Βασισμένη στο βιβλίο The Good Shepherd (1955): Κριτική της ταινίας της AppleTv+ “Greyhound”

Βασισμένη στο βιβλίο The Good Shepherd (1955): Κριτική της ταινίας της AppleTv+ “Greyhound”

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της ταινίας της AppleTv+
“Greyhound”

7/10

Βασισμένη στο βιβλίο The Good Shepherd (1955) του C. S. Forester (1899-1966) είναι η ταινία Greyhound, που κυκλοφορεί την επομένη των γενεθλίων του καλού ηθοποιού και πρωταγωνιστή της Tom Hanks. Σκηνοθετεί ο άγνωστος - αν και κάτοχος Όσκαρ σκηνοθεσίας καλύτερης ταινίας μικρού μήκους - Aaron Schneider (1965) σε σενάριο του ίδιου του Hanks.
Η πολεμική περιπέτεια αφορά σε μία φανταστική πολεμική επιχείρηση, που λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο του 1942 στον Ατλαντικό ωκεανό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το φιλμ προβάλλεται από την streaming πλατφόρμα της Apple, λόγω κορωναϊού, γεγονός που στεναχώρησε τον “Έλληνα” ηθοποιό. Στα συν η ερμηνεία του Hanks, και η συμπυκνωμένη δράση της 90λεπτης ταινίας.

Στα μείον το σενάριο που δεν αφήνει περιθώριο για άλλο ρόλο να αναπτυχθεί, προφανώς και λόγω του προσωποπαγούς κειμένου του λογοτεχνικού έργου. Ο Hanks σβήνει όποιον παίζει δίπλα του. Το σενάριο καθιστά αόρατο το πρόσωπο του εχθρού. Δύσκολα αυτό το φιλμ θα αντικαταστήσει στην μνήμη σου κάποια από αυτές τις ταινίες με υποβρύχια: https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/5768-10-movies-about-submarines. Η θέαση του συγκεκριμένου φιλμ σε μία κινηματογραφική αίθουσα θα του προσέδιδε πόντους, λόγω των εντυπωσιακών πλάνων του ωκεανού και των σκαφών.

Ο πρωταγωνιστής έχει ξαναπαίξει καλά σε φιλμς, που είχαν να κάνουν με το στοιχείο του νερού (Cast Away-2000, Captain Phillips-2013, Sully: Miracle on the Hudson-2016), ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ στο παρελθόν για πολεμικό δράμα περιόδου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Saving Private Ryan-1998). Ως καπετάνιος Ernie Krause σηκώνει όλη την ταινία στους ώμους του, περιτριγυρισμένος από ένα νεανικό κυρίως καστ, που περιλαμβάνει και τον γιο του Chet. Ο Chet ασχολήθηκε αποτυχημένα και με την gangsta rap μουσική υπό το όνομα White Chocolate, μιμούμενος σαχλά προφορά γκέτου, αν και μεγάλωσε στο Beverly Hills. Προς τιμήν του κατάφερε να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και σταμάτησε να πουλά κοκαΐνη.

Σε μικρό ρόλο η Elisabeth Shue, που στα 57 της διατηρεί την φυσική ομορφιά της (The Boys-2019). Καλό το μουσικό θέμα του Blake Neely, ειδικά όποτε κάνει την εμφάνισή του κάποιο εχθρικό υποβρύχιο. Τότε η μουσική θυμίζει κάτι από τραγούδι φάλαινας με προσθήκη μιας δυσοίωνης κραυγής.

Trivia: Ένα από τα πλοία του στόλου των συμμάχων είναι το ελληνικό εμπορικό με το όνομα Δεσποτικό.

Το φιλμ κυκλοφορεί από τις 10 Ιουλίου 2020 στο AppleTv+.