Κριτική για «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Κριτική για «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Από τον Κωστή Μπίτσιο

«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς»

Βαθμολογία: 9/10

Εκεί που έχεις βεβαιωθεί για το πόσο χάλια παίζουν οι Έλληνες ηθοποιοί στα σίριαλ κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης της τελευταίας τετραετίας, έρχεται μία θεατρική παράσταση, για να επιβεβαιώσει την πίστη σου στην υποκριτική δεινότητα των συναδέλφων τους στο σανίδι του θεάτρου. Η Βασίλισσα της Ομορφιάς (The Beauty Queen of Leenane, 1996) - έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Martin McDonagh (1970) - αποτελεί το πρώτο μέρος της Τριλογίας της Κοννεμάρα μαζί με τα έργα Το κρανίο της Κοννεμάρα (1997) και (Μοναξιά στην) Άγρια Δύση (2001) (που παίχτηκε πριν πέντε χρόνια στην Αθήνα, 7/10). Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1996. Προτάθηκε για Βραβείο Laurence Olivier καλύτερου θεατρικού έργου, ενώ το ανέβασμά του στο Broadway (1998) τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία Tony.

Ως θεατρικός συγγραφέας o Martin McDonagh (Μάρτιν ΜακΝτόνα) κατατάσσεται στους υποστηρικτές του Στα Μούτρα Θέατρο (in yer face theatre). Στο κίνημα ανήκει ο Άντονι Νίλσεν (ο αποκαλούμενος παππούς του θεάτρου in yer face) και άλλοι αμφιλεγόμενοι συγγραφείς, που έργα τους μπορεί να έχεις δει στην Αθήνα, όπως η αυτόχειρας Σάρα Κέιν (Καθαροί Πια, Blasted), ο Τρέισι Λετς (Bug), ο Μαρκ Ρέιβενχιλ (Shopping and Fucking, Τολμηρές Πολαρόιντ), ο Μάρτιν Κριμπ (Ολοένα και λιγότερες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, Σκληρά και Τρυφερά), ο Πάτρικ Μάρμπερ (Closer). Εκτός από την Τριλογία της Κοννεμάρα ο Μάρτιν Μακ Ντόνα έγραψε την Τριλογία των Νησιών Άραν, τον Πουπουλένιο (πριν 12 έτη στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, 3/5). Το 2004 μπήκε και στον χώρο του κινηματογράφου, γράφοντας και σκηνοθετώντας την ταινία μικρού μήκους Six Shooter, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2006. Ακολούθησαν οι μεγάλου μήκους ταινίες In Bruges (Αποστολή στην Μπριζ) (2008) (3/5), Επτά ψυχοπαθείς (2012) (7/10) και Τρεις Πινακίδες έξω απ’ το Έμπινγκ, στο Μιζούρι (2017) (8/10). Η θεματολογία του Μάρτιν Μακ Ντόνα θυμίζει την καλύτερη ταινία της περιόδου 2014-15 (Calvary) του μεγαλύτερου αδερφού του Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα (1967).

Η δράση του έργου τοποθετείται σε ένα χωριό της Ιρλανδίας (Leenaun/Leenane) στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκεί ζουν μόνες τους η 70χρονη μάνα Μάγκι (Σοφία Σεϊρλή), την οποία φροντίζει η 40χρονη κόρη της Μορίν (Αγορίτσα Οικονόμου). Την επώδυνη συμβίωσή τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ (ο 39χρονος Αντώνης Τσιοτσιόπουλος) και οι λάθος πρωτοβουλίες του αδελφού του Ρέι Ντούλυ (ο 28χρονος Γιώργος Κατσής).

Η Σοφία Σεϊρλή παίζει σαν να βρίσκεται στο σπίτι της, στον φυσικό της χώρο. Με το καλημέρα σας είναι η τυραννική Μάγκι. Η γενιά του υποφαινόμενου μεγάλωσε με την τηλεοπτική της παρουσία (Εν Αθήναις-1976, Συνταγματάρχης Λιάπκιν-1979, Αστροφεγγιά-1980, Ο κήπος με τ’ αγάλματα-1981, Μαρία Πάρνη-1981, Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη-1985), αλλά την απολαμβάνει και στο θέατρο (Σφαίρες πάνω από το Μπροντγουαίη, Άγγελοι στην Αμερική, Η μεγάλη χίμαιρα). Η ηθοποιός υποδύεται την Μάγκι, απεκδυόμενη την φυσική γοητεία της, μεταμορφωμένη επιτυχημένα σε έναν γονέα-δυνάστη. Δίπλα της η Αγορίτσα Οικονόμου, η οποία εντυπωσίασε το 2017 στην «Δύναμη του σκότους» (8/10), καταφέρνει πάλι να χτίσει μία περίπλοκη ηρωίδα, εμφυσώντας στον ρόλο μία μαγική ευαισθησία, που την καθιστά συμπαθητική και όχι αναξιοπαθούσα. Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος παίζει με φυσικότητα και αυτό αποτελεί το μεγάλο του ατού. Δένει επί σκηνής ως ζευγάρι με την Οικονόμου. Δεν αποπνέει άγχος όταν ερμηνεύει, λες και τον καταπίνει ο ρόλος. Ο Γιώργος Κατσής έχει το δύσκολο έργο να υποδύεται έναν ρόλο, που βρίσκεται κόντρα σε όλους τους άλλους. Η νευρικότητά του φαντάζει οργανική. Μόνο τα ατσαλάκωτα ρούχα του κλωτσάνε. Θα έπρεπε να φαίνονται πιο μεταχειρισμένα. Ο πολύ καλός θίασος σε κάνει να θες να ανέβεις στην σκηνή και να επιβάλλεις το happy end.

Μετάφραση: η ομάδα των συντελεστών. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Σκηνικά, κοστούμια, δ/νση παραγωγής: Γιώργος Χατζηνικολάου. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Μουσική & Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης. Φωτογραφίες: Μαρία Αναματερού, Γιώργος Χατζηνικολάου, Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Άννα Κούρα - Περσεφόνη Λαμπροκωστοπούλου. Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Αναματερού. Υπεύθυνη επικοινωνίας παράστασης: Ελεάννα Γεωργίου. Ακούγεται το παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι των 1800’ς The Spinning Wheel του John Francis Waller στην ηχογράφηση του 1950 της Delia Murphy (1902-1971).

«Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ» ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ του Μάρτιν ΜακΝτόνα.

  • ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ – Κεντρική Σκηνή, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Στάση: Μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 2105138067, email: xkolono@otenet.gr, Site: www.epikolono.gr. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 6:15μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο στις 9:15μ.μ. και Κυριακή στις 6:00μ.μ.. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 17,00€, φοιτητικό & ανέργων 14,00€, άνω των 65 15,00€. Διάρκεια: 105’ (χωρίς διάλειμμα).