Κριτική της γερμανικής ταινίας «Υπόθεση Κολλίνι / The Collini Case»

Κριτική της γερμανικής ταινίας «Υπόθεση Κολλίνι / The Collini Case»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της γερμανικής ταινίας
«Υπόθεση Κολλίνι / The Collini Case»

7/10

Άλλο ένα δικαστικό θρίλερ διεκδικεί αυτόν τον μήνα την προσοχή των Ελλήνων κινηματογραφόφιλων, μετά την Δίκη των 7 του Σικάγου (https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/46570-kritiki-tis-deyteris-skinothetikis-douleias-tou-senariografou-aaron-sorkin-the-trial-of-the-chicago-7). Πρόκειται για το τελευταίο φιλμ του σκηνοθέτη Marco Kreuzpaintner (1977) με τον πρωτότυπο – γερμανικό τίτλο – Der Fall Collini (2019). Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 2011 του δικηγόρου Ferdinand von Schirach (1964).

Η υπόθεση τοποθετείται μεν στο 2001, αλλά αφορά στον γερμανικό νόμο του 1968 Dreher (από το επώνυμο του εμπνευστή του), ο οποίος έθεσε σύντομες προθεσμίες παραγραφής σε εγκλήματα πολέμου, με αποτέλεσμα πολλοί Ναζί δολοφόνοι να γλυτώσουν την τιμωρία. Δυστυχώς το δικαστικό σύστημα της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσέφερε θέσεις κλειδιά σε πρώην μέλη του ναζιστικού κινήματος, τα οποία προστάτευσαν - με τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες - τους παλιούς τους «συντρόφους».

Η γερμανική ταινία Υπόθεση Κολλίνι δραματοποιεί σε δύο ώρες μία περίοδο ντροπής της ιστορίας της ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας, έχοντας ως κεντρική φιγούρα τον Τούρκο δικηγόρο Caspar Leinen, τον οποίο υποδύεται ο γοητευτικός ηθοποιός – Αυστριακής και Τυνησιακής καταγωγής – Elyas M’Barek (The Mortal Instruments: City of Bones-2013, The Wave-2008). Ο Caspar αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κατηγορούμενου για την δολοφονία του 84χρονου επιχειρηματία και ευεργέτη του Hans Meyer (Manfred Zapatka).

Με γερμανική αποτραγικοποιημένη ματιά ο Kreuzpaintner αγγίζει μία αλήθεια που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Ο βετεράνος Ιταλός ηθοποιός Franco Nero υποδύεται τον εντολέα του δικηγόρου, ο οποίος κρύβει ένα μυστικό, που σημάδεψε την ζωή της οικογένειάς του. Το καστ συμπληρώνει η καλή Ρουμάνα ηθοποιός Alexandra Maria Lara, ο Rainer Bock και ο Stefano Cassetti (Into the Night-Netflix).

Το φιλμ ξεκινά να προβάλλεται στην χώρα μας μία μέρα μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και λίγες μέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης από το Εφετείο Αθηνών, για να υπενθυμίσει πως ο ναζισμός δεν αφορά μόνο στην Γερμανία…

Trivia: Στην ταινία ακούγονται: You better believe (Marc Ferrari & George Adam Hamilton), Una nuova storia (Elisabeth Conjard & Eric Gemsa), Calimero (OXO), Wormholes (Giza DJs), Lights (Catalynx), Smile (DJ Edinson Puente), το σάουντρακ του Ben Lukas Boysen (Fabrizio)

https://www.youtube.com/watch?v=vkcR2Emn7wc&ab_channel=BenLukasBoysen-Topic

, το Lacrimosa από το Requiem του Wolfgang Amadeus Mozart, και στην πιο φρικιαστική σκηνή του φιλμ το Eine Nacht in Monte Carlo (Heinz Egon).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου 2020 από την Danaos Films.