Κριτική της ταινίας της Disney “Mulan” - Όχι καλύτερο από το animation του 1998

Κριτική της ταινίας της Disney “Mulan” - Όχι καλύτερο από το animation του 1998

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της ταινίας της Disney
“Mulan”

6,5/10

Όχι καλύτερο από το animation του 1998 είναι αυτό το live action της Disney, που κυκλοφορεί και στο Disney+. Στο livestream όμως ο συνδρομητής θα πρέπει να πληρώσει ένα εισιτήριο της τάξης των 30 δολαρίων, άλλως να περιμένει τρεις μήνες, για να το δει άνευ επιπλέον χρέωσης. Η extra χρέωση οδήγησε πιθανόν σε ομαδική, άδικη καταψήφιση του φιλμ στο imdb. Όπως ίσως και η χρονική συγκυρία, μιας και μία ταινία για την Κίνα, καλείται να γοητεύσει την Αμερική του Trump εν μέσω πανδημίας. Ο τέλειος στόχος για τους ακροδεξιούς των ΗΠΑ.

Το μοντάζ του David Coulson, συνεργάτη της Νεοζηλανδής σκηνοθέτιδος Niki Caro (North Country, 8/10, The Zookeeper’s Wife, 7/10, Whale Rider, 7,5/10), δεν βοηθάει τα πράγματα. Το υλικό που μάζεψαν οι συντελεστές φαντάζει τσεκουρωμένο στο τελικό αποτέλεσμα. Στα θετικά της ταινίας ο φεμινιστικός αέρας που φέρνουν στο σενάριο των Rick Jaffa και Amanda Silver, οι Elizabeth Martin και Lauren Hynek. Ευχάριστες εκπλήξεις οι συμμετοχές των γνωστών Jet Li, Jason Scott Lee (The Jungle Book, 7/10), Li Gong (Raise the Red Lantern, 8,5/10, Memoirs of a Geisha, 8/10, Tzi Ma (The Farewell, 7/10), Donnie Yen (Rogue One, 8/10) και Rosalind Chao. Το ζευγάρι των νέων αποτελούν οι Yifei Liu (γεννημένη στην διάσημη πλέον Wuhan της Κίνας) και Yoson An (The Meg, 6/10). Ευκαιριακά «κακός» ο Nelson Lee, που στο τηλεοπτικό Stargirl (7,5/10), αδυνατείς να δεις το πρόσωπό του, καθώς υποδύεται τον κουκουλοφόρο Dragon King.

Το remake με ανθρώπους αποτέλεσε δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι μάχες σε ένα animation, δεν φαντάζουν τόσο ενήλικο θέαμα, όσο οι μάχες με πραγματικούς ηθοποιούς. Το φιλμ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του οικογενειακού προϊόντος και της δραματικής περιπέτειας. Η δράση δεν λείπει σε όλη την ταινία και αυτό την καθιστά ευχάριστη, η σύγκριση όμως με το παρελθόν καθιστούν την προσπάθεια της Caro ένα φιλμ, που θα ξεχαστεί αν και η πρωταγωνίστριά του θα μείνει.

Trivia: Η φωνή της Mulan του 1998 ανήκει στην ηθοποιό Ming-Na Wen, η οποία κάνει cameo εμφάνιση στην ταινία toy 2020.

Το φιλμ κυκλοφορεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 από την Feelgood.