Η κριτική για το "Edge of Tomorrow"

ΙIn My House-Little Dragon

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

«ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ / EDGE OF TOMORROW (3D)»***

 

Το κινηματογραφικό Χόλιγουντ αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να περιέχει μεδούλι. Μετά τα «Godzilla», «X-Men» και «Maleficent» το «Στα όρια του αύριο» προσθέτει ένα λιθαράκι σε αυτό που λέγεται περιπέτεια με σενάριο. Ο Τομ Κρουζ είναι ο «Μπιλ Κέιτζ». Ένας ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, που υπηρετεί στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του σώματος. Καθ’ ότι όμορφος έχει αναλάβει να καταστήσει ελκυστικό τον στρατό ως επαγγελματική διέξοδο για τους νέους της χώρας του. Ο κόσμος του μέλλοντος βρίσκεται σε πόλεμο με έναν προηγμένο εξωγήινο οργανισμό. Προκειμένου να νικήσει τον εχθρό η ανθρωπότητα οργανώνει την επιχείρηση της «Πτώσης» του. Ο άσχετος με την μάχη «Κέιτζ» καλείται από τον «Στρατηγό» (Μπρένταν Γκλίζον) να πολεμήσει τους «Μιμητές Άλιεν» στην πρώτη γραμμή του «Ενιαίου Αμυντικού Μετώπου». Ο δειλός «Κέιτζ» αρνείται την αποστολή. Έχει ταξιδέψει από την πατρίδα του στο Λονδίνο, νομίζοντας ότι τον προσκάλεσαν για άλλη μία δημοσιοσχετίστικη εμφάνιση. Μετά την απόφασή του, συλλαμβάνεται. Με χειροπέδες οδηγείται στον πόλεμο, προκειμένου να προωθήσει την εισβολή, που θυμίζει κάτι από απόβαση στην Νορμανδία. Θεωρείται πλέον λιποτάκτης και έχει χάσει όλα τα προνόμια της προηγούμενης θέσης του. Απλός φαντάρος, και ως ίσος μεταξύ ίσων στο στρατόπεδο, μπαίνει στην α-λά Robocop στολή του, πολεμά τον εχθρό και πεθαίνει μαχόμενος, μόνο και μόνο για να ξυπνήσει ξανά με χειροπέδες ως νεοφερμένος στο στρατόπεδο… Και εδώ συνειδητοποιείς ότι ο Τομ Κρουζ πρωταγωνιστεί στη δική του «Μέρα της Μαρμότας».

 

Η διαφορά με την «Μέρα της Μαρμότας» (1993) ή και με το «50 First Dates» (2004) είναι ότι με κάθε επαναφορά στη ζωή του «Κέιτζ», ο σκηνοθέτης Νταγκ Λάιμαν («Χωρίς ταυτότητα», «Ο κ. και η κα. Σμιθ», «Παιχνίδια συνωμοσίας») «πιάνει» την πλοκή από άλλο σημείο. Το φιλμ οφείλει πολλά στο σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Κρίστοφερ Μακουάρι («Συνήθεις Ύποπτοι»). Συνυπογράφει την ιστορία με τους Τζεζ και Τζον-Χένρι Μπάτεργουερθ. Η χώρα μας έχει την τιμητική της όσον αφορά στην έμπνευση των σεναριογράφων, αφού υπάρχουν τα «Πλάσματα Άλφα» και το «Ανώτερο Ωμέγα». Ο 50άρης Τομ Κρουζ βρίσκεται σε φόρμα. Μετά τα μέτρια «Jack Reacher» και «Oblivion» επιστρέφει ξανά με ταινία δράσης, στην οποία δείχνει 30άρης. Οδηγεί την ταινία, ενσαρκώνοντας έναν αντιήρωα, που βρίσκει κίνητρο στον πόλεμο, όταν αρχίζει να μάχεται, για να σώσει το κορίτσι του. Στον «Πόλεμο των Κόσμων» πολεμούσε για την οικογένειά του. Το κορίτσι του στο φιλμ υποδύεται η Έμιλυ Μπλαντ. Η υλίστρια του «Ο διάβολος φοράει Prada», εδώ κάνει το ντεμπούτο της ως actionhero. Καθ’ όλη την ταινία η ηρωίδα της «Ρίτα Βρατάσκι» φέρει το προσωνύμιο «σκληρόπετση σκύλα». Στους δεύτερους ρόλους ο Μπιλ Πάξτον ερμηνεύει επιτυχημένα τον καραβανά «Λοχία Φαρέλ» και ο Νόα Τέιλορ (ο «Λοκ» του «Game of Thrones») τον «Δρ. Κάρτερ».

 

Η πρώτη σκηνή μάχης θυμίζει την «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν». Τα γυρίσματα των ιδιαίτερα απαιτητικών σκηνών δράσης της ταινίας έγιναν εξ ολοκλήρου σταστούντιο της Γουόρνερ, με εξαίρεση την σκηνή του ελικοπτέρου, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στηνΠλατεία Τραφάλγκαρτου Λονδίνου, η οποία παραχωρήθηκε για τους σκοπούς των γυρισμάτωνγια πρώτη φορά στην ιστορία της!Ο χώρος δεν έχει διατεθεί σε κανέναν άλλον στο παρελθόν, εκτός του Βρετανικού στρατού, και για επείγοντα μόνο περιστατικά. Στα στοιχεία εντυπωσιασμού της ταινίας:

 

2+    οι ώρες προπόνησης της Έμιλι Μπλαντ σε καθημερινή βάση, για τρεις μήνες, μέχρι το ξεκίνημα των γυρισμάτων των σκηνών όπου φορούσε το βαρύ, μεταλλικό Exo Suit.

 

40      κιλά το βάρος του κάθε Exo Suit.

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό