υποδύεται η Nicole Kidman (The Undoing, 2020). Και ενώ η διάθεση της ταινίας στην πρώτη ώρα διάρκειάς της είναι μάλλον εφηβική, στο δεύτερο μισό της η αξία της μεγαλώνει, καθώς η συγκίνηση χαρακτηρίζει ωραίες σκηνές του φιλμ.

Τα νούμερα που ξεχωρίζουν από όλη την παραγωγή είναι τα It’s Not About Me (με την Meryl Streep), Zazz (με την Nicole Kidman), Love Thy Neighbor (με τον Andrew Rannells) και Barry Is Going to Prom (με τον James Corden). Η επιλογή του Corden να υποδυθεί έναν γκέι ήρωα προκαλεί αντιδράσεις, αν συνυπολογιστεί πως ο - παντρεμένος με άντρα συνάδελφό του - Rannells υποδύεται έναν στρέιτ χαρακτήρα… Η λανθασμένη εν έτει 2020 επιλογή του σκηνοθέτη δεν έχει τόσο να κάνει με το παίξιμο του Corden, όσο με το ότι ο χαρακτήρας που υποδύεται, έναν άνθρωπο που στα 16 του οι γονείς του τον έδιωξαν από το σπίτι επειδή ήταν γκέι, αποτελεί μία μορφή με την οποία θα μπορούσαν να ταυτιστούν πιο εύκολα οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι του σήμερα. Οι άστεγοι LGBTQ έφηβοι αποτελούν μεγάλο θέμα στις ΗΠΑ και προκαλούν κύμα υποστήριξης από καλλιτέχνες, όπως η Cyndi Lauper. Ο Murphy όφειλε σε μία ταινία τέτοιας θεματολογίας, που θέλει να διεκδικήσει Oscars, να προστατέψει το δικαίωμα στην διαφορετικότητα.

Στους δεύτερους ρόλους εμφανίζονται οι Keegan-Michael Key (Jingle Jangle: A Christmas Journey, 7/10), Kerry Washington, Tracey Ullman, Mary Kay Place, ενώ τις δύο ερωτευμένες κοπέλες υποδύονται οι queer Jo Ellen Pellman (The Deuce, 2019, The Marvelous Mrs. Maisel, 2019), που μοιάζει στην Elisabeth Moss, και Ariana DeBose (Hamilton, 2020). Καταπληκτικά τα κοστούμια της Lou Eyrich.

Το φιλμ παίζεται στο Netflix.